Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Καταπέλτης η Πούλου για τον Καλλικράτη

Σφοδρή επίθεση σε πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες του νομού Βοιωτίας, οι οποίοι παρασκηνιακά προωθούν λύσεις σε βάρος της Λιβαδειάς εξαπολύει με άρθρο-παρέμβασή της η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς κ. Γιώτα Πούλου. Λίγες ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση της χωροταξικής κατανομής του Σχεδίου Καλλικράτης η κ. Πούλου, που προφανώς έχει τις πληροφορίες της, κάνει λόγο για "...περικοπές, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των προσωπικών και ιδιοτελών συμφερόντων των επαγγελματιών πολιτικών και κομματαρχών…" και για ..."μοιρασιά που βολεύει μερικούς δημάρχους και τις "ισορροπίες" των βουλευτών του νομού λειτουργώντας με μοναδικό γνώμονα την επανεκλογή τους". Οι κατηγορίες είναι πολύ βαριές και οι υπαινιγμοί δηλητηριώδεις. Επιπλέον, τα πρόσωπα που η κ. Πούλου φωτογραφίζει διαγράφονται πολύ καθαρά και οι απαντήσεις από τους φωτογραφιζόμενους κρίνονται απαραίτητες.
Αν φυσικά θέλουν να αποσείσουν τις ευθύνες και μεταστρέψουν μια αίσθηση που αρχίζει να απλώνεται πάνω από τη βοιωτική πρωτεύουσα και που συνοψίζεται στη φράση την οποία ανέφερε προς τη viotia δημότης εκ των πλέον διακεκριμένων: "Είναι όλα στημένα και κανονισμένα". Είπε και από ποιους αλλά δεν είναι ακόμη η ώρα να το γράψουμε... Δείτε ολόκληρο το άρθρο της Γιώτας Πούλου.

Το Σχέδιο "Καλλικράτης"
και οι... κατασκευαστές- μάστορες της εποχής μας…


Γράφει η Γιώτα Πούλου
Αρχιτέκτων μηχανικός
Δημοτική Σύμβουλος Λιβαδειάς

Αποδεικνύεται πλέον ότι το ολοκληρωμένο σχέδιο της αναδιάρθρωσης της χώρας υπόκειται σε περικοπές, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των προσωπικών και ιδιοτελών συμφερόντων των επαγγελματιών πολιτικών και κομματαρχών….
Στο όνομα αυτών των μικροπολιτικών συμφερόντων και κυρίως της ιδιοτελούς επανεκλογής τους, πιέζουν, κόβουν και ράβουν, χωρίς καμιά ανησυχία για το μέλλον, την ανάπτυξη και την προοπτική εξέλιξης του τόπου .
Η αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών καταλήγει, για μια ακόμα φορά, να είναι προς όφελος... των πολιτικών.

Αποδεικνύεται επίσης ότι ήταν σκόπιμη η απόκρυψη του χάρτη, από την αρχική διαβούλευση. Δεν βοήθησε, όπως αιτιολογήθηκε, στην απρόσκοπτη συζήτηση επί των αρχών και των νέων "επαναστατικών" αλλαγών του σχεδίου…
Αντίθετα το κόψιμο της πίτας , ανάλογα με την όρεξη των πεινασμένων εξουσιαστών – παραγόντων του νομού μας, βάζει ταφόπετρα στις θεωρητικές διακηρύξεις του …
Μήπως οι "αποτυχίες" του αρχαίου Καλλικράτη, απετέλεσαν... κατάρα, και επηρέασαν στην εκτροπή του σχεδίου;


Ο διαχωρισμός του νομού σε 6 δήμους, της Θήβας σε 2, και κυρίως ο κατακερματισμός της επαρχίας Λιβαδειάς σε 4 δήμους, δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας των νέων δήμων, στις απαιτήσεις των νέων αρμοδιοτήτων που εκχωρούνται με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".
Διερωτάται κανείς πώς οι μικροί δήμοι θα διαχειριστούν τα μεγάλα θέματα όπως: παιδεία, υγεία, περιβάλλον, δημοτική αστυνομία κ.λπ., και κυρίως πώς θα χαράξουν πολιτικές ανάπτυξης .

Η δημοσίευση του χάρτη ταυτόχρονα με το πρόγραμμα, θα δημιουργούσε τον προβληματισμό σε πραγματική βάση δεδομένων: νέες απαιτήσεις-αρμοδιότητες και επάρκεια των νέων δήμων, στην δυνατότητα υλοποίησής του.
Η ευθύνη στην επιλογή βιώσιμων λύσεων, των νεοσύστατων δήμων θα ήταν συλλογική και δεν θα περιοριζόταν στην διαβούλευση – μοιρασιά που βολεύει μερικούς δημάρχους και τις "ισορροπίες" των βουλευτών του νομού λειτουργώντας με μοναδικό γνώμονα την επανεκλογή τους.
Αλήθεια οι περιβόητες εξαγγελθείσες διαβουλεύσεις μπορούν να επηρεάσουν ή να ανατρέψουν άμεσα τις επικείμενες εξελίξεις;
Η προσωπική μου άποψη είναι αρνητική καθώς η μοναδική ασφαλιστική δικλείδα, ο λαός, έχει αποκλεισθεί από τους σχεδιασμούς.

Ο λαός έχει να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα δίνοντας καθημερινά την μάχη της επιβίωσης… Δεν έχει την πολυτέλεια των ασκήσεων επί χάρτου και των θεωρητικών σεναρίων, αρμοδιότητα που έχουν ιδιοποιηθεί μερικοί ανεπάγγελτοι πολιτικοί οι οποίοι ορμώμενοι από ιδιοτελείς στόχους καταστρέφουν το μέλλον μιας ολόκληρης περιοχής, με οδυνηρές επιπτώσεις σε όλους μας.
Άλλωστε δεν κλήθηκε ο λαός να συμμετάσχει για να επιλέξει το μέλλον του. Οι διακηρύξεις για συμμετοχικές διαδικασίες, δημοψηφίσματα, άμεση δημοκρατία τι απέγιναν;

  • Η διαρκής αδιαφορία τους για το συμφέρον του τόπου, οδήγησε την περιοχή στην υπανάπτυξη και συγκεκριμένα την Λιβαδειά σε μεγάλη οικονομική και κοινωνική συρρίκνωση.
    Από την 10ετία του΄80 , δεν ενδιαφέρθηκαν να υλοποιήσουν την άποψη του αείμνηστου Τρίτση: να γίνει η Λιβαδειά το κέντρο -η πρωτεύουσα της Περιφέρειας…
  • Αργότερα ειπώθηκε ότι οι πολιτικοί της Φθιώτιδας απεδείχθησαν ικανότεροι!
    Η Λιβαδειά , πρωτεύουσα Νομού ήταν από τις τελευταίες πόλεις της Ελλάδας που διεκδίκησαν τριτοβάθμια εκπαίδευση Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. και τότε οι πολιτικοί μας… "ολιγώρησαν".
    Στο Χωροταξικό της Περιφέρειας η Λιβαδειά δεν έχει κανένα ιδιαίτερο στίγμα ανάπτυξης... είναι αυτό που κοινώς λέγεται... λίγο από όλα αλλά συγκεκριμένα τίποτα! Και τότε οι πολιτικοί μας δεν… κατάλαβαν!
    Στην πρώτη μεταρρύθμιση "Ι. Καποδίστριας" η Λιβαδειά διευρύνθηκε με τις κοινότητες Ρωμέϊκο και Λαφύστι!
  • …Αδικήθηκε η Λιβαδειά, ομολόγησαν τώρα, δημόσια, υποκριτικά μετά από 10 χρόνια!
  • Όταν συστηματικά και μεθοδικά η γειτονική Θήβα ενίσχυσε τις υπηρεσίες της και μάλιστα πολλές φορές σε βάρος της πρωτεύουσας Λιβαδειάς, δημιουργώντας πλέον την αδιαμφισβήτητη δίδυμη πόλη στον νομό, ειπώθηκε πως… τάχα "έφταιγαν" οι Θηβαίοι πολιτικοί που ενδιαφέρονταν περισσότερο για την πόλη τους…
    Και τώρα ξανά επιχειρείται η σημαντικότερη υποβάθμιση της πόλης μας. Τι φταίει πάλι;
Πρέπει να περιμένουμε ακόμη μία 10ετία για να μας αναλύσουν το τι έφταιξε, όταν η Λιβαδειά θα έχει χάσει κι αυτό το τραίνο της ανάπτυξης;
Προσωπικά δεν ισχυρίζομαι ότι φταίει η Θήβα κι ο τοπικισμός που καλλιεργείται και λειτουργεί ως άλλοθι, στην συρρίκνωση της Λιβαδειάς. Άλλωστε και για τη Θήβα επιφυλάσσεται δυσοίωνο μέλλον. Το εργοστάσιο καύσης των σκουπιδιών της Αθήνας, του οποίου η εγκατάσταση επίκειται στην ευρύτερη περιοχή της, θα αποτελέσει την πλήρη αναπτυξιακή υποβάθμιση της περιοχής…

Απλά φταίμε εμείς που δεν συμμετέχουμε, δεν ανατρέπουμε τα σενάρια-σχεδιασμούς και δεν ελέγχουμε τους πολιτικούς που εκλέγουμε.
Νομίζω ότι η αντίληψη του ατομικισμού βρίσκεται σε ύφεση λόγω ακριβώς της μεγάλης ύφεσης του συστήματος. Η συντηρητική άποψη "διαίρει και βασίλευε", που καλλιεργήθηκε από το σύστημα και χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο διατήρησής του, παρήλθε ανεπιστρεπτί. Δεν έχει πλέον την δυνατότητα να συντηρήσει τον ατομικισμό, εξυπηρετώντας ή "βολεύοντας" μεμονωμένες περιπτώσεις με στόχο την χειραγώγηση και την εξάρτηση των πολιτών.

Η κρίση δημιουργεί φτώχεια αλλά δημιουργεί ταυτόχρονα οργή, αντίδραση και αντίσταση.
Καμία πλέον εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς, που δεν προήλθαν από παρθενογένεση. Έχουν συγκεκριμένο παρελθόν, παρόν και κυρίως όπως αποδεικνύεται, δεν αποτελούν εγγύηση για το μέλλον μας.
Εγγύηση για το μέλλον μας αποτελεί η πλατύτερη δυνατή συσπείρωση των πολιτικών σε αυτοδιοικητικά σχήματα που θ’ αγωνιστούν για ουσιαστική δημοκρατική συμμετοχή, για αρμοδιότητες με πόρους και με αναπτυξιακά προγράμματα που θα δίνουν απάντηση στις πολιτικές της λιτότητάς της ύφεσης και της ανεργίας.
Λιβαδειά 21-04-2010
Πούλου Γιώτα


Οι σκέψεις αυτές δημοσιοποιούνται μετά τη δημοσίευση του νέου χάρτη (Έθνος της Κυριακής 18-04-2010) που προκάλεσε το μήνυμα του Δημάρχου κ. Τσιφή και τις σχετικές δηλώσεις του αντιδημάρχου κ. Καλογήρου.
Ζητήθηκε από πλευράς μου, χθες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να ενημερώσει ο Δήμαρχος τους συμπολίτες για τις "αιχμές" του κατά γνωστών- αγνώστων και τα παρασκήνιά τους, που "απειλούν" την ανατροπή του δημοσιευμένου χάρτη.
Δηλώσαμε ότι θα είμαστε παρόντες, αν χρειασθεί, σε οποιαδήποτε ενέργεια για την προοπτική εξέλιξη της πόλης μας. Οι παλινωδίες των δηλώσεων του Δημάρχου για την χωροταξική κατανομή και η ολιγωρία- απραξία στην προάσπιση των συμφερόντων της Λιβαδειάς θα κριθούν από τους συμπολίτες μας, τους οποίους καλούμε σε επαγρύπνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: