Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Κοινό μήνυμα από τους προέδρους ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ

Σύγκρουση και για την νέα διοικητική μεταρρύθμιση; Διαφαίνεται μια τάση αντιπαράθεσης μεταξύ μικρών και μεγάλων δήμων, η οποία πιθανόν να αποκρυσταλλωθεί στο κοινό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ που διοργανώνεται το Σ/Κ στην Καλαμάτα και στο οποίο φυσικά θα δώσουν το παρών και Βοιωτοί αυτοδιοικητικοί. Πάντως κοινό μήνυμα προς την κυβέρνηση απέστειλαν οι πρόεδροι της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης και ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος.

Γράφει ο Πέτρος Τσώνης από www.ethnos.gr
Το μήνυμα ότι δεν θα υποχωρήσουν από τη διεκδίκησή τους για τη διοικητική αναδιοργάνωση της χώρας και την περιφερειακή δημοκρατία και ανάπτυξη έστειλαν χθες στην κυβέρνηση από την Καλαμάτα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) και νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος.

Οι επικεφαλής του πρώτου και του δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης συμμετέχουν σε κοινό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ για τη διαχείριση των υδάτων, το οποίο ξεκίνησε χθες στην Καλαμάτα και ολοκληρώνεται σήμερα.
Τόσο ο κ. Κακλαμάνης όσο και ο κ. Δράκος υπογράμμισαν ότι το γεγονός της συνδιοργάνωσης του συνεδρίου αναδεικνύει τη βούληση που υπάρχει στην ΕΝΑΕ και την ΚΕΔΚΕ για συμπόρευση.

Ειδικά για το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης ο κ. Κακλαμάνης σχολίασε ότι μέχρι σήμερα η πολιτική εξουσία δεν ήθελε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τόνισε, δε, ότι η βούληση των ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ είναι δεδομένη, ώστε να γίνει το βήμα που όχι απλά θα αλλάξει τον χάρτη της Αυτοδιοίκησης, αλλά θα την αναδείξει σε ένα πραγματικό κύτταρο ανάπτυξης της χώρας και εξυπηρέτησης των πολιτών για όλες τις τοπικές υποθέσεις.

Το πρωί ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ ενημέρωσε τους δημάρχους της Μεσσηνίας, σε συνάντηση που διοργάνωσε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, τόσο για το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης και του «Καποδίστρια ΙΙ» όσο και για άλλα φλέγοντα ζητήματα με κυριότερο τα οικονομικά των ΟΤΑ.
Δύο «στρατόπεδα»
Οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας μοιράστηκαν ανάμεσα σε εκείνους που τάσσονται υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης και είναι κυρίως οι δήμαρχοι των αστικών περιοχών και σε εκείνους που δεν επιθυμούν να γίνουν νέες συνενώσεις και πρόκειται για δημάρχους μικρών δήμων της υπαίθρου.
Σχετικά ο κ. Κακλαμάνης, όπως και ο κ. Νίκας, υπογράμμισαν ότι εάν δεν δημιουργηθούν ισχυροί δήμοι μέσα από συνενώσεις, οι οποίοι ταυτόχρονα θα πρέπει να υποστηριχθούν από ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, τότε η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να μην μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο της, να λύσει τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και να εξυπηρετήσει τους πολίτες.
Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση θα οριστικοποιήσει την πρότασή της για τη διοικητική αναδιοργάνωση κατά το έκτακτο θεματικό συνέδριο που θα πραγματοποιήσει το διήμερο 24 και 25 Ιουνίου.
Ακολούθως θα συγκροτηθεί μια επιτροπή, η οποία μέσα στο καλοκαίρι θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στην κυβέρνηση για τα όρια των νέων δήμων, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση θα ετοιμάσει το σχετικό σχέδιο νόμου, επί του οποίου θα γίνει διαβούλευση μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε η ΚΕΔΚΕ θα πάρει την τελική της απόφαση κατά το τακτικό της συνέδριο.
Στόχος είναι ο νόμος για τη διοικητική μετεξέλιξη της χώρας να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: