Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Αναστηλώνει το σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι η νομαρχία Ξάνθης

Το σπίτι που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Ξάνθη, αναστηλώνεται με μέριμνα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης, αναφέρει ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας.
Το σπίτι είναι ένα επιβλητικό τριώροφο κτίσμα περίτεχνης αρχιτεκτονικής με τουβλάκια, διακοσμητικά τόξα σε πόρτα και παράθυρα, όπως και κιγκλιδώματα. Ανήκε στον Εβραίο ασφαλιστή και καπνέμπορο Ισάκ Δανιές, την εποχή που η ισραηλιτική κοινότητα Ξάνθης βρισκόταν σε ακμή και οι τοπικές σχέσεις μεταξύ Χριστιανών και Εβραίων ήταν πολύ φιλικές. Στον πρώτο όροφο στεγάζονταν η οικογένεια του Μάνου Χατζιδάκι.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το 1979 επισκέφθηκε τη γενέτειρά του ο μεγάλος μουσικός. Πέρασε από το σπίτι των παιδιών του χρόνων και έμεινε κατάπληκτος. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το νομάρχη κ. Θανόπουλο και του εξέθεσε τα σχέδιά του για διεθνείς ετήσιες μουσικές γιορτές. Τα σχέδια του Μάνου δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, το ενδιαφέρον του όμως συνετέλεσε αποφασιστικά στο να σταματήσουν οι αντιδράσεις για τη διατήρηση της παλιάς πόλης, καταλήγει η ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: