Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Η Αφροδίτη Παπαθανάση για το φορολογικό

Αθήνα, 14 Απριλίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Βουλευτής Ν. Φωκίδας κ. Α. Παπαθανάση μίλησε στις 13 Απριλίου 2010 στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις».
Ακολουθεί απόσπασμα της ομιλίας:
«Γνωρίζουμε όλοι πως για να αλλάξει η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, το μεγάλο αδιέξοδο και τη μεγάλη κρίση, απαιτείται η συνεισφορά όλων μας, συνεισφορά πραγματική και ουσιαστική. Απαιτείται κυρίως η σοβαρότητα του πολιτικού συστήματος.
Το θέμα εδώ είναι αν θέλουμε, αν μπορούμε και αν επιλέγουμε είτε μεταξύ πολεμικών ιαχών διαφόρων κομμάτων είτε να δώσουμε λόγο, να δώσουμε κοινωνική πρόταση, να δώσουμε λόγο υπεύθυνο, λόγο καθαρό. Τελικά χρειάζεται πρόταση αντί για άρνηση.
Είναι γενικότερα αποδεκτό – και ουσιαστικά αναγκαίο – ότι οι πολίτες σήμερα απαιτούν από εμάς να αποδείξουμε την αποφασιστικότητα μας απέναντι στη φαυλότητα, σε λόγο και πράξη και την αποφασιστικότητα μας απέναντι στην ανικανότητα. Απαιτούν να φέρουμε τις τομές εκείνες που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και κοινωνία και να αποδείξουμε ότι σήμερα κάθε πολίτης χωριστά μπορεί πλέον να εμπιστευτεί το κράτους, τους θεσμούς και τους μηχανισμούς του.
Το φορολογικό αποτελεί μείζον θέμα της κοινωνικής ατζέντας, της εθνικής ατζέντας, ειδικότερα δε στις συνθήκες που σήμερα βιώνουμε. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται καλλιεργούν τακτικές “τακτικισμού”, τίποτε άλλο. Δεν μπορούμε να επικροτήσουμε και να υπηρετήσουμε αντιλήψεις που ενθάρρυναν την αποφυγή της φορολόγησης, αντιλήψεις που οριζόντια δεν περνούν στην κοινωνία και θέλουν το όφελος του εγώ σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, αντιλήψεις που τελικά έριξαν το βάρος στους έντιμους φορολογούμενους, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Αντιλήψεις που έφεραν το φορολογικό σύστημα και τους δημόσιους λειτουργούς του ενάντια στην κοινωνία.
Πρέπει λοιπόν, όλα αυτά άρδην να αλλάξουν. Η φορολογική πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης σαφώς και απέτυχε παταγωδώς, ευνοώντας αποκλειστικά τους έχοντες και κατέχοντες. Οι εισπρακτικοί μηχανισμοί κατέρρευσαν με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη έξαρση της φοροδιαφυγής. Εάν δεν το πιστεύετε, εάν δεν το αντιλαμβάνεστε, ρίξτε μια ματιά στους αριθμούς και δείτε ποιοι τελικά ευνοήθηκαν από όλο αυτό το σύστημα.
Η δημόσια κριτική βοηθάει. Βοηθάει όμως όταν είναι τεκμηριωμένη με πολιτικά επιχειρήματα, με τεχνοκρατική αντίληψη. Σήμερα, για μια ακόμη φορά, εσείς δεν εκφράζετε κριτική, εκφράζετε, δυστυχώς, άρνηση στις προσπάθειες της Κυβέρνησης να αλλάξει τα κακώς κείμενα, να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί μια κοινωνία απέναντι στο φορολογικό μηχανισμό και το φορολογικό σύστημα.
Το φορολογικό νομοσχέδιο επιχειρεί να καθιερώσει ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα και αυτό γίνεται για παράδειγμα με τον λογιστικό προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων. Και δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να πει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Είναι σαφώς έτσι. Συντάχθηκε έπειτα από διαβούλευση και με τους πολίτες και με την κοινωνία και έγιναν αρκετές παρεμβάσεις. Στηρίχθηκε στις αρχές της φορολογικής δικαιοσύνης που πρέπει να εφαρμόζονται από όλους, χωρίς διακρίσεις και αδικαιολόγητες εξαιρέσεις. Και εδώ χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η τιμαριθμοποιημένη κλίμακα φορολογίας, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Και δεν νομίζω ότι μπορεί κάποια παράταξη να ισχυριστεί πως τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επιβαρύνει κυρίως τα υψηλά εισοδήματα, τα προσωπικά εισοδήματα πάνω από 40.000€. Ικανοποιεί συνθήκες αποτελεσματικότητας. Το σύστημα είναι αποδοτικό γιατί δεν δημιουργεί στρεβλώσεις, δεν έχει υψηλό διοικητικό και διαχειριστικό κόστος.
Όσον αφορά στην κουβέντα που γίνεται για την αναπτυξιακή προοπτική, αυτή έρχεται με κάποια κίνητρα μέσα από το φορολογικό αλλά κυρίως έρχεται με τον αναπτυξιακό νόμο που ακολουθεί.
Θα ήθελα να μείνω σε δύο συγκεκριμένα σημεία. Το πρώτο αφορά το θέμα της κατοικίας και φορολόγησης των ακινήτων. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέβαλε το ενιαίο τέλος ακινήτων για κάθε ακίνητη περιουσία. Εκατομμύρια λοιπόν μικροϊδιοκτήτες κλήθηκαν να πληρώσουν τη φοροελάφρυνση των εχόντων μεγάλων περιουσιών. Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο καταργείται το Ε.Τ.ΑΚ. και αποκαθίσταται η φορολογική δικαιοσύνη αφού πλέον πληρώνουν περισσότερο φόρο οι ακίνητες περιουσίες με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη των 600.000€.
Στο ίδιο κλίμα κοινωνικής δικαιοσύνης έρχονται να προστεθούν ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αύξηση της αντικειμενικής δαπάνης για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και την όλη διαδικασία που γίνεται με την επιβολή των τεκμηρίων, που σαφώς όπως και ο προηγούμενος ομιλητής, ο κ. Κουκουλόπουλος, είπε “ότι τα τεκμήρια είναι η απόδειξη της αποτυχίας του συστήματος”. Τα τεκμήρια, όμως, αφού αποδεικνύουν μεν την αποτυχία του ως τώρα συστήματος , καλό είναι να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερο δίκαια και ουσιαστικά για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ιδιαίτερα σημαντική ρύθμιση έρχεται με τη φορολογία των μερισμάτων. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δίνει κίνητρα στις επιχειρήσεις να μη διανέμουν κέρδη, αλλά αντίθετα να τα επανεπενδύουν διατηρώντας τις θέσεις εργασίας, αλλά και διευρύνοντας τους επιχειρηματικούς ορίζοντες τους. Ο συντελεστής για τη αδιανέμητα κέρδη μειώνεται από το 25 στο 20%, ενώ αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής των διανεμόμενων κερδών με αυτά που φορολογούνται στην κλίμακα.
Θα πούμε πολλά πράγματα και για τη δικαιότερη φορολόγηση της Εκκλησίας και για τα φορολογικά κίνητρα που δίνει αυτό το σχέδιο νόμου.
Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει να μπαίνει σε μια τροχιά ανάκαμψης. Βλέπουμε φως στο τούνελ. Στη διαδικασία αυτή, εμείς οφείλουμε να ψηφίσουμε το φορολογικό νομοσχέδιο και να καλέσουμε το πολιτικό σύστημα και τους Βουλευτές της Αίθουσας αυτής να καταθέσουν προτάσεις για το σύστημα αυτό και όχι να είναι σε μια στείρα άρνηση».



Δεν υπάρχουν σχόλια: