Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Ενα μήνα επίσχεση, έξι μήνες απλήρωτοι οι γιατροί στο Σχηματάρι!

Εδώ και ένα μήνα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Σχηματαρίου ενώ εδώ και έξι μήνες δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες τους! Δείτε.

ΑΝ ΔΕΝ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ,
ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ ΗΤΤΑ


Εμείς, οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Σχηματαρίου και των περιφερειακών ιατρείων βρισκόμαστε εδώ κι ένα μήνα σε επίσχεση εργασίας. Αυτό πάει να πει ότι εξετάζουμε μόνο τους ασθενείς που προσέρχονται με επείγον πρόβλημα στα εξωτερικά ιατρεία.

Έχουμε πολλούς λόγους που αρχίσαμε αυτό τον αγώνα. Ένας από αυτούς είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει να πληρώσει την υπερωριακή εργασία (εφημερίες) που πραγματοποιούμε στο κέντρο υγείας από τον περασμένο Οκτώβριο. Καλά διαβάσατε: είμαστε εδώ και έξι μήνες απλήρωτοι.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το πιο σημαντικό είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, αγνοώντας παντελώς τις προεκλογικές υποσχέσεις της, καταπάτησε την σύμβαση εργασίας που μετά από αγώνες είχαμε επιβάλλει. Αυτή η σύμβαση, ανάμεσα στα άλλα, τόνιζε ότι το δημόσιο σύστημα περίθαλψης στην Ελλάδα έχει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες κάνουν πολύ δύσκολο και το έργο των εργαζόμενων στην υγεία και την σωστή εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενών.

Για παράδειγμα, όσοι έχουν επισκεφθεί το κέντρο υγείας σε κρίσιμη κατάσταση, είτε ως ασθενείς, είτε ως συνοδοί των ασθενών τους, και χρειάστηκαν παραπομπή σε δευτεροβάθμιο νοσοκομείο, κατάλαβαν ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό ήταν αδύνατο να γίνει. Ήταν αδύνατο να γίνει επειδή, παρόλο που το κέντρο υγείας διαθέτει ασθενοφόρο, έχει μόνο ένα οδηγό, ο οποίος εξυπηρετεί ταυτόγχρονα και το νοσοκομείο της Θήβας, με αποτέλεσμα να καλύπτει λιγότερο από το ένα τρίτο από τις 8ωρες βάρδιες του μήνα. Έτσι σε περίπτωση που χρειάζεται ο ασθενής να διακομιστεί στο εφημερεύον νοσοκομείο, πρέπει να ζητηθεί ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ Χαλκίδας-Βοιωτίας, μια διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, που πολλές φορές έχει βάλει σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών, επειδή ανάμεσα στα άλλα υπάρχουν μόνο δύο πληρώματα στην βάρδια για όλη την Εύβοια και για ένα κομμάτι του νομού Βοιωτίας. Τα οποία φυσικά δεν επαρκούν για την υγειονομική κάλυψη των επειγόντων περιστατικών της περιοχής. Παρόλο που οι υπεύθυνοι φορείς έχουν γνώση του προβλήματος εδώ και πολλά χρόνια, αδιαφορούν πλήρως γι’αυτό.
Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με το μικροβιολογικό εργαστήριο του κέντρου υγείας. Ενώ δηλαδή υπάρχει ένα σχεδόν εξοπλισμένο εργαστήριο για πραγματοποίηση στοιχειωδών εργαστηριακών εξετάσεων αίματος, αυτό δεν λειτουργεί, επειδή δεν έχει προσληφθεί εδώ και χρόνια προσωπικό. Με αποτέλεσμα αφενός να είναι αδύνατη η στοιχειώδης διεκπεραίωση κάποιου περιστατικού και αφετέρου να βασανίζεται ο κάθε ασθενής περιμένοντας αρκετό καιρό σε λίστα αναμονής, προκειμένου να πάρει σειρά για ραντεβού για μικροβιολογικές εξετάσεις, αφού τα δείγματα πρέπει να σταλούν στο νοσοκομείο της Θήβας.
Κι αυτά είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στην προσπάθεια μας να κάνουμε την δουλειά μας με στοιχειώδη αξιοπρέπεια.

Κι αν όλα αυτά δεν σας μοιάζουν τόσο σημαντικά, μπείτε για λίγο στην θέση των ανθρώπων στην Κοζάνη, που έχασαν το παιδί τους επειδή δεν υπήρχε παιδίατρος στο νοσοκομείο. Λάβετε υπόψη σας ότι αυτή δεν είναι μια μεμονωμένη κατάσταση σε κάποια κέντρα υγείας και νοσοκομεία της επαρχίας. Είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζει συνολικά το δημόσιο σύστημα περίθαλψης στην Ελλάδα, άσχετα αν ο κάθε χρήστης υγείας το καταλαβαίνει μόνο όταν ταλαιπωρείται ο ίδιος, ή όταν συμβεί σε κάποιο κοντινό του άνθρωπο το μοιραίο.

Ένα σύστημα περίθαλψης που μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η κατάσταση του θα επιδεινωθεί δραματικά. Αφού όλοι αυτοί που ευθύνονται για την καταλήστευση των δημόσιων ταμείων, φέρανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να τους δώσει πίστωση σε χρόνο και χρήμα. Ήδη το υπουργείο υγείας έχει περικόψει πόρους από τον προϋπολογισμό για την αποζημίωση των εφημεριών, ναρκοθετώντας την κάλυψη των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων, με ασφαλή προγράμματα εφημεριών. Και ακόμα χειρότερα: αφήνει να διαρρέουν φήμες ότι επίκειται περικοπή θέσεων στην δημόσια περίθαλψη, κατάργηση κάποιων νοσηλευτικών μονάδων, συγχώνευση νοσοκομείων, κλπ.
Είναι φανερό ότι η δημόσια περίθαλψη που την λυμαίνονται τόσα χρόνια με την υποστήριξη του κράτους μεγαλογιατροί, διευθυντές κλινικών, διοικητές νοσοκομείων και προμηθευτές ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων, σε βάρος των εργαζομένων και των ασθενών, μπαίνει για άλλη μια φορά σε άσχημες περιπέτειες.
Είτε το θέλουμε, είτε όχι, ο μόνος τρόπος να αλλάξει αυτό, είναι ο κοινός αγώνας των εργαζομένων στα κέντρα υγείας και στα δημόσια νοσοκομεία, μαζί με τους ασθενείς, μαζί δηλαδή με τους χρήστες υγείας.
Ο αγώνας αυτός δεν είναι απλώς μονόδρομος: είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να σταματήσει αυτούς που ορίζουν τις ζωές μας. Στην Κοζάνη, μετά το περιστατικό που αναφέραμε παραπάνω, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στο δρόμο, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κάνει με συνοπτικές διαδικασίες 15 προσλήψεις προσωπικού, στις ιατρικές ειδικότητες που είχαν έλλειψη στο νοσοκομείο, μετά από δεκαετίες αδιαφορίας. Το μόνο που τους πείθει δηλαδή κι αυτό που φοβούνται, είναι η μαζική αντίδραση του κόσμου. Αφού αυτό είναι το μόνο που τους πείθει, αυτό επιλέγουμε να κάνουμε και μεις.

Σ’ αυτό τον αγώνα θέλουμε δίπλα μας, όλους όσους προστρέχουν στο κέντρο υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία της περιοχής. Όλους όσους μπορούν να κατανοήσουν ότι δεν παλεύουμε επειδή απλά είμαστε απλήρωτοι, αλλά επειδή αν δεν αγωνιστούμε σήμερα, τα πράγματα θα είναι χειρότερα αύριο. Έλληνες και μετανάστες εργαζόμενους, ηλικιωμένους και νέους χρήστες υγείας. Όλους όσους τελικά δεν έχουν τα χρήματα να πληρώνουν τα ιδιωτικά μαγαζιά της υγείας, τα μαγαζιά που το κράτος θα ενισχύει όλο και περισσότερο από εδώ και πέρα, με πρόσχημα τις εντολές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το ξέρουμε. Παιδεύεστε και σεις όταν έρχεστε να γράψετε φάρμακα και σας λέμε ότι εξυπηρετούμε μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Αυτό δεν είναι ούτε και για μας το καλύτερο. Είναι όμως, όπως σας είπαμε απόλυτα αναγκαίο. Επειδή αν δεν μοιραστούμε τον αγώνα σήμερα, θα μοιραστούμε την ήττα αύριο.
Γι’ αυτό δεν ζητάμε απλά την υπομονή σας. Ζητάμε την αλληλεγγύη σας στον αγώνα που δίνουμε. Που είναι αγώνας και για τις δικές σας ανάγκες.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο αποφασίσαμε να μοιράσουμε αυτό το κείμενο, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για το τι συμβαίνει στο χώρο της υγείας στην περιοχή μας και γενικότερα και για την διαμαρτυρία την οποία πραγματοποιούμε.

ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Πρωτοβουλια γιατρων του κέντρου υγείας Σχηματαριου
και των περιφερειακών ιατρείων ευθυνης του

Δεν υπάρχουν σχόλια: