Ελάττωση του χρόνου αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία, αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και ηρεμία για τους μικρούς ασθενείς: αυτοί είναι μερικοί από τους στόχους του προγράμματος Κατ’ Οίκον Νοσηλείας της «Φλόγας» για παιδιά με καρκίνο που ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρώτο έτος εφαρμογής του.
Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε ένα χρόνο πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1.600 επισκέψεις από εξειδικευμένους νοσηλευτές, ενώ 115 παιδιά που έχουν «χτυπηθεί» από τον καρκίνο και χρειάζονται εντατική φροντίδα εξυπηρετούνται καθημερινά. Έτσι, για «απλές» ιατρικές πράξεις όπως είναι για παράδειγμα οι αιμοληψίες και η χορήγηση ενέσιμων θεραπειών, οι μικροί ασθενείς και οι γονείς τους δεν χρειάζεται να «ταξιδεύουν» έως το νοσοκομείο – αντίθετα, οι εννιά νοσηλευτές του προγράμματος επισκέπτονται τα παιδιά στο σπίτι τους και τα φροντίζουν.
«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί βλέπουμε έναν από τους μεγάλους στόχους της Φλόγας να γίνεται πραγματικότητα. Το πρόγραμμα Κατ’ Οίκον Νοσηλεία υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία ένα χρόνο τώρα και η ικανοποίηση παιδιών και γονέων είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για μας ότι πετύχαμε τον στόχο μας», τόνισε κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια«Φλόγα» κα. Μαρία Τρυφωνίδη.
Και συνέχισε: «Πραγματοποιήσαμε πάνω από 1.600 επισκέψεις σε όλη την Αττική, από το Καματερό μέχρι τα Καμίνια και από την Άνω Γλυφάδα μέχρι το Ίλιον. Σκοπός μας είναι να διαφυλάξουμε τη λειτουργία του προγράμματος για τα επόμενα χρόνια με κάθε τρόπο και να διευρύνουμε την νοσηλευτική φροντίδα και σε άλλους τομείς, όπως ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και οικογενειών».
Ενδεικτική είναι η μαρτυρία της κ. Άννας Χριστοφίδου, η οποία υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα έβαλε «φρένο» στην καθημερινή ταλαιπωρία του παιδιού της που νοσεί από καρκίνο. «Η διαδρομή Πετρούπολη – Γουδί, ήταν ολόκληρο ταξίδι. Το τελευταίο όμως χρόνο λύθηκε αυτό το πρακτικό πρόβλημα. Και το σημαντικότερο είναι πως το παιδί δεν βγαίνει από το πρόγραμμα του – αμέσως μετά την επίσκεψη του νοσηλευτή επιστρέφει στο παιχνίδι του, στην καθημερινότητα του».
Σημειώνεται, πως οι επισκέψεις πραγματοποιούνται από εννιά ειδικά εκπαιδευμένους νοσηλευτές σε συνεργασία με τα νοσοκομεία «Αγλαϊα Κυριακού» και «Αγία Σοφία». Το σημαντικότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πως οι μικροί ασθενείς έχουν ήδη χτίσει μία σχέση επικοινωνίας και αμοιβαίας συμπάθειας με τους νοσηλευτές, την περίοδο όπου νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο, και άρα τους δέχονται στο σπίτι τους όπως θα υποδέχονταν και ένα φίλο τους!
Υπολογίζεται, ότι στην Ελλάδα περίπου 300 παιδιά νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο τα οποία είναι υποχρεωμένα να επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά το νοσοκομείο για να υποβληθούν σε θεραπεία. Το 70% αυτών επιβιώνουν, χρειάζονται όμως παρακολούθηση και τακτική ιατρική φροντίδα. Η ανάγκη λειτουργίας ενός προγράμματος Κατ’ Οίκον Νοσηλείας είχε εντοπισθεί από μελέτη της ογκολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» το 2004, η οποία έδειξε ότι το 23% των επισκέψεων στο νοσοκομείο θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι.
Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως οι μικροί ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν κατά μέσο όρο 2 – 3 ώρες στα εξωτερικά ιατρεία, για να δεχτούν την απαραίτητη φροντίδα από τους ειδικούς. «Για ένα παιδάκι που χρειάζεται μετάγγιση, επειδή έχει χαμηλό αιματοκρίτη και άρα εξασθενημένο οργανισμό, η ταλαιπωρία είναι ακόμη μεγαλύτερη. Και αυτό γιατί θα πρέπει να λάβουμε αίμα, να γίνει διασταύρωση, να παραγγελθεί η φιάλη, να φτάσει στο νοσοκομείο και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η μετάγγιση – προκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία. Με το κατ’ οίκον πρόγραμμα όμως, μειώνεται σημαντικά ο χρόνος αναμονής», είπε από την πλευρά της η κ. Σοφία Πολυχρονοπούλου, ∆ιευθύντρια του τµήµατος Παιδιατρικής, Αιµατολογίας-. Ογκολογίας του Νοσοκοµείου Παίδων «Αγία Σοφία».
Και κατέληξε πως η παρέμβαση στο σπίτι είναι ένα «φως στο τούνελ», μία ανακούφιση για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και τους γονείς τους. Η ίδια προσέθεσε πως το τελευταίο χρόνο ελαττώθηκε σημαντικά ο χρόνος αναμονής των παιδιών στα νοσοκομεία και παράλληλα ο φόρτος εργασίας των γιατρών με αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση των περιστατικών των παιδιών που πραγματικά χρειάζονται να βρίσκονται στο νοσοκομείο
Επιπλέον, «τα παιδιά αντιμετωπίζουν λιγότερες ιώσεις γιατί εκτίθενται σε λιγότερους κινδύνους λόγω των μειωμένων επισκέψεων στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα να συνεχίζουν τη θεραπεία τους πιο σταθερά και μέσα στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει το πρωτόκολλο θεραπείας».
Πληροφοριες:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου