Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Περγαντάς και Παπαγγελής κατά Αλογοσκούφη

Διαμαρτύρονται ο νομάρχης Βοιωτίας κ. Περγαντάς και ο πρόδρος της ΤΕΔΚ του νομού κ. Παπαγγελής για το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Οικονομικών που προβλπεπει τον έλεγχο των εσόδων και των εξόδων των ΟΤΑ από διυπουργική επιτροπή. Ιδού το δελτίο Τύπου.

«ΟΧΙ» του Νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά και του Προέδρου της ΤΕΔΚ Ν. Παπαγγελή, στην υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης.

Την κατηγορηματική τους αντίθεση, στις προθέσεις της κυβέρνησης που στην ουσία στραγγαλίζουν τους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς, εκφράζουν ο Νομάρχης και ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Βοιωτίας, τονίζοντας πως με τέτοιου είδους ενέργειες οι δημοκρατικές λειτουργίες εκπίπτουν και βρίσκονται σε κρίση.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με σχέδιο Νόμου, προβλέπει τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, η οποία μεταξύ άλλων θα εγκρίνει και θα παρακολουθεί τα Επιχειρησιακά Σχέδια των ΟΤΑ, θα εποπτεύει τα έσοδα και τις δαπάνες των ΟΤΑ και θα καταρτίζει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού τους.

Με αυτούς τους σχεδιασμούς, στην ουσία η Κυβέρνηση καταστρατηγεί την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, και υπογράφει την περιθωριοποίηση του θεμελιακού θεσμού της Ελληνικής Πολιτείας.

Σε μια εποχή, που η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου και αποτελεί το απαραίτητο εργαλείο για τη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών, το σχέδιο Νόμου, με τις πρωτοφανείς ρυθμίσεις που εισάγει, έρχεται να καταργήσει κατακτήσεις δεκαετιών, υποθηκεύοντας στην ουσία το μέλλον της αυτονομίας και της αυτοδιαχείρισης των ΟΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: