Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Συνέχεια στο σίριαλ ΔΕΗ-ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ

Επίκεινται διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΗ και ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ για το πολύκροτο θέμα της μετατροπής της άδειας του Ομίλου Μυτιληναίου από αυτοπαραγωγό σε ανεξάρτητο παραγωγό. Η viotia έχει αναγράψει τις σχετικές πληροφορίες και έχει παρακολουθήσει από κοντά τη διαμάχη Ομίλου Μυτιληναίου-ΔΕΗ.
Σκληρή απάντηση από το Σωματείο ΕΝΩΣΗ της ΑτΕ εναντίον ΔΕΗ και... άλλων
Ανάσταση για Μυτιληναίο-Endesa Hellas Υπέγραψε ο Φώλιας τη Μεγάλη Πέμπτη

Του Γιωργου Μαντελα
Σε μια λεπτή κλωστή κλήθηκε και θα καλείται για αρκετό καιρό ακόμα να ισορροπεί η διοίκηση της ΔΕΗ και ο πρόεδρός της κ. Τάκης Αθανασόπουλος, με αφορμή το θέμα της Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) και της ένταξής της στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας. Από τη μία πλευρά, προσπαθεί να μην κοντράρει τον «εποπτεύοντα» υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια, ο οποίος, με απόφασή του τη Μεγάλη Πέμπτη, ενέταξε τη μονάδα στο σύστημα κι από την άλλη δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να αφήσει το οποιοδήποτε περιθώριο να κατηγορηθεί, αύριο – μεθαύριο, για απιστία.

Ως γνωστόν, η άδεια λειτουργίας της Αλουμίνιον της Ελλάδας κάνει σαφώς λόγο για παραγωγή ενέργειας με σκοπό την ιδιοπαραγωγή. Και μπορεί η ΡΑΕ να άλλαξε τον χαρακτήρα της, σε συμπαραγωγού-αυτοπαραγωγού, το υπουργείο Ανάπτυξης να ενέκρινε αυτή την εξέλιξη, αλλά η ΔΕΗ, η οποία γίνεται αποδέκτρια όλων των συνεπειών αυτής της εξέλιξης, πώς θα μπορούσε να αποδεχθεί τις αλλαγές χωρίς να αντιδράσει; Αλλωστε, υπάρχει και το προηγούμενο, της έκδοσης δηλαδή ενός δελτίου Τύπου από τη διοίκηση της Επιχείρησης, στις 25 Φεβρουαρίου φέτος, με την οποία ο πήχυς των αντιδράσεων έχει ανέβει ψηλά και πολύ δύσκολα θα κατέβει, χωρίς κόστος. Τουλάχιστον, με βάση τα όσα υποστήριζε τότε, στο εν λόγω δημόσιο έγγραφο.

Ανέφερε συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, το σχετικό κείμενο, για όσους δεν θυμούνται:
α) «Κανείς δεν αμφισβητεί τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία της Μονάδας (σ.σ. εννοεί της Αλουμίνιον της Ελλάδας) στο Ελληνικό Σύστημα, λόγω της γνωστής ανεπάρκειας και γι’ αυτό τον λόγο η μονάδα αυτή θα έπρεπε να είχε ενταχθεί στο Σύστημα αμέσως μετά την κατασκευή της. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι οι επιπτώσεις αυτές δεν σχετίζονται με τη μετατροπή της άδειας της ΑτΕ, αλλά με την ένταξη της μονάδας».
Και σε άλλο σημείο του ίδιου δελτίου τύπου αναφέρεται:
β) «Η αλλαγή μιας άδειας παραγωγής από αυτοπαραγωγό σε ανεξάρτητο παραγωγό ή αντίστροφα, θα αποτελούσε μια συνηθισμένη επιχειρηματική πρακτική, που θα γίνονταν αποδεκτή από όλους τους παίκτες, εάν η αγορά ήταν ώριμη και λειτουργούσε με σταθερούς κανόνες. Ομως, σε μια αγορά που λειτουργεί με ρυθμιζόμενα τιμολόγια και με κανόνες που καθορίζονται και στη συνέχεια τροποποιούνται με ρυθμιστικές παρεμβάσεις, επιδιωκόμενες αλλαγές αδειών παραγωγής, όπως είναι η περίπτωση της ΑτΕ, είναι δυνατόν να αποσκοπούν στην αξιοποίηση υφιστάμενων αρρυθμιών που οδηγούν στην απόκτηση ωφελημάτων από κάποιους παίκτες, σε βάρος κάποιων άλλων παικτών. Για τον λόγο αυτό πρέπει να γίνεται ολοκληρωμένη θεώρηση των επιπτώσεων στην αγορά».

Οπως προκύπτει από τα παραπάνω, η διοίκηση της ΔΕΗ και να ήθελε να κάνει μια τακτική υποχώρηση στο θέμα της ένταξης της μονάδας της ΑτΕ στο σύστημα με τη νέα της άδεια, δεν θα μπορούσε, λόγω του «εγκλωβισμού» της στους παραπάνω ισχυρισμούς της, οι οποίοι διατυπώθηκαν μόλις πριν από λίγο καιρό. Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην οδό Χαλκοκονδύλη είναι σαφές ότι ο κ. Αθανασόπουλος δεν θα επιθυμούσε να μπει σε μια διαδικασία «ανταρτοπολέμου» με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και την κυβέρνηση συνολικότερα, για πολλούς λόγους.

Κοινή αντίληψη, όμως, αποτελεί, από την άλλη πλευρά, ότι δεν έχει και πολλά περιθώρια διαφοροποίησης της στάσης της, σε σχέση με όσα υποστήριζε έως και πριν από λίγο καιρό. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗ, σε όλες τις φάσεις αυτής της υπόθεσης, ό,τι έκανε το έκανε μέσω αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο οι αποφάσεις του να είναι απόλυτα δεσμευτικές για τη ΔΕΗ στο σύνολο της και παράλληλα η διοίκηση της επιχείρησης να καλύπτεται απόλυτα, μέσω αυτού του τρόπου.

Ολα για τη διαπραγμάτευση
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην παράγραφο εκείνη της τελευταίας ανακοίνωσης που εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, μέτα την τελευταία συνεδρίασή του, στην οποία αφήνει να εννοηθεί ότι θα εξέταζε ακόμα και το ενδεχόμενο διακοπής της ηλεκτροδότησης μονάδων, οι οποίες διαθέτουν εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής της. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ερμήνευσαν αυτή τη διατύπωση ως προειδοποίηση της ΔΕΗ προς την ΑτΕ για τη στάση που θα κρατήσει από εδώ και στο εξής στη μεταξύ τους «μονομαχία» που βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπήρξαν όμως και πιο ψύχραιμες ερμηνείες αυτής της διατύπωσης. Υποστηρίχθηκε, λοιπόν, ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο η ΔΕΗ δεν προειδοποιεί ότι θα κόψει το ρεύμα, αλλά ότι θα το διαπραγματευθεί.


«Αυτή είναι η σωστή ερμηνεία της τελευταίας απόφασης και σε κάθε περίπτωση η λέξη - κλειδί αυτής της ιστορίας είναι η λέξη διαπραγμάτευση» υποστηρίζουν πηγές, που βρίσκονται κοντά στη διοίκηση της ΔΕΗ και μπορούν να ερμηνεύσουν σωστά τις προθέσεις της. Ζητούμενο, βεβαίως, εν προκειμένω αποτελεί από εδώ και στο εξής το πώς θα αντιδράσει η άλλη πλευρά και βεβαίως ποια θα είναι η τελική διευθέτηση αυτής της ιστορίας. Οσο περνάει ο καιρός, πάντως, το ενδιαφέρον γίνεται εντονότερο, καθώς η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη. Ο,τι κι αν γίνει πάντως, θα γίνει «υπό τη σκιά» της επικείμενης θερινής περιόδου, η οποία αναμένεται πολύ δύσκολη από ενεργειακής πλευράς, με τον φόβο ενός black out να παραμένει «ζωντανός», ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: