Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου στο Δίστομο

Με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή εορτάστηκε κι εφέτος το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου στο Δίστομο την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη. Ιδού το δελτίο Τύπου που λάβαμε από τον Δήμο Διστόμου. Κλικάρετε πάνω στις φωτογραφίες για μεγέθυνση.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΣΤΙΣ 19 ΜΑΪΟΥ 2008 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

Δίστομο, 23 Μαΐου 2008. Η θρησκευτική κατάνυξη, η παράδοση, ο χορός και το τραγούδι συνδυάστηκαν στις εκδηλώσεις που με επιτυχία διοργάνωσε ο Δήμος Διστόμου την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη. Το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου την 19η Μαΐου στο Δίστομο έχει μακρά παράδοση. Η προετοιμασία για τον εορτασμό ξεκινάει μέρες πριν και κορυφώνεται την παραμονή και ανήμερα της γιορτής, με τη συμμετοχή προσκυνητών που προσέρχονται από όλα τα χωριά της Βοιωτίας.

Επίκεντρο το ιερού προσκυνήματος είναι ο Ναός του Αγίου Νικολάου στην “πάνω πλατεία” του Διστόμου. Το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου διαρκεί δύο μέρες. Παράλληλα με το προσκύνημα οι επισκέπτες προσέρχονται στο Δίστομο για να παρακολουθήσουν τη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικολάου, στην οποία προπορεύονται κάτοικοι του Διστόμου ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, καθώς και τους παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια τα τοπικά μουσικά συγκροτήματα καθώς και οι κομπανίες που προσέρχονταν από όλη την περιοχή έπαιζαν νυχθημερόν στα καφενεία του Διστόμου. Σήμερα οργανώνεται λαϊκό πανηγύρι μόνο στο προαύλιο του Μουσείου, αλλά το ενδιαφέρον του κόσμου παραμένει αμείωτο και η πανηγυρική ατμόσφαιρα ιδιαίτερα ελκυστική. Φέτος, ο καιρός δεν ήταν με το μέρος μας και λίγο πριν την έναρξη του λαϊκού πανηγυριού άρχισε να βρέχει, με αποτέλεσμα να μετατεθεί αυτό για την Τρίτη, την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος. Οι επισκέπτες και τις 2 μέρες ήταν πολλοί και έδωσαν για μία ακόμη φορά τον καλύτερό τους εαυτό.

Ο Δήμαρχος Διστόμου κ. Αθανάσιος Πανουργιάς εμφανώς ικανοποιημένος από την εκδήλωση δήλωσε «Στόχος μας ήταν να κάνουμε ένα κατανυκτικό θρησκευτικό πανηγύρι και ένα καλό λαϊκό γλέντι, το οποίο έφερε άριστα σε πέρας η ποδοσφαιρική ομάδα “Αμβρυσσεύς”. Άλλωστε έχω ξαναπεί ότι προσπαθήσαμε, προσπαθούμε και θα προσπαθούμε να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό στους δημότες μας και στους επισκέπτες μας». Στην ενίσχυση των σκοπών μας συνέβαλε η ευγενική χορηγία της εταιρίας «Αλουμίνιο της Ελλάδος».
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ράδιο Δίστομο
Ράδιο Ένωση






























H λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικολάου, στην οποία προπορεύονται κάτοικοι του Διστόμου ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου.








Ο πολιτευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ, κ. Άκης Βαγιάκος, o βουλευτής του Νομού Βοιωτίας κ. Ανδρέας Κουτσούμπας,ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, ο Δήμαρχος Διστόμου κ. Αθανάσιος Πανουργιάς, ο Αντιδήμαρχος Διστόμου κ. Λουκάς Μπακούρος, ο Σύμβουλος Τοπικού Συμβουλίου Στειρίου κ. Ιωάννης Κουσκούκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Διστόμου κ. Κωνσταντίνος Νταής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κυριακίου κ. Γεώργιος Λαζάρου, ο πρώην Δήμαρχος Διστόμου κ. Λουκάς Παπαχρήστου και ο Πατέρας Χαράλαμπος.








O πατέρας Βασίλειος, ο πατέρας Χαράλαμπος και ο Ηγούμενος του Οσίου Λουκά πατέρας Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: