Αν και έχουμε σημειώσει πολλές φορές ότι το παιχνίδι στην ενέργεια είναι πολύ μεγάλο και επικίνδυνο δημοσιεύουμε άρθρο του Φίλη Καϊτατζή από την Ελευθεροτυπία πάνω στις θέσεις της WWF-Ελλάς.
του Φίλη Καϊτατζή
10+1 λόγους για να δοθεί τέλος στην περιβαλλοντοκτόνο αλόγιστη εισαγωγή λιθάνθρακα θέτει το WWF-Eλλάς στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης. Παράλληλα, η οργάνωση απέστειλε ερωτηματολόγιο προς τους βουλευτές των κομμάτων, αναφέροντας:
- Είστε υπέρ ή κατά της εισαγωγής λιθάνθρακα από τρίτες χώρες, με σκοπό την καύση του σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής;
- Είστε διατεθειμένοι να επιτρέψετε τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα στο νομό σας σήμερα ή στο απώτερο μέλλον;
Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας γνωμοδότησε υπέρ δύο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα στο Μαντούδι Ευβοίας και τα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας, χωρίς να λάβει επαρκώς υπόψη την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών των γύρω περιοχών, τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων, καθώς και τις εξελίξεις διεθνώς για την κλιματική αλλαγή, επισημαίνει ο Αχιλλέας Πληθάρας από το WWF-Eλλάς.
Ομως ό,τι και αν έχει γνωμοδοτήσει η ΡΑΕ, η τελική απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση και ιδιαιτέρως στον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια προσθέτει (και πολύ σωστά) ο υπεύθυνος εκστρατειών για τα ενεργειακά στην οικολογική οργάνωση.
Οι λόγοι που δεν πρέπει να περάσει ο λιθάνθρακας κωδικοποιούνται σε 10+1 θέσεις, τις εξής:
* Οραμα για το 2050. Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα έχει αποδεχθεί ότι οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 60 με 80% στα προσεχή 42 χρόνια.
* Δεσμεύσεις της Ε.Ε. για τη μετά Κιότο περίοδο. Η Ε.Ε. δεσμεύτηκε συνολικά να μειώσει τις εκπομπές στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής κατά 21% έως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Αυτό ισχύει και για την ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα. Αν όμως η Ελλάδα χρησιμοποιήσει λιθάνθρακα, τότε αυτό απλώς δεν θα υλοποιηθεί. Προσφάτως το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα ένα προσχέδιο για τον ενεργειακό σχεδιασμό, που δείχνει ότι η χρήση λιθάνθρακα θα προκαλέσει απόκλιση από τους στόχους μας τουλάχιστον κατά 20-25%.
* Κόστος ρύπων. Από το 2012 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την ηλεκτροπαραγωγή θα κοστίζει από 30-60 Α στο χρηματιστήριο ρύπων για κάθε τόνο. Ενδεικτικώς, με μια μέση τιμή των 40 ευρώ ανά τόνο, η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώνει κάθε χρόνο 360.000.000 Α για τη λιθανθρακική της μονάδα των 1.600 MW. Η Ηρων Θερμοηλεκτρική, για τη μονάδα που σχεδιάζει στο Μαντούδι, θα πρέπει να πληρώνει ετησίως τουλάχιστον 100.000.000 Α. Τελικώς, οι καταναλωτές θα πληρώσουν και τη ρύπανση, αλλά και το κόστος των ρύπων μέσω των αυξημένων τιμολογίων...
* Το αληθινό κόστος. Οσοι μιλούν για λιθανθρακικές μονάδες ισχυρίζονται ότι είναι πιο οικονομικές. Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται, τη λογική αυτή δεν συμμερίζονται (με ανακοινώσεις τους) οι εταιρείες RWE και Evonic στη Γερμανία, που τονίζουν ότι σταματούν τις επενδύσεις τους σε ανάλογες μονάδες, λόγω κόστους. Γιατί όμως η RWE σταματά την κατασκευή μονάδων λιθάνθρακα στη Γερμανία και... επιθυμεί να τις φέρει στην Ελλάδα;
* Τραπεζικοί κολοσσοί και ΑΠΕ. Την περασμένη εβδομάδα τρεις τραπεζικοί κολοσσοί (Citibank, JP Morgan Chase και Morgan Stanley) ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν έμφαση σε επενδύσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ότι θα είναι ιδιαιτέρως αρνητικές στη χρηματοδότηση μονάδων λιθάνθρακα, βάσει των σημερινών τεχνολογιών.
* Η έννοια της εξοικονόμησης. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει -ίσως- μία από τις χειρότερες θέσεις στην κατάταξη της Ε.Ε. στον τομέα αυτό. Για κάθε μονάδα παραγόμενου ΑΕΠ η Ελλάδα εκπέμπει 37% περισσότερες εκπομπές από ό,τι ο μέσος όρος της Ε.Ε. των 27.
* Το κοινωνικό κόστος. «Η έγκαιρη δράση για μείωση των εκπομπών και βελτίωση του περιβάλλοντος θα στοιχίσει πολύ λιγότερο απ' ό,τι η αδιαφορία». Τα λόγια ανήκουν στον Sir Nicola Stern, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Είπε: η αποτελεσματική μείωση των εκπομπών θα στοιχίσει περίπου 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ η αδιαφορία θα στοιχίσει 5-20%.
* Αντίδραση των τοπικών κοινωνιών. «Στο πόδι» η Ν. Καρβάλη Καβάλας, ο Αλμυρός Μαγνησίας, ο Αστακός Αιτωλοακαρνανίας, τα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας. Σε όλες τις περιοχές που προβλέπονται νέες μονάδες λιθάνθρακα η αντίδραση είναι καθολική.
* Ο σεβασμός στις δημοκρατικές διαδικασίες. Η φωνή των Ελλήνων πολιτών πρέπει να εισακουστεί όπως εκείνη των πολιτών της Γερμανίας στο Ενστορφ που έδιωξαν τη RWE.
* Οχι άλλο κάρβουνο. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2007, οι Ελληνες τάσσονται 32% κατά της χρήσης λιθάνθρακα και 16% υπέρ.
* Δήλωση πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις 8/12/2007 -2η σύνοδος Ε.Ε. στην Αφρική: «Επιβεβαιώσαμε γι' άλλη μια φορά την υποστήριξη της χώρας μας στις διεθνείς προσπάθειες, αλλά και στις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για τη διαμόρφωση και την εφαρμογή μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για το περιβάλλον. Επαναλάβαμε τις δεσμεύσεις και τους συγκεκριμένους στόχους που έχουμε θέσει για αύξηση της χρήσης ΑΠΕ και για μείωση των εκπομπών ρύπων έως το 2020». Σεβαστείτε τις δεσμεύσεις κύριε πρωθυπουργέ.
Η Νύχτα Μετά #3
Πριν από 3 χρόνια
1 σχόλιο:
Τώρα που στέλνουμε το λιθάνθρακα στην Αλβανία βοηθούμε στη μείωση της ανεργίας; Τουλάχιστο 500 άνθρωποι από μόνιμες θέσεις εργασίας και πολλές εκατοντάδες προσωπικό για την κατασκευή των εργοστασίων θα πάνε στο ταμείο ανεργίας. Ας αφήσουμε τα χωματουργικά μηχανήματα και τα φορτηγά που θα εργάζονταν στην κατασκευή και τις δουλειές που θα έπαιρνε η ελληνική βιομηχανία. Ας αφήσουμε τα σπίτια που θα ενοικιάζονταν, τα ξενοδοχεία και εστιατόρια που θα δούλευαν στις περιοχές που θα γίνονταν τα εργοστάσια.
Γνωρίζετε κυρίες και κύριοι ότι ένας τόνος λιθάνθρακας παράγει και εκπέμπει στην ατμόσφαιρα 600 χιλιόγραμμα λιγότερο CΟ2 σε σχέση με τον ισοδύναμο σε ένα τόνο λιθάνθρακα λιγνίτη;
Γνωρίζετε ότι για να παραχθεί η ενέργεια που παράγουν 2 μονάδες των 800MW με λιθάνθρακα χρειάζονται πάνω από 2000 ανεμογεννήτριες του ενός (1) MW; Που θα τις εγκαταστήσετε χωρίς αντιδράσεις και χωρίς να θίξετε κατ΄ελαχιστο το περιβάλλον;
Γνωρίζετε ότι τα φωτοβολταϊκά τη νύχτα και οι ανεμογεννήτριες με άπνοια έχουν μηδενική παραγωγή;
Καλός ο ρομαντισμός αλλά με έλλειψη ενημέρωσης και χωρίς ρεαλισμό προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημίες όχι μόνο στο περιβάλλον και την εθνική οικονομία αλλά ακόμα και στη τσέπη των πολιτών
Δημοσίευση σχολίου