Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ο Νώντας Κοτσικώνας για τον Καλλικράτη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Λιβαδειά 29-4-2010

Δόθηκε στη δημοσιότητα τελικά το πολύκροτο νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, μαζί με το νέο χάρτη της Αυτοδιοίκησης. Όλως … τυχαίως δε, η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», συνέπεσε με τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων που επιβάλλονται από την Κυβέρνηση, καθ’ υπαγόρευση της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. Έτσι, για να μην υπάρχει πλέον και η παραμικρή αμφιβολία για τη στόχευση της μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση.

Εξάλλου, το νομοσχέδιο αυτό είναι αποκαλυπτικό:
- Χιλιάδες εργαζόμενοι … περισσεύουν και θα βρεθούν στο δρόμο, ενώ
εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την Τ.Α. θα περικοπούν («εξοικονομηθούν» το λέμε τώρα).
- Επίσης, τις «δαπανηρές» και «αντιαναπτυξιακές» αρμοδιότητες Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας, της προστασίας του Περιβάλλοντος, τις ξεφορτώνεται το Κράτος και σε επίδειξη γαλαντομίας τις παραχωρεί στους νέους Δήμους, κατακερματίζοντας τον ενιαίο χαρακτήρα τους, αλλά με την (μεγάλης πολιτικής αξίας) διαβεβαίωση, ότι οι αρμοδιότητες αυτές θα συνοδευτούν από αντίστοιχους πόρους. Διαβεβαίωση, που μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί σήμερα που οι περικοπές στους τομείς αυτούς (και όχι μόνο) είναι απροκάλυπτες. Βεβαίως υπάρχει η και προοπτική, οι κοινωνικοί αυτοί τομείς να λειτουργούν «με την ευγενική χορηγία» των Κοπελούζων, των Μυτιληναίων και των Στασινόπουλων, με το ... αζημίωτο. Η εμπορευματοποίηση σε όλο της το μεγαλείο.

- Ταυτόχρονα βέβαια, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στην «ανάπτυξη». Δηλαδή στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, να κατασπαράξουν τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ, που οι μεγάλοι, «διαχειριστικά επαρκείς» και «νοικοκυρεμένοι» πλέον Δήμοι αφειδώς θα τους μοιράζουν. Όχι μόνο δρόμους και πλατείες, αλλά ακόμα και σχολεία, νοσοκομεία και κάθε είδους υποδομή θα λυμαίνονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες,
- Πάντα βέβαια με τη «διαφάνεια» που έλειπε έως σήμερα από την Αυτοδιοίκηση, γι’ αυτό και τίθενται οι σχετικές ασφαλιστικές δικλείδες από το την Κεντρική Διοίκηση (εκάστοτε κυβέρνηση), που ως γνωστόν, λειτουργεί αψεγάδιαστα, μακριά από ρεμούλες και σκάνδαλα.


Απλά, οι μεγάλοι, υδροκέφαλοι Δήμοι, με την συγκεντροποίηση υπερεξουσιών στους δημάρχους τους και χωρίς τροχοπέδη τον … περιττό έλεγχο της βάσης, πολύ πιο «ευέλικτα» θα διαπραγματεύονται με τις επιχειρήσεις για τα κάθε είδους έργα.
- Στην (απίθανη ασφαλώς) περίπτωση, που οι, κατά τα άλλα, αυτάρκεις Δήμοι, δεν θα μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, θα έχουν πολλές επιλογές: π.χ. να κλείσουν ένα πολυδάπανο Κέντρο Υγείας, ή να το μισθώσουν σε ιδιώτες, ή να καλέσουν τους δημότες από το … περίσσευμά τους (από τα νέα κυβερνητικά μέτρα), να το στηρίξουν, δια του γνωστού φιλολαϊκού μέτρου της τοπικής φορολογίας ή των ανταποδοτικών τελών («εργαλείο» της Τ.Α. το λέμε αυτό).

Αφού λοιπόν λύνονται όλα τα παραπάνω θέματα από τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», το μόνο που περισσεύει στις «τοπικές κοινωνίες» να διαπραγματευθούν, είναι να μην … αδικηθεί η πόλη τους. Το χωροταξικό είναι το μόνο θέμα προς διαβούλευση κατά τη γνώμη τους. Κόβε – ράβε δηλαδή, τραβώντας άλλος από εδώ και άλλος από εκεί τις έρμες πόλεις και τα χωριά, μήπως και ξεχειλώσουν. Η λογική τους αφοπλιστική: το μέγεθος μετράει !

Κόκκινο πανί, δεν είναι γι’αυτούς οι πολιτικοί φορείς, που τους στηρίζουν και τους υπηρετούν αμοιβαία, οι οποίοι εναλλασσόμενοι στην εξουσία, εξαθλίωσαν το λαό, ερήμωσαν την ύπαιθρο, κατέστρεψαν την παραγωγή, απαξίωσαν την αυτοδιοίκηση στα μάτια των εργαζομένων. Αλλά οι βουλευτές, που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει και οι τοπικοί κομματάρχες που επίσης οι ίδιοι έχουν στηρίξει, γιατί (λέει), παραπληροφορούν και παρασύρουν τον «οραματιστή» Πρωθυπουργό και τον «αυτοδιοικητικό» Υπ. Εσωτερικών στη διαμόρφωση του χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
ΕΛΕΟΣ !!!

Αρνούνται δε πεισματικά να δουν πέρα από τη μύτη τους, ακόμα και τα οφθαλμοφανή: ότι δηλαδή, ακόμα και στη χωροθέτηση των νέων Δήμων, πρωταρχικό ρόλο παίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και τα συμφέροντα των οποίων καλούνται οι Δήμοι να υπηρετήσουν. Από την πρώτη στιγμή το είχαμε επισημάνει και για άλλη μια φορά επιβεβαιωνόμαστε.
Ας μην ανησυχούν όμως. Η Λιβαδειά δεν πρόκειται να βουλιάξει μόνη της ή πριν από τη Θήβα, τον Ορχομενό και απ’ όλους τους άλλους Δήμους. Όλοι μαζί θα βουλιάξουν, στη δίνη της σκληρής, αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο ΛΑΟΣ της ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ και κάθε πόλης, πρέπει να δει τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ όπως ακριβώς είναι: όργανο το κρατικού μηχανισμού, που επιβάλλεται από την Κυβέρνηση, με τη συναίνεση τη Ν.Δ. και της ΚΕΔΚΕ, εφαρμόζοντας πιστά σχετική εντολή της Ε.Ε. Επιχειρεί μια ριζική, αντιδραστική μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας, δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες για τη δράση του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Δεν είναι αποκέντρωση, αλλά ενίσχυση του κράτους και αναπροσαρμογή του, για την πιστή υλοποίηση της αντιλαϊκής του πολιτικής, μέσω των μηχανισμών της Τοπικής Διοίκησης.
Να τον αντιπαλέψει ενιαία, με τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα που ταυτόχρονα επιβάλλονται, πνίγοντας τον ίδιο και τα όνειρά του για τη ζωή και κάνοντάς τον να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του.
Να γυρίσει οριστικά την πλάτη σε όλους εκείνους που χρόνια τώρα τον εμπαίζουν και σήμερα απροκάλυπτα επιχειρούν να τον αποπροσανατολίσουν, για να μην αγγιχτεί η ουσία της σκληρής, αντιλαϊκής πολιτικής, η ανατροπή της οποίας είναι μονόδρομος για τα λαϊκά συμφέροντα.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους νέους όλης της περιοχής μας να αντιδράσουν αποφασιστικά στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.
«ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ»
ΝΩΝΤΑΣ ΚΟΤΣΙΚΩΝΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: