Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιάννη Πατσαντάρα

Πρωτοβουλία – Κάλεσμα

Του Γιάννη Λάμπρου Πατσαντάρα
Αντιπτεράρχου (Ι) ε.α.
Επίτιμου Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας

Αράχωβα 27.7.2010


Προς

Τον κ.Γεώργιο Δ. Ανδρέου, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αράχωβας και δι’ αυτού προς τους κ.κ. 1. Γεώργιο Ε. Ανδρέου - Λεόντιο, Δήμαρχο Αράχωβας, Θεόδωρο Ι. Κοκκοβό, Δημοτικό Σύμβουλο, επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτεύσεως στο Δημοτικό Συμβούλιο Αράχωβας και Ιωάννη Νικολάου Γεωργακό, Δημοτικό Σύμβουλο, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως στο Δημοτικό Συμβούλιο Αράχωβας, αλλά και με την δημοσίευσή της προς όλους τους κατοίκους της Αράχωβας, του Διστόμου, της Αντίκυρας και του Στειρίου.


Κύριε πρόεδρε, αξιότιμοι κύριοι

Σεβόμενος τους θεσμούς και ανταποκρινόμενος στο δημόσιο κάλεσμά σας, ως μελών της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για ενωτικό ψηφοδέλτιο στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, στα πλαίσια του νέου Δήμου, στον οποίο εντάχθηκε η πόλη μας, αλλά και στην επιθυμία πολλών συμπολιτών μας και συνδημοτών μας πλέον και των άλλων πόλεων στα πλαίσια του νέου Δήμου και διαβλέποντας την καθοριστική σημασία των προσεχών εκλογών για το νέο Δήμο, απευθύνομαι σε εσάς και δι’ υμών στους δημότες της Αράχωβας κατ’ αρχήν, αλλά και σε όλους τους Δημότες του νέου διευρυμένου Καλλικρατικού Δήμου, για να γνωστοποιήσω δημόσια και να καταστήσω γνωστό σε όλους ότι, θέτω την εμπειρία και τις γνώσεις μου στις υπηρεσίες ενός τέτοιου ενωτικού ψηφοδελτίου.

Θεωρώ εξαιρετική την τιμή στο πρόσωπό μου και ευχαριστώ ιδιαίτερα όσους επώνυμα ή ανώνυμα με πρότειναν ως ικανό να ηγηθώ στην ενωτική αυτή πρωτοβουλία, που αποτελεί σταθμό για τον τόπο μας, αλλά και την περιοχή.
Απευθύνομαι επίσης στους Δημότες του Διστόμου, Παραλίας Διστόμου της Αντίκυρας και του Στειρίου και τους δηλώνω, ευθύς εξ αρχής και κοιτώντας τους στα μάτια , ότι για μένα είναι και θα είναι όλοι ισότιμοι στα πλαίσια του νέου Δήμου. Άλλωστε την ισοτιμία αυτή εγγυάται η αναλογική εκπροσώπηση που προβλέπει ο νόμος και οι ανάγκες, ιδιαίτερα στην δύσκολη αυτή περίοδο για τον τόπο μας, που μας υποχρεώνει να συνεργαστούμε. Στόχος και φιλοδοξία μου είναι να είμαι ο Δήμαρχος όλων των δημοτών του νέου διευρυμένου Δήμου, πρώτος μεταξύ ίσων.
Η ενωτική πρωτοβουλία των δημοτών και των κατοίκων της Αράχωβας, είναι και πρέπει να αξιολογηθεί ως η αφορμή και η ευκαιρία να παραμερίσουμε όσα μας χώρισαν και μας χωρίζουν, να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον, να ενώσουμε το βουνό με την θάλασσα, τον τουρισμό με τα μεταλλεία και την βιομηχανία, να αναβαθμίσουμε την γεωργική παραγωγή και το περιβάλλον, να κάνουμε ένα Δήμο πρότυπο ανάπτυξης και αλληλεγγύης. Να εμπεδώσουμε ότι από το νέο Δήμο είναι στο χέρι μας να ωφεληθούμε όλοι ή να ζημιωθούμε.
Υπόσχομαι να θέσω την εμπειρία και όσες ικανότητες απόκτησα στην καριέρα μου στην υπηρεσία όλων των δημοτών.
Καλώ όλους τους δημότες σε συστράτευση για να ενεργοποιήσουμε μαζί ανθρώπους ικανούς, με διαφορετικές αντιλήψεις και διαδρομές, αλλά και διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ιδιαίτερα τους νέους, σε μια ενωτική και συντεταγμένη προσπάθεια για την ανάληψη της διοίκησης του νέου Δήμου.
Σε αυτήν την προσπάθεια- η οποία είναι πλέον επιτακτική ανάγκη- δεσμεύομαι να λειτουργήσω ως συνεκτικός παράγοντας και καταλύτης εξομάλυνσης των διαφορών και σύγκλισης ανθρώπων και ομάδων, με μοναδικό σκοπό την προσφορά στους Δημότες και στις πόλεις μας. Με ένα νέο όραμα, που δεν θα περιορίζετε σε στερεότυπες αντιλήψεις ούτε θα εγκλωβιστεί σε στεγανά κομματικής περιχαράκωσης.
Ο Καλλικράτης αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως μεταρρύθμιση στην χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Η νομοθέτησή του δημιουργεί νέα δεδομένα για τη διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας, για την αποτελεσματική και διαφανή λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και για την οικονομική και παραγωγική αναμόρφωση της Ελλάδας. Παράλληλα όμως φέρνει και προβλήματα που μπορεί και πρέπει να λυθούν και θα λυθούν μόνο με ισοτιμία, συνεργασία και δουλειά, πολλή δουλειά, από πολλούς, που θα ενεργούν με γνώμονα το κοινό συμφέρον και μόνο.
Μας δίνεται η ευκαιρία να επιλέξουμε ανθρώπους – εκπροσώπους – συμβούλους, ικανούς και με διάθεση προσφοράς, που θα αντιπροσωπεύσουν επάξια τις Πόλεις τους και θα δουλέψουν για την ευημερία και την προκοπή των κατοίκων .
Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οι συνθήκες επιτάσσουν ευρείες συνεργασίες, συγκλίσεις δυνάμεων και σύμπραξη για την επιτυχία αυτού του σκοπού.

Καλώ ΟΛΟΥΣ τους δημότες του νέου Δήμου, αδιάκριτα, με συνέπεια και ευθύνη, να συμμετάσχουν ενεργά, μέσω της ενωτικής κίνησης της οποίας προτίθεμαι να ηγηθώ, στη συγκρότηση ενός ενωτικού ψηφοδελτίου με καθολική αποδοχή, για να δουλέψουμε όλοι μαζί για τη δημιουργία ενός Δήμου - πρότυπο. Ενός Δήμου που, μέσα από την ισοτιμία και τη συνεργασία, θα τον οδηγήσουμε στην ευημερία και την προκοπή. Ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να σας διαβεβαιώσω για όλα τα παραπάνω με άμεση προσωπική επαφή.
Η ευκαιρία, μας δίνεται τώρα.

Με εξαιρετική τιμή

Γιάννης Πατσαντάρας

Ο Μπάμπης Τσέρτος στην Αγία Παρασκευή και 22 φωτογραφίες























Ημερίδα για το LEADER και 7 φωτογραφίες














Καταγγελία για απόλυση εργαζόμενης στη Λιβαδειά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Οι μεγάλο εργοδότες χωρίς κανένα φραγμό και όριο, με τις πλάτες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ , την ουσιαστική στήριξη της ΝΔ, με τα νέα μέτρα που παίρνονται από το ΔΝΤ πραγματοποιούν πρωτοφανείς απολύσεις και στην πόλη μας. Εργαζόμενη στην εταιρεία TSAKIRIS MALLAS και μέλος του σωματείου μας, ενημέρωσε ότι κυοφορούσε . Από εκείνη την στιγμή άρχισε ο ψυχολογικός πόλεμος, οι απειλές, οι παροτρύνσεις να βγει σε μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες, για να μπορέσουν να προσλάβουν άλλη εργαζόμενη που θα τους έβγαζε τη δουλειά. Να σημειώσουμε ότι πριν ανακοινωθεί η εγκυμοσύνη, η εργαζόμενη μετά από πιέσεις, φοβούμενη μη χάσει τη δουλειά της, υπέγραψε μείωση ωραρίου και αποδοχών. Αλλά αυτό φαίνεται για την εργοδοσία δεν ήταν αρκετό. Συμπερασματικά ήταν μια σωστή εργαζόμενη, όσο κουβαλούσε κούτες, πληρωνόταν τις extra ώρες και τα ρεπό, με παπούτσια, όταν υπέγραφε μισό ωράριο και μισθό. Το αποτέλεσμα βεβαίως όλων αυτών , ήταν η εργαζόμενη να αποβάλλει στον τρίτο μήνα κύησης και γυρνώντας στη δουλειά της από την αναρρωτική της άδεια να βρει την καταγγελία σύμβασης της στον πάγκο εργασίας.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Εδώ δεν πρόκειται για μια απόλυση όπου ο εργαζόμενος θα υπογράψει και θα πάρει τη νόμιμη αποζημίωση του. Εδώ ουσιαστικά μας απαγορεύουν ακόμη και το δικαίωμα μας, στην μητρότητα. Κι όταν εμείς δεν συμμορφωνόμαστε στις υποδείξεις δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν χίλιους δύο τρόπους για να μας πετάξουν σαν στυμμένες λεμονόκουπες.
Η επίθεση κλιμακώνεται με το νομοσχέδιο που καρατομεί κάθε εργασιακό, εργατικό δικαίωμα καθιστώντας τους εργαζόμενους έρμαια των εργοδοτών, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τη θηριωδία που εξελίσσεται καθημερινά με 100άδες απολύσεις, με χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους, με χιλιάδες απλήρωτες ώρες εργασίας, με κάθε είδους εκβιασμούς, προπηλακισμούς και εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε βάρος των εργαζομένων.
Σήμερα διεξάγεται ένας πόλεμος που έχει και θύματα και νεκρούς. Σήμερα είναι το αγέννητο μωρό της συναδέλφισσας, χθες ο συνάδελφος οικοδόμος που για να συμπληρώσει την κουτσουρεμένη του σύνταξη ανεβαίνει στην σκαλωσιά στα 65 του, προχθές ο συνάδελφος εργάτης στο εργοστάσιο που έμεινε μισός γιατί το μηχάνημα του πήρε το χέρι, κι άλλοι εκατοντάδες που ξεκινάνε κάθε μέρα για δουλειά και δεν γυρνούν πίσω ποτέ. Όλα στο βωμό του κέρδους, ακόμη και η ίδια μας η ζωή.
Εργαζόμενοι, Εργαζόμενες
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.
Έχουμε δύναμη, μπορούμε να τους εμποδίσουμε, να τους σταματήσουμε, φτάνει να αποφασίσουμε να οργανωθούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στο συλλογικό ταξικό αγώνα.
ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΟΥΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ.
Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο σωματείο μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στο συλλογικό αγώνα.
ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ ΠΑΜΕ –ΚΑΝΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ
Στην κλιμάκωση της επίθεσης στα συμφέροντα της τάξης μας, απαντάμε με κλιμάκωση της δικής μας αντεπίθεσης κατά του εργασιακού και ασφαλιστικού μεσαίωνα, κατά του Μνημονίου.
Δηλώνουμε αποφασισμένοι να βάλουμε εμπόδια στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας στο σφαγιασμό της ίδιας μας της ζωής. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει.

Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη της εργαζόμενης.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

LEADER στη Φωκίδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010 Δελτίο Τύπου σύμφωνα με το οποίο δίνονται 48,5 εκατ. ευρώ για τα προγράμματα LEADER στους Νομούς Λευκάδας, ΦΩΚΙΔΑΣ, Μεσσηνίας, Λάρισας, Χανίων, Ρεθύμνης, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Φλώρινας και Κυκλάδων.
Οι συμβάσεις που υπεγράφησαν με τις αντίστοιχες αναπτυξιακές εταιρίες των νομών συνολικού ύψους 48,5 εκατομμυρίων ευρώ αφορούν την υλοποίηση τοπικών προγραμμάτων LEADER, στα πλαίσια του Άξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013.

Ειδικότερα για το Νομό Φωκίδας:
Δημόσια Δαπάνη: 5.500.000 Ευρώ
Συνολικός προϋπολογισμός: περίπου 10.000.000 Ευρώ
Η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος Προσέγγισης LEADER της Νοτιοανατολικής Φωκίδας αφορά 5 Δήμους (25 Δημοτικά Διαμερίσματα), με συνολική έκταση εφαρμογής 747,992 km2 και πληθυσμό 23.854 κατοίκους.
Η περιοχή εφαρμογής του προγράμματος αφορά τα Δημοτικά Διαμερίσματα των Δήμων Άμφισσας , Ιτέας , Γαλαξιδίου , Δεσφίνας και Τολοφώνας με εξαίρεση το Δ.Δ Άμφισσας του Δήμου Άμφισσας στο οποίο οι παρεμβάσεις του προγράμματος θα πρέπει να υλοποιηθούν εκτός σχεδίου πόλης. Μακροπρόθεσμο στρατηγικό στόχο του προγράμματος αποτελεί η ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής με τρόπο τέτοιο που να εξασφαλίζει την οικονομική και κοινωνική αναβάθμισή της, τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων και την ανάδειξη των στοιχείων που συνθέτουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της. Σημειώνεται ότι η υπόλοιπη περιοχή του νομού Φωκίδας περιλαμβάνεται στις περιοχές εφαρμογής του Άξονα 3 (ΟΠΑΑΧ) του ΠΑΑ.

Το ως άνω πρόγραμμα θα υλοποιήσει κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2007 - 2013) η Αναπτυξιακή Φωκική Α.Ε - Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α (ΑΝ.ΦΩΑ.Ε.). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για τα τοπικά προγράμματα LEADER στις ιστοσελίδες: www.anfo.gr (Αναπτυξιακή Φωκική Α.Ε.) και www.minagric.gr (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

Προς κατάργηση ο «Θησέας» για τον περιορισμό των εξόδων των ΟΤΑ!

Αυστηρά μέτρα περιορισμού των δαπανών των δήμων ετοιμάζεται να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» των ΟΤΑ, οι οποίοι μόνο σε δάνεια χρωστούν περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει «Το Βήμα», τα νέα μέτρα που θα ληφθούν, απασχόλησαν ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Εσωτερικών εν όψει της συνάντησης που θα έχει την Τετάρτη ο Γ.Ραγκούσης με την αντιπροσωπεία της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η δημιουργία νέου μηχανισμού απόδοσης στους δήμους των ποσών που τους αναλογούν επί του τακτικού προϋπολογισμού, η κατάργηση του προγράμματος «Θησέας» και η ένταξη των επιλέξιμων έργων του στα ΠΕΠ, το περαιτέρω κλείσιμο της στρόφιγγας δανεισμού των ΟΤΑ και η εκπόνηση συγκεκριμένου προγράμματος εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε νέα συμφωνία με τους δημάρχους για τον τρόπο που θα αποδίδονται οι θεσμοθετημένοι πόροι. «Στο τέλος κάθε χρονιάς», επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου, «θα γίνεται ένας απολογισμός του κρατικού προϋπολογισμού και με βάση τα συνολικά εισπραχθέντα θα αποδίδονται οι πόροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πλέον καμία περίπτωση να εκτελεστούν τα έργα που έχουν δρομολογηθεί στο πρόγραμμα «Θησέας», καθώς είναι αδύνατον να εξευρεθεί το 1,5 δισ. ευρώ που απαιτείται. Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος εμφανίζεται κατηγορηματικός: «Ήταν αδύνατον, ακόμη και αν δεν υπήρχε αυτή η έκτακτη δημοσιονομική κατάσταση, να καλυφθούν αυτοί οι πόροι» επισημαίνει. Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, αποφάσισε να εντάξει ορισμένα έργα στα ΠΕΠ. Για να χρηματοδοτηθούν όλα τα έργα του «Θησέα», τα οποία εγκρίθηκαν την περίοδο 2005-2009, θα έπρεπε να εισρεύσουν στο ταμείο του προγράμματος 3,5 δισ. ευρώ. Παρά ταύτα, ως το τελευταίο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, είχαν εισρεύσει 1,97 δισ. ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Το Δίστομο επισκέφθηκαν Έλληνες και Γερμανοί μαθητές


Συνάντηση φιλίας και ειρήνης στο μαρτυρικό Δίστομο είχαν σήμερα μαθητές του Διστόμου και της Νυρεμβέργης που φιλοξενούνται στο Δίστομο, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Νυρεμβέργης, σε συνεργασία του Δήμου Διστόμου και του τοπικού Πολιτισμικού Συλλόγου .

Οι μαθητές επισκέφθηκαν το Μαυσωλείο του Διστόμου, όπου κατέθεσαν στεφάνι και απέθεσαν λουλούδια, τιμώντας τους σφαγιασμένους από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Μοναστήρι του Όσιου Λουκά, όπου τους υποδέχθηκε ο Ηγούμενος και τους παρέθεσε γεύμα.

Αύριο οι μαθητές, Έλληνες και Γερμανοί, θα επισκεφθούν τον Ιερό Βράχο και το νέο Μουσείο Ακροπόλης.

Εκδήλωση του ΕΚΛ για το ασφαλιστικό







ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Τετάρτη 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010 και ώρα 19.00΄ στο Συνεδριακό Κέντρο Κρύας πραγματοποιήθηκε ημερίδα, ύστερα από πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, για ενημέρωση με θέμα το Ασφαλιστικό, από την Εργατολόγο Μαρία Τσίπρα, Διδάκτορα Εργατικού Δικαίου και Νομική Σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ.
Η κ. Τσίπρα κάνοντας ανάλυση του καινούργιου ασφαλιστικού νομοσχεδίου τόνισε ότι περιμένουμε τις εγκυκλίους οι οποίες θα φωτίσουν κάποια σκοτεινά σημεία.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν πολλοί εργαζόμενοι Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, οι οποίοι έθεσαν ερωτήματα .
Η κ. Τσίπρα δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει για το καθένα ξεχωριστά.
Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς θα διοργανώσει και άλλη παρόμοια ημερίδα με σκοπό την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των εργαζομένων .

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Το Δημοτικό Συμβούλιο Διστόμου στις 28 Ιουλίου 2010

Το Δημοτικό Συμβούλιο Διστόμου θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουλίου 2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:30 μμ, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημοτικό Κατάστημα) με τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:


1. Τροποποίηση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2010.
2. Τροποποίηση προϋπολογισμού για μεταφορά πιστώσεων προγράμματος ΣΑΤΑ 2009.
3. Τροποποίηση προϋπολογισμού για μεταφορά πιστώσεων προγράμματος ΣΑΤΑ 2010.
4. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Δημοτική Οδοποιία».
5. Διάθεση πίστωσης για αντιμετώπιση δαπανών διενέργειας πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Στειρίου.
6. Λήψη απόφασης για τοποθέτηση μαρμάρινων πλακών με τα ονόματα διατελεσάντων Δημάρχων και Προέδρων.
7. Οικονομική ενίσχυση A.O. Στειρίου.
8. Λήψη απόφασης για χορήγηση άδειας τεχνικών επεμβάσεων και παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων στην Εθνική Τράπεζα στην Παραλία Διστόμου.
9. Διάφορες αιτήσεις.

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Απεργία διαρκείας των ιδιοκτητών φορτηγών

Επισπεύδουν οι ιδιοκτήτες Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης τις κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματίσει, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στο πλαίσιο της πολιτικής απελευθέρωσης των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», όπως αυτές περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα, ενώ αρχικά η απεργία διαρκείας είχε προγραμματιστεί να αρχίσει από τις 27 Αυγούστου, οι Ιδιοκτήτες αποφάσισαν να την ξεκινήσουν από αύριο, Κυριακή, 25 Ιουλίου 2010, με αποτέλεσμα να προκληθούν ενδεχόμενα προβλήματα ομαλής τροφοδοσίας της αγοράς, εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.
Σε ανακοίνωσή τους, οι Ιδιοκτήτες Φορτηγών ΔΧ κατηγορούν το αρμόδιο υπουργείο για αιφνιδιασμό, επικεντρώνοντας κυρίως τις επικρίσεις τους στο θέμα της αξίας της αδείας, σημειώνοντας ότι «το κράτος τους πούλησε τις άδειες σε τριπλάσια αξία από τη σημερινή».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Οδηγός υποβολής νέων αιτήσεων για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε από αγρότες


Οδηγός υποβολής νέων αιτήσεων που υποβάλλονται από αγρότες, για σταθμούς

παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. εγκατεστημένης ισχύος έως 100kW

Σύμφωνα με τον ν.3851/2010 προβλέπεται η κατά προτεραιότητα υποβολή και εξέταση αιτημάτων από επαγγελματίες αγρότες που αφορούν σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) για ηλεκτροπαραγωγή (φωτοβολταϊκά συστήματα, ανεμογεννήτριες, βιομάζα κ.λπ.) ισχύος μέχρι 100kW, που πρόκειται να εγκατασταθούν σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους.

Τα βήματα που απαιτούνται προκειμένου να υποβληθούν τα αιτήματα αυτά είναι τα εξής:

Βήμα 1ο:

Υποβολή αιτήματος στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) για έκδοση προσωρινής (αφορά αποκλειστικά το έτος 2010) βεβαίωσης ότι ο αιτών είναι επαγγελματίας αγρότης, σύμφωνα με τη διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην 249448 “Διαδικασίες ορισμού των επαγγελματιών αγροτών για την υποβολή αιτήσεων για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)” (ΦΕΚ Β΄ 1049) απόφαση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Βήμα 2ο:

Υποβολή αιτήματος στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.) για τη χορήγηση βεβαίωσης απαλλαγής ή όχι από Ε.Π.Ο. με απαιτούμενα δικαιολογητικά:

  1. Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντα και του μελετητή, για την απαλλαγή από την υποχρέωση έκδοσης απόφασης Ε.Π.Ο., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 13 του άρθρου 8 του ν.3468/2006, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 2 του άρθρου 3 του ν.3851/2010.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι, το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης δεν είναι αληθές, πέραν των προβλεπόμενων συνεπειών εκ του λόγου αυτού, επιβάλλονται και οι προβλεπόμενες από το άρθρο 22 του ν.3468/2006 κυρώσεις, καθώς και άλλες τυχόν προβλεπόμενες κυρώσεις στις σχετικές κείμενες διατάξεις.

  1. Τεχνική περιγραφή της εγκατάστασης.
  2. Απόσπασμα Πινακίδας Γ.Υ.Σ. κλίμακας 1:5.000 με προσαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, όπου φαίνονται η θέση εγκατάστασης του σχετικού εξοπλισμού με γεωγραφικές συντεταγμένες στο Ελληνικό σύστημα αναφοράς ΕΓΣΑ87, στο οποίο θα αποτυπώνονται και οι σταθμοί της ίδιας τεχνολογίας, για τους οποίους έχει εκδοθεί άδεια παραγωγής ή απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) ή προσφορά σύνδεσης σε ακτίνα 150μ. από τις γωνίες του γηπέδου εγκατάστασης του αιτούμενου σταθμού.

Βήμα 3ο (εξέλιξη παράλληλα με διαδικασία βήματος 2):

Υποβολή φακέλου αιτήματος στον Διαχειριστή Δικτύου (αρμόδια τοπική υπηρεσία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού - Δ.Ε.Η.) για έκδοση Προσφοράς Σύνδεσης, με βάση το σχετικό έντυπο αίτησης της Δ.Ε.Η. και τα εξής δικαιολογητικά:

  1. Αίτημα για έκδοση Προσφοράς Σύνδεσης.
  2. Η ως άνω προσωρινή βεβαίωση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ότι ο αιτών είναι επαγγελματίας αγρότης.
  3. Τεχνική περιγραφή της εγκατάστασης (όμοια με βήμα 2).
  4. Απόσπασμα Πινακίδας Γ.Υ.Σ. κλίμακας 1:5.000 με προσαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα (όμοια με βήμα 2).
  5. Απόδειξη της κυριότητας επί της έκτασης (γίνεται δεκτό και συμβολαιογραφικό προσύμφωνο μεταβίβασης κυριότητας στον αιτούντα) και, σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, συναίνεση των συνιδιοκτητών για τη χρήση του εδάφους προκειμένου για την εγκατάσταση σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε.
  6. Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντα και του μελετητή (όμοια με βήμα 2).
  7. Ακριβές αντίγραφο αποδεικτικού υποβολής του αιτήματος προς τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.) για τη χορήγηση βεβαίωσης απαλλαγής από Ε.Π.Ο..

Διευκρινίζεται ότι, στην περίπτωση μη απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης απόφασης Ε.Π.Ο., αρκεί στο στάδιο αυτό να υποβληθεί ακριβές αντίγραφο του διαβιβαστικού υποβολής της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων (Μ.Π.Ε.) στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή.

Επίσης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 6β του άρθρου 15 του ν.3851/2010, τα νέα αιτήματα που υποβάλλονται από επαγγελματίες αγρότες στην ιδιοκτησία τους, εξετάζονται κατά προτεραιότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα νέα αιτήματα, όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο 6 του άρθρου 15 του ν.3851/2010 –δηλαδή αυτά για τα οποία δεν είχε υποβληθεί αίτημα χορήγησης άδειας παραγωγής ή απόφασης εξαίρεσης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) πριν την ισχύ του ν.3851/2010– μέχρι την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Π.Ε.Κ.Α. που προβλέπεται στην περίπτωση β΄ της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 3468/2006 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του ν.3851/2010 και μετά την πάροδο τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου 3851/2010 εφόσον δεν έχει εκδοθεί η ανωτέρω απόφαση Υ.Π.Ε.Κ.Α. Μετά την έκδοση της τελευταίας αυτής απόφασης του Υ.Π.Ε.Κ.Α. εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα σε αυτή.

Η προτεραιότητα των κατ’ επάγγελμα αγροτών στην εξέταση των υποβαλλόμενων αιτημάτων κατοχυρώνεται με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ΔΕΗ.

Για την έκδοση δεσμευτικής προσφοράς σύνδεσης απαιτείται η προσκόμιση στη ΔΕΗ της βεβαίωσης απαλλαγής από Ε.Π.Ο., ή σε περίπτωση μη έκδοσης της εν λόγω βεβαίωσης, αποδεικτικό έλευσης εικοσαημέρου από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος για την έκδοση της βεβαίωσης (βλ. δικαιολογητικό νο 7) και σε περίπτωση μη απαλλαγής από Ε.Π.Ο. προσκόμιση της απόφασης Ε.Π.Ο. του σταθμού.

Βήμα 4ο:

Υποβολή στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και σε εφαρμογή του ν.3852/2010 “Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης” (ΦΕΚ Α΄ 87) (ισχύς από 1.1.2011) σε αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των Περιφερειακών του Υπηρεσιών, όπως αυτές θα οριστούν σχετικά:

(α) αιτήματος για τον χαρακτηρισμό του γηπέδου στο οποίο θα εγκατασταθεί ο σταθμός και, εφόσον χαρακτηρισθεί ως γη υψηλής παραγωγικότητας (Γ.Υ.Π.),

(β) αιτήματος για τη χορήγηση άδειας για το επιτρεπτό της εγκατάστασης σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, με δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση προς τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τον χαρακτηρισμό της έκτασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 56 του ν.2637/1998 (ΦΕΚ Α’ 200), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 37 του άρθρου 24 του ν.2945/2001 (ΦΕΚ Α΄ 223) των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υ.Π.Α.Τ.) και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) και στην περίπτωση χαρακτηρισμού της έκτασης ως Γ.Υ.Π., αίτηση για τη χορήγηση από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της άδειας για το επιτρεπτό επέμβασης σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας για την εγκατάσταση σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 56 του ν.2637/1998 (ΦΕΚ Α’ 200), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 37 του άρθρου 24 του ν.2945/2001 (ΦΕΚ Α΄ 223) και την παρ. 7 του άρθρου 9 του ν.3851/2010 (ΦΕΚ Α΄ 85).

Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση κτήσης της βεβαίωσης χαρακτηρισμού της γης από τον ενδιαφερόμενο, αρκεί η υποβολή της στην αρμόδια Υπηρεσία.

  1. Απόσπασμα Πινακίδας Γ.Υ.Σ. κλίμακας 1:5.000 με προσαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα (ίδιο με βήμα 2).
  2. Εφόσον το ακίνητο στο οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός έχει χαρακτηριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, υπεύθυνη δήλωση του αιτούντα και του μελετητή, στην οποία θα δηλώνεται ότι, η έκταση:

α. δεν βρίσκεται στα διοικητικά όρια του νομού Αττικής,

β. δεν έχει χαρακτηριστεί ως αγροτική Γ.Υ.Π. μέσω εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) ή Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του ν.2508/1997 (ΦΕΚ Α΄ 124), ή Σχεδίου Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) του άρθρου 29 του ν.1337/1983 (ΦΕΚ Α΄ 33) ή εφόσον αυτό συμβαίνει, ότι τα ανωτέρω σχέδια επιτρέπουν την εγκατάσταση.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι, το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης δεν είναι αληθές, πέραν των προβλεπόμενων συνεπειών εκ του λόγου αυτού, επιβάλλονται και τυχόν άλλες προβλεπόμενες κυρώσεις σε σχετικές κείμενες διατάξεις.

Βήμα 5ο:

Αίτημα στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία για Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας με απαιτούμενα δικαιολογητικά:

  1. Αίτημα για έκδοση Έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής Κλίμακας.
  2. Τεχνική περιγραφή της εγκατάστασης (ίδια με βήμα 2).
  3. Απόσπασμα Πινακίδας Γ.Υ.Σ. κλίμακας 1:5.000 με προσαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα (ίδιο με βήμα 2).
  4. Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντα και του μελετητή, στην οποία θα δηλώνεται ότι, ο αιτούμενος σταθμός δεν χωροθετείται σε δάσος ή σε δασική έκταση, σε ρέμα, στον αιγιαλό ή την παραλία, σε καθορισμένο αρχαιολογικό χώρο ή σε περιοχή απολύτου προστασίας της φύσης.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι, το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης δεν είναι αληθές, πέραν των προβλεπόμενων συνεπειών εκ του λόγου αυτού, επιβάλλονται και τυχόν άλλες προβλεπόμενες κυρώσεις σε σχετικές κείμενες διατάξεις.

  1. Αποδεικτικό κατάθεσης της ως άνω υπεύθυνης δήλωσης καθώς και του ως άνω αποσπάσματος πινακίδας ΓΥΣ κλίμακας 1:5.000 με το προσαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, στο οικείο δασαρχείο ή σε κατά περίπτωση άλλη αρμόδια υπηρεσία, καθώς και στην αυτοτελή υπηρεσία Υ.Π.Ε.Κ.Α.
  2. Έγκριση της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠ.Α.Ε.), στην περίπτωση που ζητηθεί από την Πολεοδομική Υπηρεσία, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  3. Βεβαίωση χαρακτηρισμού της έκτασης ή μη ως Γ.Υ.Π. (από βήμα 4).
  4. Άδεια για το επιτρεπτό της εγκατάστασης σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας από την οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης (από βήμα 4).

Βήμα 6ο:

Αίτημα για Σύμβαση Σύνδεσης στον Διαχειριστή του Δικτύου (Δ.Ε.Η.), η οποία απαιτεί την καταβολή εγγυητικής επιστολής, όπως θα οριστεί με απόφαση Υ.Π.Ε.Κ.Α., με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που ορίζονται από τη Δ.Ε.Η.

Βήμα 7ο:

Αίτημα για Σύμβαση Αγοραπωλησίας στον Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. ή τον Διαχειριστή μη Διασυνδεδεμένων Νήσων με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που ορίζονται από τον Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. ή τον Διαχειριστή μη Διασυνδεδεμένων Νήσων.

Ο δικός μας Γιάννης Λιάκος στην ομάδα παρακολούθησης της ΝΔ για τον Μηχανισμό Στήριξης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Ομάδα Παρακολούθησης του Προγράμματος, που συνοδεύει τη Συμφωνία Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας από τα κράτη-μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που συστάθηκε πρόσφατα με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, απαρτίζεται από Πανεπιστημιακούς, Οικονομολόγους και Στελέχη Επιχειρήσεων.

Η Ομάδα Παρακολούθησης, σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους Τομείς Πολιτικής Ευθύνης της ΝΔ, θα παρακολουθεί την εκτέλεση του Προγράμματος στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας και θα υποβάλλει προτάσεις οικονομικής πολιτικής προς την ηγεσία του Κόμματος, με στόχο την ταχύτερη έξοδο από την κρίση.

Τον συντονισμό της Ομάδας Παρακολούθησης θα έχει ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Γραμματέας της Ομάδας έχει αναλάβει η κα Ελένη Ρωμαϊδου, Οικονομολόγος.

Τα μέλη της Ομάδας είναι τα ακόλουθα (με αλφαβητική σειρά):

Αθανασόπουλος Αθανάσιος, Οικονομολόγος, Στατιστικολόγος και Επιστήμων Πληροφορικής.
Βαρθολομαίος Αντώνης, Οικονομολόγος με ειδίκευση σε Χρηματοοικονομικά και Τραπεζικά θέματα.
Δομένικος Νικόλαος, Οικονομολόγος, ειδικός επί θεμάτων Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.
Δουφεξής Παναγιώτης, Οικονομολόγος, ειδικός σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας.
Λιάκος Ιωάννης, Επιστημονικός Συνεργάτης στον Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.
Λιαργκόβας Παναγιώτης, Καθηγητής Μακροοικονομίας και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Μαγουλάς Κωστής, Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Μαματζάκης Μανώλης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Παπαδημητρίου Πύρρος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Τριαντόπουλος Χρήστος, Οικονομολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης στον Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας.
Τριτάρης Νικόλας, Οικονομολόγος, ειδικός επί θεμάτων χρηματοδότησης και ανάπτυξης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.

Ανεφάρμοστη η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων λέει ο Ξενοφών Καραγεωργίου


Σχέδιο νόμου Υ.Υ.&Κ.Α. γιά τήν Υγεία :
Σκέψεις στό τόλμημα τής Ολοήμερης Λειτουργίας τών Νοσοκομείων, μέ διάθεση δημιουργικής κριτικής !

του Ξενοφώντα Καραγεωργίου,

τέως Διοικητού τού Γενικού Νοσοκομείου Θηβών

Πολύς θόρυβος έγινε τίς τελευταίες ημέρες μέ αφορμή τό σχέδιο νόμου πού συζητείται στήν Βουλή. Πολύ φοβάμαι πώς
· Όχι μόνον θά έχουμε μία χαμένη ευκαιρία νά αντιμετωπίσουμε θεσμικά όλα τά από πολλών ετών εντοπισμένα κενά, αλλά καί,
· Θά μπούν οι βάσεις γιά περαιτέρω επιδείνωση τής ήδη προβληματικής λειτουργίας όλων τών μονάδων τού Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά καί,
· Θά αυξηθούν έτι περαιτέρω οι δαπάνες τών ήδη προβληματικών ασφ. ταμείων.
Θά προσπαθήσω νά αποδείξω γιατί ισχυρίζομαι τά ανωτέρω, εντοπίζοντας πού γίνονται τά κραυγαλέα λάθη, πού θά έπρεπε νά αποκλείσουν τό τόλμημα τής «Ολοήμερης Λειτουργίας τών Νοσοκομείων», μέ τήν ως έχει σήμερα κατάσταση :

1. «Ολοήμερη Λειτουργία Νοσοκομείων»
Καθιερώνεται η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων που ανήκουν στο ΕΣΥ με την επέκταση των εξωτερικών ιατρείων και τη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέραν του τακτικού ωραρίου. Σε όλα τα νοσοκομεία που ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) τα τακτικά ιατρεία λειτουργούν καθημερινά τις πρωινές ώρες με τετράωρη τουλάχιστον υποχρεωτική παρουσία ειδικευμένων ιατρών.
· Οι διαγνωστικές, θεραπευτικές, επεμβατικές καί άλλες διαγνωστικές πράξεις ήδη καθυστερούν στά περισσότερα νοσοκομεία (εάν όχι σέ όλα) νά ολοκληρωθούν,
τώρα πού θά προστεθούν καί απογευματινά Ιατρεία πότε θά ολοκληρώνονται ?
Μεγαλύτερη καθυστέρηση δέν θά
Α. απαξιώσει τό ΕΣΥ ?
Β. ενισχύει τόν ιδιωτικό τομέα τής Υγείας ?
· Οι αμοιβές τών Δημ. Νοσοκομείων έχουν νά αναπροσαρμοσθούν από τό 1991 !
Ενώ οι πάσης φύσεως παράμετροι πού συμμετέχουν στά λειτουργικά κόστη έχουν αυξηθεί επανειλημμένως από τότε, καμμία Κυβέρνηση (μέ τήν σιωπηλή υποστήριξη όλων τών συνδικαλιστικών ηγεσιών !) δέν αύξησε τίς αμοιβές τών παρεχομένων υπηρεσιών.
Μέ αποτέλεσμα ολοένα καί περισσότερο νά μεγαλώνει η απόσταση εισπράξεων – δαπανών. Καταντήσαμε στό σημείο νά μήν συμφέρει οικονομικά σέ ένα Νοσοκομείο νά προβαίνει σέ σειρά πράξεων, γιατί θά εισπράξει λιγότερα από όσα θά δαπανήσει γιά νά τίς επιτελέσει...
· Γιατί ανοίγει η κερκόπορτα γιά πρωϊνό ωράριο μικρότερο τού ισχύοντος, νομοθετημένο μάλιστα ? ΄Ετσι, δέν θά διοχετεύονται μέ ένα τόσο μικρό πρωϊνό ωράριο περισσότεροι (αλλά) επί πληρωμή ασθενείς στήν απογευματινή λειτουργία ?
· Δέν διαβλέπει η Πολ. Ηγεσία τόν κίνδυνο νά υπονομεύεται από τούς (πολλούς & υπαρκτούς) δόλιους μέ κάθε τρόπο η πρωϊνή λειτουργία ώστε νά στέλνονται οι ασθενείς τά απογεύματα ?
Πρέπει νά καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια ώστε όλα τά πρωϊνά τακτικά εξωτερικά ιατρεία νά λειτουργούν μονίμως 8 π.μ. – 2 μ.μ. Ειδικά στά επαρχιακά νοσοκομεία όπου αυτό καταστρατηγείται, εις βάρος τής παραγωγής εισοδήματος από τούς ασθενείς, δηλαδή εις βάρος τού παραγομένου εθνικού προϊόντος.
· Οι επί πληρωμή απογευματινές επισκέψεις : άς πάρουμε π.χ. τίς αμοιβές στό
ΚΑΤ, τηρουμένων τών αναλογιών θά έχουμε ανάλογες αμοιβές στά υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία,
45 € ο Λέκτορας (δηλαδή ο Επιμελητής Β΄ ?, θά κάνη ένας επιμελητής Β΄ απογευματινό ιατρείο ? γιατί νά τόν προτιμήσουν οι ασθενείς ? καί μέ συνέπεια νά λείψει κάποιες ημέρες από τό πρόγραμμα εφημερεύσεως ?)
60 € ο Επιμελητής Α' - Αναπληρωτής Διευθυντής - Επίκουρος Καθηγητής
75 € ο Διευθυντής - Αναπληρωτής Καθηγητής
90 € ο Καθηγητής.
Ποιό ποσόν θά πληρώσει τό δημόσιο ασφ. ταμείο από τό συνολικό αντίτιμο πού θά πληρώσει ο απογευματινός ασθενής ? ΄Ολο ? ΄Οποιο καί νά πληρώσει, δέν θά είναι μία δυσβάστακτη, νέα, δαπάνη γιά αυτό ? Πού μπορεί νά τό οδηγήσει ταχύτερα στήν ορατή χρεωκοπία του? Καί πότε θά πληρώσουν τά ασφ. ταμεία τίς υποχρεώσεις τους στά νοσοκομεία ? Καί εάν σέ βέβαιη Υπουργική μελλοντική ρύθμιση πληρωμής τών νοσοκομειακών υποχρεώσεων πρός τούς πάσης φύσεως προμηθευτές διαγραφούν αυτές οι τών ασφ. ταμείων υποχρεώσεις πρός τά δημόσια νοσοκομεία, τότε πώς τά νοσοκομεία θά πληρώσουν τίς (εύλογα απαιτητές) αμοιβές στό προσωπικό τους ?
· Τό ωράριο τών Ιατρών,βάσει τού πρό 10ετίας ατυχέστατου Προεδ. Διατάγματος προβλέπει 48 ώρες εβδομαδιαία απασχόληση.
Αυτές οι 48 ώρες είναι ελάχιστες, απόδειξη ότι δέν τηρήθηκε επί σειράν ετών τό Π.Δ. Δέν μπορεί νά εκπονηθεί σοβαρό καί αξιοπρεπές πρόγραμμα μηνιαίων εφημεριών μέ 48 ώρες, γιατί τότε κάθε Κλινική θά πρέπει νά έχει τουλάχιστον 8 ειδικευμένους ιατρούς, πού όμως σέ ελάχιστες περιπτώσεις υπάρχουν !
Καί εάν υπάρχουν, γιατί νά τούς πληρώνει ο δύσμοιρος Ελληνικός Λαός, όταν μπορεί νά έχει, όχι τά ίδια αλλά, καλύτερα αποτελέσματα μέ μικρότερες δαπάνες ?
΄Αρα χρειάζεται τροποποίηση τού ωραρίου,
- Οι ειδικευμένοι, από 48 ώρες νά έχουν έως 64 τουλάχιστον, καί
- Οι ειδικευόμενοι, από 58 ώρες νά έχουν έως 72 τουλάχιστον,
Μέ τήρηση σχολαστική τών ρεπό, τών μισθολογικών προσαυξήσεων γιά εργασία κατά τίς νύκτες, τά Σαββατοκύριακα, τίς δημόσιες αργίες, κ.λ.π., εννοείται.
Εάν όμως εργάζονται στά απογευματινά ιατρεία, πόσες ώρες θά μένουν τελικά γιά νά επιτελέσουν εφημερίες ? Καί εάν η κα Υπουργός θέλει, ενδεχομένως, νά εξαιρέσει τίς ώρες απασχολήσεως τών απογευματινών ιατρείων από τίς 48 εβδομαδιαίες, αυτό είναι νόμιμο ? ΄Οχι βέβαια !
Η ολοήμερη λειτουργία, ως έχει τό σχέδιο νόμου, πλήττει καίρια τήν δυνατότητα επιτελέσεως προγράμματος εφημερεύσεων !
Πώς είναι σίγουρη η κα Υπουργός ότι θά υπάρξει η κατάλληλη καί επαρκής εκείνη διοικητική υποστήριξη κατά τήν απογευματινή λειτουργία ? Σέ πολλά νοσοκομεία λείπουν καί διοικητικοί υπάλληλοι.
Για την κάλυψη επιπλέον αναγκών δύναται να συμμετέχει στη λειτουργία του νοσοκομείου πέραν του τακτικού ωραρίου και το επικουρικό προσωπικό όλων των κλάδων.
· Πρέπει νά ξεκαθαρισθεί μέ συγκεκριμένη μνεία ότι Επικουρικό Προσωπικό δέν είναι μόνον τό Ιατρικό, αλλά θά είναι καί Νοσηλευτικό, Παραϊατρικό, ακόμη καί Διοικητικό.
· Χωρίς τήν απόκτηση Επικουρικού Προσωπικού όλων τών ειδικοτήτων, πού συμμετέχουν στήν καθημερινή λειτουργία ενός νοσοκομείου, τό εγχείρημα τής απογευματινής λειτουργίας θά αποτύχει πανηγυρικά !
· Νά μήν ξεχνούμε ότι οι μισθοί τών Επικουρικών καί οι ασφαλιστικές εισφορές τους σέ όλα τά Δημ. Ασφ. ταμεία πληρώνονται μόνον από τό νοσοκομείο. Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία τών Δημ. Νοσοκομείων δέν μπορούν νά απασχολούν – πληρώνουν αρκετούς επικουρικούς...
΄Αρα, ποιά θά είναι η εν τή πράξει εφαρμογή ? Σχεδόν μηδενική...
Τα έσοδα από την πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία κατατίθενται στο ταμείο του νοσοκομείου και εγγράφονται σε μοναδιαίο λογαριασμό. Διατίθενται κατά προτεραιότητα για την κάλυψη των αναγκών αυτής, καθώς και άλλων αναγκών του νοσηλευτικού ιδρύματος. Ποσοστό των ανωτέρω εσόδων αποδίδεται στην οικεία Υγειονομική Περιφέρεια για την αμοιβή επικουρικού προσωπικού των υγειονομικών μονάδων του Ε.Σ.Υ. και για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών, συμπεριλαμβανομένης της υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού για την πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία και της αμοιβής πλέον των αρχικά προβλεπομένων εφημεριών.
· Τί θά γίνει εάν τά έσοδα είναι λιγότερα από τίς αμοιβές τών εμπλεκομένων στήν (πρόσθετη) απογευματινή λειτουργία ? Πώς θά πληρωθούν τά διαφεύγοντα? ΄Αραγε, θά πληρωθούν ποτέ ?
Καί δέν θά μεγαλώσει τό οικονομικό άνοιγμα τών Δημοσίων Νοσοκομείων ? Ενώ επικρέμεται η σπάθη τού Δ. Ν. Τ. ? Δέν θά υπερβούμε έτσι τό υπεσχημένο κόστος τού Ε.Σ.Υ. στό Δ.Ν.Τ. ? Μάς νοιάζει πράγματι ?
· Νά ληφθεί νομοθετικά συγκεκριμένη μέριμνα κάθε Υγειονομική Διοικητική Περιφέρεια νά συμμετέχει στίς δαπάνες επικουρικού προσωπικού εκάστου νοσοκομείου, όχι αορίστως (συγκεκριμένα, π.χ. μέ τό 25 %).
Αλλά από τήν άλλη μεριά, από ποιόν προϋπολογισμό ουσιωδών εσόδων καί αυτή ?

Μέ όλα τά ανωτέρω καθίσταται φανερό πώς η επίτευξη τής Ολοήμερης Λειτουργίας τών Νοσοκομείων μέ τίς σημερινές υποδομές,
· Καί ανεφάρμοστη είναι,
· Καί πολλαπλώς ζημιογόνα (θά) είναι,
- Αφενός γιά τόν Πολίτη, καί,
- Αφετέρου γιά τήν οικονομική κατάσταση Νοσοκομείων καί Ασφ. Ταμείων.

Η Αφροδίτη Παπαθανάση στη Βουλή για την ιδιωτική ασφάλιση

Αθήνα 23 Ιουλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Βουλευτής Ν. Φωκίδας κα Αφροδίτη Παπαθανάση ήταν η εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Ολομέλεια της Βουλής στις 22 Ιουλίου 2010 στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών: «Εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης, σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης ζωής, οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και άλλες διατάξεις».
(Το παρακάτω κείμενο περιλαμβάνει το Γ’ κομμάτι της ομιλίας
κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης)

«…Τα δύο θέματα που ρυθμίζουμε σήμερα - και το θέμα της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και το θέμα των χρεών των νοσοκομείων - προέρχονται από ευθύνες και παραλείψεις της ίδιας της πολιτείας και αυτές οι ευθύνες και οι παραλείψεις έχουν ονοματεπώνυμο, δεν είναι κάτι το οποίο γενικώς πλανάται στον αέρα. Υπήρξαν και υπάρχουν συγκεκριμένοι πρώην Υπουργοί που ρύθμισαν αυτά τα πράγματα.
Ο κ. Σαχινίδης είπε νωρίτερα ότι σε σχέση με τη διαδικασία της ΑΣΠΙΣ υπήρχε μία χαοτική κατάσταση. Υπήρχε ένας νόμος, υπήρχε ένας επόπτης χαρτοφυλακίου ζωής που είχε αναλάβει τα καθήκοντά του μετά από απόφαση Υπουργού Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος όμως δεν μπορούσε να εκτελέσει τα καθήκοντά του και μέχρι σήμερα δεν έχει πει τι ακριβώς συμβαίνει και ποια είναι η αποτίμηση της ζημιάς. Γι’ αυτό δεν ευθύνεται κανείς; Γι’ αυτό δεν θα πει ποτέ κανείς τίποτα;
Η ίδια διαδικασία υπήρξε και με το θέμα των νοσοκομείων. Δεν κατάλαβε ποτέ κανείς στην προηγούμενη κυβέρνηση, το 2007, το 2008, πού οδηγείται η κατάσταση;
Νομίζω ότι η υποκρισία περισσεύει. Οι ώρες είναι διαφορετικές. Δεν είναι κανείς χαρούμενος να έρχεται να ρυθμίζει τέτοιες καταστάσεις, όμως πρέπει να αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη και αυτή συνοψίζεται στο ότι ούτε τον κόσμο της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ μπορούμε να αφήσουμε ακάλυπτο, ούτε όμως μπορούμε να έχουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας υπό καθεστώς ομηρίας οδηγώντας τον κόσμο σε ιδιωτικά θεραπευτήρια…»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στη συζήτηση των άρθρων του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Θα ήθελα να ξεκινήσω από τα άρθρα 24 και 27 για τα οποία έγινε πολύς λόγος στη συζήτηση επί της αρχής.
Υπήρξαν εντάσεις στην Αίθουσα όσον αφορά αυτές τις δύο ρυθμίσεις. Πριν ξεκινήσουμε πρέπει να πούμε για ποια χρέη μιλάμε. Όπως είπε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Χρήστος Παπουτσής πρέπει να δούμε ποιο είναι το κόστος διευθέτησης αυτών των χρεών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρέπει να δούμε τι δεν λειτούργησε τα προηγούμενα χρόνια και φτάσαμε σ’ αυτή την κατάσταση.
Βλέπουμε ότι από το 1997 μέχρι σήμερα επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία, όλη αυτή η στρέβλωση. Ουσιαστικά πρέπει να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε σ’ αυτή την Αίθουσα ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην εξυγίανση του συστήματος.
Ξεκινώντας από το άρθρο 24 πρέπει να πούμε ότι η έλλειψη νομικής βάσης, δηλαδή ότι δεν υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια το προεδρικό διάταγμα που θα προέβλεπε τι συμβαίνει με τα ορθοπεδικά υλικά έχει δημιουργήσει όλη αυτή τη στρέβλωση στο θέμα των κοστολογήσεων που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία και μάλιστα του ΟΠΑΔ. Με το άρθρο 24 καλούμαστε να διορθώσουμε τη στρέβλωση αυτή.
Όσον αφορά στο άρθρο 27 εδώ ερχόμαστε να καλύψουμε οφειλές από το 2005 από την επομένη δηλαδή της ρύθμισης της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις 30-12-2009.
Οι οφειλές των ετών 2007 και 2008 μέχρι 200.000 ευρώ ανά προμηθευτή εξοφλούνται με μετρητά και αυτό γίνεται για να βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις.
Δεύτερον, εξοφλούνται με ομόλογα οι λοιπές υποχρεώσεις του 2007 και του 2008 ύψους 1.100.000.000 ευρώ και 2.000.000.000 ευρώ αντίστοιχα και όλες οι υποχρεώσεις του 2009 ύψους περίπου 2.000.000.000 ευρώ και αυτό γίνεται με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Τι ρυθμίζουμε εδώ ακριβώς και πώς γίνεται η διαδικασία; Υπάρχει μια γενική ρύθμιση και όχι η κάθε πληρωμή ξεχωριστά. Δεν ρυθμίζουμε την κάθε πληρωμή. Υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο το οποίο βάζει τους κανόνες της ρύθμισης, αλλά είναι αυτονόητο ότι στην ώρα της πληρωμής, της ρύθμισης του κάθε τιμολογίου, θα υπάρξει ο έλεγχος των Παρέδρων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Όποια αισχροκέρδεια και όποια υπερτιμολόγηση υπάρχει, όπως έχει ειπωθεί και από την κυρία Υπουργό, βρίσκεται κάτω από το συντονισμένο έλεγχο του ΣΔΟΕ.
Ας περάσουμε τώρα στα άρθρα 1 έως 29 του νομοσχεδίου.
Στο Κεφάλαιο Α΄ και συγκεκριμένα στο άρθρο 1 καταργείται η Εποπτική Αρχή, η ΕΠΕΙΑ και όλες οι αρμοδιότητές της μεταφέρονται εφεξής στην Τράπεζα της Ελλάδος, με την πρόβλεψη ότι η αρμοδιότητα αυτή ασκείται με πράξη του Διοικητή ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου.
Ρυθμίζονται ακόμη τα ζητήματα του προσωπικού και της περιουσίας της καταργούμενης Αρχής.
Η διαδικασία αυτή γίνεται πρώτον, για τον καλύτερο συντονισμό της διαδικασίας της εποπτείας τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών λόγω του ενιαίου διοικητικού κέντρου και δεύτερον, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του συστημικού κινδύνου στο βαθμό όπου υπάρχει διάχυση πληροφόρησης μεταξύ των οργάνων εποπτείας και τραπεζών και οργάνων ασφαλιστικών εταιρειών.
Στο άρθρο 2 με τις προσθήκες και αναδιατυπώσεις που κατέθεσε ο κύριος Υπουργός βελτιώνεται κατά πολύ η όλη ρύθμιση, η οποία προβλέπει τη διευθέτηση των εκκρεμών υποθέσεων που έχουν προκύψει από την πρόσφατη ανάκληση της λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών. Με το άρθρο αυτό προβλέπεται η κατάργηση των διατάξεων που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση με σχετικό νόμο, διατάξεις οι οποίες κρίθηκαν μερικώς ότι αντιβαίνουν στην Κοινοτική Νομοθεσία σε ό,τι αφορά στις κρατικές ενισχύσεις.
Ο καθορισμός συγκεκριμένης διαδικασίας μετάβασης του χαρτοφυλακίου εν ζωή σε ανάδοχο ασφαλιστική εταιρεία ή κοινοπραξία ασφαλιστικών εταιρειών περιλαμβάνει κίνητρα για την επίτευξη ή μεταβίβαση του κεφαλαίου.
Προβλέπεται, επίσης, λεπτομερής διαδικασία στον τρόπο μεταβίβασης ή εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου ζωής, η οποία δεν είναι υποχρεωτική για τους ασφαλισμένους.
Επίσης, ορίζεται συγκεκριμένο διάστημα για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης σε ανάδοχο εταιρεία των υπό εκκρεμότητα χαρτοφυλακίων ζωής. Σε διαφορετική περίπτωση, τα χαρτοφυλάκια ζωής τίθενται σε ασφαλιστική εκκαθάριση.
Τέλος, λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών υγείας όσων δικαιούχων νοσοκομειακών προγραμμάτων δεν είναι ασφαλισμένοι σε κάποιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, παρέχοντας δωρεάν και άμεσα κρατική υγειονομική περίθαλψη μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ή το χρόνο λήξης του συμβολαίου τους .
Με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Β΄ συνίσταται το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής ιδιωτικής ασφάλισης. Οι ρυθμίσεις που καλούμαστε να θεσπίσουμε αφορούν τα κρατικά εγγυητικά κεφάλαια, τα οποία θα καλύπτουν ορισμένες από τις υποχρεώσεις των αφερέγγυων ασφαλιστικών εταιρειών προς τους ασφαλισμένους.
Το πρώτο κομμάτι των ρυθμίσεων αφορά στη σύσταση του εγγυητικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με το άρθρο 7, η κάλυψη του εγγυητικού κεφαλαίου καλύπτει όλους τους κλάδους και ισούται με το 100% κάθε ασφαλιστικής αποζημίωσης και μέχρι το ύψος των 30.000 ευρώ ανά ασφαλισμένο. Υπάρχει και ειδική πρόβλεψη που παρέχεται σε περιπτώσεις αποζημιώσεων θανάτου και μόνιμης ολικής αναπηρίας, για τις οποίες η κάλυψη παρέχεται μέχρι το ποσό των 60.000 ευρώ ανά ασφαλισμένο.
Στο άρθρο 9 πρωταρχικός σκοπός του νομοσχεδίου είναι η διατήρηση και μεταβίβαση μέρους ή συνόλου του χαρτοφυλακίου των ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε ανάδοχη εταιρεία και εφόσον κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, προβλέπεται η λύση των συμβολαίων και η καταβολή χρηματικού ποσού έναντι της αξίας των συμβολαίων και των εκκρεμών ζημιών της.
Στο άρθρο 10 προσδιορίζεται ο τρόπος χρηματοδότησης. Αφορά μια ακόμα σημαντική παράμετρο για το σχεδιασμό του εγγυητικού κεφαλαίου και θα πρέπει να ληφθεί πάρα πολύ σοβαρά υπ’όψιν.
Ο πρώτος τρόπος χρηματοδότησης γίνεται με τακτική εισφορά που ισούται με το 1,5% της αξίας κάθε συμβολαίου, το οποίο μοιράζεται στο 0,75% στις ασφαλιστικές εταιρείες και 0,75% στους ασφαλισμένους. Ο δεύτερος τρόπος γίνεται με τη σύναψη δανείων, εκχώρηση ή ενεχυρίαση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων ή μελλοντικών εισφορών σε ασφάλεια δανείου. Δηλαδή εάν τα κεφάλαια δεν επαρκούν, μπορεί να γίνει δανεισμός για το υπερβάλλον ποσό και το δάνειο μπορεί να αποπληρωθεί από τις εισφορές που προέρχονται από τα μέλη-ασφαλιστές στα επόμενα χρόνια.
Στα άρθρα 11 και 12 αναφέρεται ότι η διοίκηση και διαχείριση ασκείται από τη Συνέλευση των μελών και από τη Διαχειριστική Επιτροπή, η οποία εκλέγεται από τη Συνέλευση των μελών.
Τα άρθρα του Κεφαλαίου Γ΄ περιλαμβάνουν διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν θέματα εποπτείας, εγγραφής και διοικητικών κυρώσεων για τους οργανισμούς πιστοληπτικής αξιολόγησης που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Στο άρθρο 15 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ορίζεται ως η αρμόδια Αρχή εφαρμογής του εποπτικού πλαισίου που διέπει τους οργανισμούς πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Τέλος, στο Κεφάλαιο Δ΄ του σχεδίου νόμου προβλέπονται με βάση το άρθρο 20 η σύσταση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, η θεσμοθέτηση του οποίου φαίνεται επιτακτική και είναι καθοριστικής σημασίας, δεδομένης της ανάγκης που έχει προκύψει από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση για την αντιμετώπιση κινδύνων συστημικής φύσεως και τον περιορισμό των ασταθειών που δύναται να προκαλέσει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
Στο άρθρο 21 περιλαμβάνεται διάταξη για την ακριβέστερη αποτίμηση για τα μη παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα ασφαλιστικών επιχειρήσεων, η οποία είναι σύμφωνη με την Κοινοτική Οδηγία 78860 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και την προτεινόμενη διάταξη, βάσει της οποίας επιδιώκεται η αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω της μείωσης της αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, που δημιούργησε η πρόσφατη γενικευμένη χρηματοπιστωτική κρίση.
Είναι ιδιαίτερα σημαντική η παράταση που δίνεται στις πυρόπληκτες περιοχές στο άρθρο 21.
Στο άρθρο 22 επανακαθορίζονται τα προγράμματα ειδίκευσης και κατάρτισης ανέργων επιχειρήσεων που έκλεισαν, όπως η «SOFTEX» και η «ΑΓΝΟ».
Το άρθρο 23 αφορά στην υγειονομική περίθαλψη των υπαλλήλων της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων και δίνει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην εξεύρεση συμβεβλημένων γιατρών και νοσοκομείων, καθώς έχουν απομείνει πολλοί λίγοι εργαζόμενοι.
Στο άρθρο 24 θα πρέπει να γίνει μια αναφορά στην παράγραφο 5α΄ που νομίζω ότι θα πρέπει να τη δει ο κύριος Υπουργός.
Θεωρώ ότι στο άρθρο 25 έχουμε μία σημαντική ρύθμιση, που αφορά στην ανακούφιση των δανειοληπτών του δημοσίου που προβλέπεται με τις διευκολύνσεις για στεγαστικά δάνεια που δίνει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αυξάνοντας τη διάρκεια των δανείων αυτών στα σαράντα χρόνια.
Καλούμαστε και καλούμε την Ελληνική Βουλή να ψηφίσει το νομοσχέδιο αυτό».




Παρέμβαση:

«Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι ήταν τελείως τυχαίο το ότι άλλαξε η σειρά των ομιλητών. Παρ’ όλα αυτά έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ακούμε τους εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας γιατί φαντάζονται ότι η κοινοβουλευτική τους θητεία ξεκίνησε ξαφνικά στις 5 Οκτωβρίου του 2009. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αυτός ο πραγματικός ζήλος κοινοβουλευτικού ελέγχου -που είναι θεμιτός - γιατί δεν υπήρξε κάποιους μήνες νωρίτερα. Οι κύριοι που κάθονται στη δεξιά πτέρυγα ήταν Υπουργοί, ήταν Υφυπουργοί και είχαν άμεση επίγνωση και ευθύνη για το τι συμβαίνει στην ελληνική πολιτεία. Υπήρξε συγκεκριμένος Υπουργός Υγείας που θα μπορούσε με μικρή ή με μεγαλύτερη προσπάθεια να έχει ρυθμίσει όλη αυτή την κατάσταση. Είναι κρίμα σήμερα και ιδιαίτερα στις δύσκολες αυτές συνθήκες, με όλες αυτές τις θυσίες στις οποίες υπόκειται ο ελληνικός λαός, να μην μπορούμε εμείς ως πολιτικό προσωπικό, ως πολιτικό δυναμικό να αναλογιστούμε ποιες ευθύνες έχουμε και μέχρι πού μας αναλογούν.
Συγκεκριμένα, στο σημείο αυτό έχουμε να ρυθμίσουμε δύο θέματα. Τα δύο αυτά θέματα που ρυθμίζουμε σήμερα - και το θέμα της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και το θέμα των χρεών των νοσοκομείων - προέρχονται από ευθύνες και παραλείψεις της ίδιας της πολιτείας και αυτές οι ευθύνες και οι παραλείψεις έχουν ονοματεπώνυμο, δεν είναι κάτι το οποίο γενικώς πλανάται στον αέρα. Υπήρξαν και υπάρχουν συγκεκριμένοι πρώην Υπουργοί που ρύθμισαν αυτά τα πράγματα.
Ο κ. Σαχινίδης είπε νωρίτερα ότι σε σχέση με τη διαδικασία της ΑΣΠΙΣ υπήρχε μία χαοτική κατάσταση. Υπήρχε ένας νόμος, υπήρχε ένας επόπτης χαρτοφυλακίου ζωής που είχε αναλάβει τα καθήκοντά του μετά από απόφαση Υπουργού Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος όμως δεν μπορούσε να εκτελέσει τα καθήκοντά του και μέχρι σήμερα δεν έχει πει τι ακριβώς συμβαίνει και ποια είναι η αποτίμηση της ζημιάς. Γι’ αυτό δεν ευθύνεται κανείς; Γι’ αυτό δεν θα πει ποτέ κανείς τίποτα;
Η ίδια διαδικασία υπήρξε και με το θέμα των νοσοκομείων. Δεν κατάλαβε ποτέ κανείς στην προηγούμενη κυβέρνηση, το 2007, το 2008, πού οδηγείται η κατάσταση;
Νομίζω ότι η υποκρισία περισσεύει. Οι ώρες είναι διαφορετικές. Δεν είναι κανείς χαρούμενος να έρχεται να ρυθμίζει τέτοιες καταστάσεις, όμως πρέπει να αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη και αυτή συνοψίζεται στο ότι ούτε τον κόσμο της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ μπορούμε να αφήσουμε ακάλυπτο, ούτε όμως μπορούμε να έχουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας υπό καθεστώς ομηρίας οδηγώντας τον κόσμο σε ιδιωτικά θεραπευτήρια».


Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Λευκό μωρό από Αφρικανούς γονείς!

Ιωάννα Μαμάη

Άφωνοι έχουν μείνει οι γενετιστές στην Αγγλία όταν ένα ζευγάρι Αφρικανών έφερε στον κόσμο ένα κατάξανθο, με γαλανά μάτια βρέφος!


Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το παιδί δεν είναι σε καμία περίπτωση αλμπίνος ούτε υπάρχει το γενεαλογικό δένδρο μίξη ανάμεσα σε φυλές.

"Μετά τη γέννα την κοιτούσαμε ασταμάτητα, για ώρες", είπε ο 44χρονος, Ben Ihegboro, πατέρας του παιδιού.

Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα Sun πως οι γιατροί του είπαν πως το παιδί δεν είναι αλμπίνος ενώ έβαλε τέλος σε όσους αμφισβητούν την "αφοσίωση" της γυναίκας του.

"Άλλωστε δεν έχει τα χαρακτηριστικά ενός αλμπίνου όπως τα έχω δει σε φωτογραφίες ή στη Νιγηρία. Και φυσικά είναι δικό μου παιδί αφού η γυναίκα μου είναι σωστή απέναντί μου. Ακόμα και αν ήταν άλλος ο πατέρας, το παιδί δε θα ήταν έτσι. Επιπλέον, στο γενεαλογικό μας δέντρο δεν υπάρχει καμία μίξη ανάμεσα σε φυλές", εξήγησε ο Ben.

Από την πλευρά του, ο Bryan Sykes, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστήριξε ότι "Σε ανθρώπους με ανάμιξη φυλών έχει ως αποτέλεσμα ένα ανοιχτότερο δέρμα ή ακόμη και τελείως διαφορετικό από τους γονείς. Αυτό συμβαίνει συχνά στις περιοχές της Καραϊβικής όπου το “μπέρδεμα” των φυλών είναι συχνό, όχι όμως στη Νιγηρία"

Μάλιστα, προσέθεσε πως το μαλλί της μικρής είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο αφού και τα ανοιχτόχρωμα μωράκια τις πρώτες μέρες μετά τη γέννησή τους δεν είναι τόσο ξανθά.

Το ζευγάρι έχει ήδη δύο παιδιά, όπως μετέδωσε το Sky News.

"Το χρώμα της Nmachi δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Είναι ένα μωρό θαύμα", είπε η 35χρονη μητέρα.

Φωτογραφία: The Sun

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Αναστηλώνει το σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι η νομαρχία Ξάνθης

Το σπίτι που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Ξάνθη, αναστηλώνεται με μέριμνα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης, αναφέρει ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας.
Το σπίτι είναι ένα επιβλητικό τριώροφο κτίσμα περίτεχνης αρχιτεκτονικής με τουβλάκια, διακοσμητικά τόξα σε πόρτα και παράθυρα, όπως και κιγκλιδώματα. Ανήκε στον Εβραίο ασφαλιστή και καπνέμπορο Ισάκ Δανιές, την εποχή που η ισραηλιτική κοινότητα Ξάνθης βρισκόταν σε ακμή και οι τοπικές σχέσεις μεταξύ Χριστιανών και Εβραίων ήταν πολύ φιλικές. Στον πρώτο όροφο στεγάζονταν η οικογένεια του Μάνου Χατζιδάκι.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το 1979 επισκέφθηκε τη γενέτειρά του ο μεγάλος μουσικός. Πέρασε από το σπίτι των παιδιών του χρόνων και έμεινε κατάπληκτος. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το νομάρχη κ. Θανόπουλο και του εξέθεσε τα σχέδιά του για διεθνείς ετήσιες μουσικές γιορτές. Τα σχέδια του Μάνου δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, το ενδιαφέρον του όμως συνετέλεσε αποφασιστικά στο να σταματήσουν οι αντιδράσεις για τη διατήρηση της παλιάς πόλης, καταλήγει η ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας καταδικάζει τη δολοφονία Γκιόλια

Λιβαδειά, 19 Ιουλίου 2010
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ εκφράζει τον αποτροπιασμό της και την καταδίκη της για την άνανδρη δολοφονία, με μέθοδο που παραπέμπει στην ιταλική μαφία, του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια .

Εκφράζουμε την συμπάθεια και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θύματος και δηλώνουμε την πίστη μας ότι αν η άνανδρη δολοφονία είχε στόχο την φίμωση του τύπου, αυτό θα αποτύχει.

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Τσεκουράτες ληστείες τραπεζών στη Μαλεσίνα

Κρατώντας τσεκούρια στα χέρια, δύο ληστές και οι συνεργοί τους, που τους περίμεναν με μοτοσυκλέτες, λήστεψαν σε διάστημα λίγων λεπτών, δύο τράπεζες στη Μαλεσίνα της Φθιώτιδας. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και ενώ τα ταμεία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας είχαν κλείσει για το κοινό, ένας άνθρωπος με κουκούλα στο κεφάλι και με τσεκούρι στο χέρι σπάει την τζαμαρία του υποκαταστήματος. Με το όπλο στο χέρι μπαίνει μέσα στην τράπεζα ζητώντας τα χρήματα που ήταν στα ταμεία. Ο ληστής παίρνει τα χρήματα και κατευθύνεται έξω από την τράπεζα, όπου τον περιμένει ο συνεργός του με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού σε λειτουργία για να απομακρυνθούν.Την ίδια ώρα σε απόσταση διακοσίων μέτρων, στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, άλλοι δύο ληστές, μέλη της ίδιας συμμορίας, σταθμεύουν την μοτοσικλέτα τους έξω από την τράπεζα.

Ο ένας από τους δύο με τσεκούρι σπάει την τζαμαρία της τράπεζας και μπαίνει στο εσωτερικό. Με την απειλή όπλου παίρνει όσα χρήματα βρίσκει εκείνη τη στιγμή στα χέρια των υπαλλήλων.Έκπληκτοι οι κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούν τις ληστείες χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα οι τέσσερις ληστές συναντώνται λίγο πιο κάτω και απομακρύνονται από την περιοχή με κατεύθυνση το χωριό Λάρυμνα, με λεία 20.000 ευρώ.Η αστυνομία που συγχρόνως έχει ειδοποιηθεί στήνει μπλόκα σε διάφορα σημεία και μάλιστα τα επεκτείνει προς την περιοχή της Κωπαΐδας κάνοντας ελέγχους από τον Ορχομενό μέχρι και τη Θήβα. Μισή ώρα μετά τη ληστεία οι αστυνομικοί εντοπίζουν τις δύο μοτοσικλέτες εγκαταλειμμένες σε αγροτικό δρόμο μεταξύ των χωριών Μαλεσίνα και Λάρυμνα.

Είναι η δεύτερη φορά τους δυο τελευταίους μήνες που γίνονται ληστείες στις συγκεκριμένες τράπεζες. Την πρώτη φορά, με παρόμοιο σχεδόν τρόπο, μέσα σε λίγα λεπτά μια συμμορία αφού πρώτα λήστεψε τη μια τράπεζα πήγε αμέσως μετά στη δεύτερη. Λίγες μέρες αργότερα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια τακτικών ελέγχων των αστυνομικών στον Ορχομενό οι δύο από τους ληστές.

Η Γιορτή της Πέστροφας στον Ορχομενό και 41 φωτογραφίες