Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Συνεχίζονται τα προβλήματα με το νερό στα Οινόφυτα

Δεν πίνεται το νερό του πολυδιαφημισμένου ταχυδιυλιστηρίου στα Οινόφυτα σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ και του Χάρη Καρανίκα

"Το νερό είναι είδος πολυτελείας για τα Οινόφυτα. Ξοδεύτηκαν πάνω από 800.000 ευρώ για ένα ταχυδιυλιστήριο που δεν μπορεί να επεξεργαστεί το νερό, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πιούμε το νερό, αλλά ούτε καν να το μυρίσουμε» λέει στα «ΝΕΑ» ο ιερέας Ιωάννης Οικονομίδης.
Δέκα μήνες μετά το σκάνδαλο με το εξασθενές χρώμιο, οι κάτοικοι Οινοφύτων ακόμα δεν έχουν νερό καλής ποιότητας στις βρύσες τους. Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, το συγκεκριμένο ταχυδιυλιστήριο, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε πριν από τρεις περίπου μήνες, έχει δυνατότητα να επεξεργάζεται αδιύλιστο νερό με δείκτη θολότητας κάτω από 6,6 και να το καθαρίζει μέχρι το επίπεδο θολότητας 1, που θεωρείται ικανοποιητικό.
Ωστόσο ο δείκτης θολότητας του νερού από την Υλίκη σπάνια είναι κάτω από 15. «Ο κόσμος δεν ξέρει τι να πιστέψει... Και ακούγονται πολλά: από το ότι το διυλιστήριο δουλεύει χωρίς ειδικευμένο προσωπικό μέχρι ότι η χλωρίωση γίνεται με τον κουβά. Πέρα από αυτά που ακούγονται, η αλήθεια είναι ότι η θολότητα και η μυρωδιά του νερού έγιναν αντιληπτές από την πρώτη στιγμή που λειτούργησε το ταχυδιυλιστήριο. Όμως, η ανακοίνωση για την ακαταλληλότητα του νερού καθυστέρησε τραγικά- βγήκε ενάμιση μήνα αφού άρχισε να λειτουργεί το ταχυδιυλιστήριο» καταγγέλλει ο παπα-Γιάννης Οικονομίδης. «Στη σύμβαση της ΕΥΔΑΠ με τον δήμο αναφερόταν πως η εταιρεία ύδρευσης δεν φέρει ευθύνη για την ποιότητα του παρεχόμενου νερού, καθώς και ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη φθορά που μπορεί να προκληθεί στο διυλιστήριο από την κακή ποιότητα του νερού», αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος Οινοφύτων Μιχάλης Γιαλούρης.

Με κοινή πάντως δήλωση των δημάρχων Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Τανάγρας, του νομάρχη Βοιωτίας και βουλευτών του νομού απαιτείται άμεσα η υδροδότηση από τον Μόρνο και στη συνέχεια η κατασκευή διυλιστηρίου που θα μπορεί να διυλίζει νερό και από την Υλίκη.

Συνεχίζουν να ρυπαίνουν
Στο μέτωπο της ρύπανσης του Ασωπού, απ΄ όπου προέκυψαν
και τα προβλήματα υδροδότησης των Οινοφύτων, του Ωρωπού και άλλων δήμων της ευρύτερης περιοχής, η κατάσταση παραμένει ίδια, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων. Επισημαίνουν ότι οι εργασίες απορρύπανσης δεν έχουν αρχίσει ακόμα, ενώ η υπεδάφια απόρριψη αποβλήτων συνεχίζεται. Μάλιστα, ο παπαΓιάννης πρόσφατα ανακάλυψε πηγάδι στον παρόχθιο δρόμο του Ασωπού, όπου καταλήγουν τα απόβλητα βιομηχανίας μέσω αγωγών. «Ήταν σκεπασμένο με χαλίκια, όμως οι πρόσφατες βροχές τα παρέσυραν και αποκαλύφθηκε» λέει. Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες αναλύσεις που κοινοποιήθηκαν στους κατοίκους, δεν υπάρχουν υπερβάσεις όσον αφορά τα όρια του χρωμίου στο νερό που τροφοδοτούσε το υδρευτικό δίκτυο από γεωτρήσεις.

Εντός του Ιουνίου, και εκτός απρόοπτου, μεγάλο οδοιπορικό στη λεκάνη του Ασωπού θα πραγματοποιήσει η viotia. Με φωτογραφική και βιντεοκάμερα. Αλλά κυρίως με καθαρό βλέμμα και χωρίς προκαταλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: