Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Εκτίμηση για τις βάσεις στα ΑΕΙ το 2010

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής
Δείτε: http://wwk.kathimerini.gr/kathnews/graph/11-07-10/s14.pdf
Μείωση αριστούχων και πτώση βάσεων Εκτίμηση της «Κ» για πτωτική πορεία του πήχυ εισαγωγής σε 145 σχολές ΑΕΙ και στα πέντε επιστημονικά πεδία
Του Αποστολου Λακασα
Λιγότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι βρέθηκαν φέτος στα βαθμολογικά ρετιρέ, καθώς στις πανελλαδικές εξετάσεις ετέθησαν τα δυσκολότερα θέματα μετά το 2006 όταν και καθιερώθηκε το 10 ως όριο εισαγωγής στα ΑΕΙ. Τα δύσκολα θέματα αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση τις βάσεις εισαγωγής στις περισσότερες σχολές, χωρίς πάντως να λείπουν οι αυξομειώσεις. Ενδεικτικά, στα 19.480 μόρια θα κινηθεί η βάση εισαγωγής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στα 19.300 η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, στα 18.880 μόρια η Νομική Αθηνών.
Σήμερα, η «K» επιχειρεί μία εκτίμηση για τις βάσεις εισαγωγής περίπου 150 σχολών με τη συνδρομή της ερευνητικής ομάδας του εκπαιδευτικού ομίλου OPION - Id’ EF, στην ιστοσελίδα του οποίου (www. orionidef. gr) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν και άλλες σχετικές με τις εξετάσεις πληροφορίες. Οπως εξήγησε στην «K» ο πρόεδρος του ομίλου κ. Mανώλης Aμαργιανάκης «ο βασικότερος αστάθμητος παράγοντας στην εκτίμηση των βάσεων είναι η επίδραση της οικονομικής κρίσης στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών. Αυτό έχει σαν συνέπεια σχολές οι οποίες μέσω ΑΣΕΠ οδηγούσαν στο Δημόσιο να γίνονται λιγότερο ελκυστικές στους υποψηφίους διότι επικρατεί η βεβαιότητα ότι θα υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός για ελάχιστες θέσεις. Παρατηρείται μια στροφή προς σχολές νέας τεχνολογίας, Ιατρικές, Νομικές, Οικονομικές, και τούτο διότι κατά την άποψη των υποψηφίων οι συγκεκριμένες επιστήμες θα τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας και σε άλλα κράτη-μέλη της Ε. Ε.».
Οι εκτιμήσεις έγιναν λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία των βαθμών, την κλιμάκωση των γενικών βαθμών πρόσβασης ανά κατεύθυνση, τον αριθμό των θέσεων, τις βάσεις των δύο προηγούμενων ετών, τη σειρά προτίμησης με την οποία δήλωσαν οι υποψήφιοι τις σχολές πέρυσι.
Tέλος, για την πρόβλεψη των βάσεων υπάρχει ένα περιθώριο σφάλματος της τάξης του + 50 ή - 50 μορίων. Ως εκ τούτου, ουδείς μπορεί να θεωρήσει τις εκτιμήσεις αυτές τελεσίδικο «όριο» εισαγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: