Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Ο Γιάννης Μανιάτης στη Λιβαδειά εναντίον του λιθάνθρακα

Από την ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ η άποψη του Κινήματος για το παμβοιωτικό συλλαητήριο κατά του λιθάνθρακα, όπως την βίωσε ο υπεύθυνος ΥΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής Αργολίδας.

Ο εισηγητής ΚΤΕ ΥΠΕΧΩΔΕ, του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μανιάτης, εκπροσώπησε το Κίνημα στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λειβαδιά από τους φορείς της Βοιωτίας (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ΤΕΔΚ, Εργατικό Κέντρο, ΕΛΜΕ, Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον κ.α.), οι οποίοι εκφράζουν την αντίδραση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής στη δημιουργία εργοστασίου λιθάνθρακα.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν επίσης,οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου και Βασίλης Τόγιας.
Ο Γ. Μανιάτης, στην ομιλία του, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος, Γ. Παπανδρέου
, χαιρετίζουν το σημερινό συλλαλητήριο. Δηλώνουμε ξεκάθαρα την πλήρη αντίθεσή μας στην εγκατάσταση εργοστασίου λιθάνθρακα, όχι μόνο στη Βοιωτία (Άσπρα Σπίτια), αλλά και οπουδήποτε στην Ελλάδα.
Ζούμε στον αστερισμό των εγκληματικών κυβερνητικών λαθών σε όλα τα ζητήματα του περιβάλλοντος. Πριν λίγες εβδομάδες, η χώρα μας δέχτηκε πολύ ισχυρό διεθνές χαστούκι με την αποβολή μας από τους ευέλικτους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, μόνη από τις 140 χώρες που συμμετέχουν.


Στη συνέχεια, ακούσαμε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι «πράσινη ενέργεια», ενώ την επόμενη μέρα, το κυβερνητικό αλαλούμ κορυφώθηκε με τη διάψευση ότι υπάρχει οποιοσδήποτε σχετικός σχεδιασμός. Εδώ και τρεις ημέρες, όμως, έχουμε την κορύφωση της περιβαλλοντικής αδιαφορίας, με τη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, του περίφημου Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου. Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό, και περιβαλλοντικό έκτρωμα, που μας γυρνά πίσω στη λογική των εργολάβων της δεκαετίας του 70, οι οποίοι αντιμετώπιζαν όλη τη χώρα ως οικόπεδο για αντιπαροχή. Ένα κείμενο, που αδικεί την Ελλάδα.

Ένα κείμενο, που έχει καταδικαστεί από όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, και από τους αρμόδιους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας. Ένα κείμενο, που την απόσυρσή του, ζητούν οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας, όπως το WWF, η Greenpeace, ο Αρκτούρος και η Ελληνική Εταιρεία. Ένα κείμενο, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της κοινωνικής και χωρικής συνοχής.

Υπάρχει άλλος δρόμος για το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας. Ο δρόμος της αναγνώρισης των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας, και όχι ο δρόμος της υπακοής σε συμφέροντα κατασκευαστών και επιχειρηματιών του ενεργειακού κλάδου. Ο δρόμος αυτός στηρίζεται σε δύο άξονες: α) στη συστηματική προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με την αποτελεσματική χωροθέτηση, την απλούστευση των διαδικασιών, τον σεβασμό του περιβάλλοντος και την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, β) στην εξοικονόμηση ενέργειας, που πρέπει να αποτελέσει κορυφαία εθνική ενεργειακή πολιτική, μέσα από την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων και των συσκευών.

Ο άξονας αυτός μπορεί να προσφέρει μέχρι και 20% μείωση των συνολικών ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εργοστάσια λιθάνθρακα. Έχει ανάγκη από μια σοβαρή κυβέρνηση, που να σχεδιάσει ένα αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον μείγμα ενεργειακού ισοζυγίου, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές και στις μελλοντικές ανάγκες της κοινωνίας. Εγγύηση για μια τέτοια πορεία αποτελούν οι ενεργοί πολίτες αυτής της χώρας.
Καλό Αγώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: