Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Τα βρήκαν Αλογοσκούφης και Νικήτας Κακλαμάνης

Φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για την διοικητική μεταρρύθμιση καθώς η σημερινή συνάντηση του Γιώργου Αλογοσκούφη με τον Πρόεδρο της Ελλάδος κ. Νικήτα Κακλαμάνη και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΚΕ στέφθηκε από επιτυχία. Δείτε τις επίσημες ανακοινώσεις.
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ανακοινώνει για τη συνάντηση Αλογοσκούφη ΚΕΔΚΕ:
Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος κ. Νικήτα Κακλαμάνη και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΚΕ παρουσία του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Λέγκα και υπηρεσιακών παραγόντων. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το τρέχον και τα επόμενα έτη, ο τρόπος καταβολής των ποσών που δεν είχαν αποδοθεί στους ΟΤΑ από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, καθώς και οι διατάξεις του σχεδίου νόμου ?ενίσχυση της διαφάνειας του κρατικού προϋπολογισμού, έλεγχος των δημοσίων δαπανών, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις? που αφορούν τους ΟΤΑ. Επιπλέον, ο Υπουργός πρότεινε να υπάρξει ένα νέο σύστημα χρηματοδότησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με βάση το οποίο οι πόροι των ΟΤΑ θα συνδέονται με το ΑΕΠ.

Και από την ΚΕΔΚΕ και τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη αναλυτικά:
Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη είχε σήμερα το μεσημέρι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ, με αντικείμενο συζήτησης τις οικονομικές εκκρεμότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτας Κακλαμάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κατά τη σημερινή συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΚΕ με τον υπουργό Οικονομίας Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
Φορολογικό νομοσχέδιο (άρθρα 8 έως 12). Ο υπουργός απεδέχθη βελτιώσεις επί των ανωτέρω άρθρων σύμφωνα με τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ, η οποία και επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αφού προηγουμένως εξετάσει την επαναδιατύπωση των συγκεκριμένων άρθρων.
Τρέχοντα Οικονομικά θέματα: Ο κ. υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υλοποιήσει τη γραπτή υπόσχεσή του, σχετικά με την καταβολή υπό μορφή ομόλογων των παρακρατηθέντων πόρων ύψους 1,711 δις ευρώ, ψηφίζοντας πριν από την έγκριση του προϋπολογισμού του 2009, την αναγκαία προς τούτο διάταξη.
Επίσης διαβεβαίωσε ότι στο νέο προϋπολογισμό ( 2009) θα εγγραφεί το 90% των προσαυξημένων τελών κυκλοφορίας υπέρ των ΟΤΑ.
Και τέλος όσον αφορά την εφάπαξ καταβολή των 250 εκατ. ευρώ δια το τρέχον έτος ο κ. υπουργός αντιπρότεινε την καταβολή τους σε τέσσερεις ισόποσες δόσεις, δύο εντός του 2008 και δύο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2009.
Όπως είναι αναμενόμενο η ΚΕΔΚΕ εξέφρασε την κατ’ αρχήν ικανοποίηση της για τις δύο πρώτες διαβεβαιώσεις και επιφυλάχθηκε να απαντήσει συνολικά στην πρόταση του κ. υπουργού μέχρι τις 15-9-2008, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. της, με την προϋπόθεση ότι η Κ.Υ.Α. για την τμηματική καταβολή των 250 εκατ. ευρώ, θα υπογραφεί μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου του 2008.
Υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ και της τήρησης εκ μέρους του κ. υπουργού Οικονομικών όλων των ανωτέρω, η ΚΕΔΚΕ θα αποφασίσει προσεχώς για το ενδεχόμενο έναρξης διαλόγου για την διοικητική μεταρρύθμιση.
Οι συγκεκριμένες οικονομικές διεκδικήσεις της ΚΕΔΚΕ από τις εκάστοτε κυβερνήσεις γίνονται προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί σε τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες, όπως η καταβολή οφειλομένων μισθών, αλλά και η παροχή αναγκαίων για τους πολίτες κοινωνικών υπηρεσιών, όπως η απρόσκοπτη λειτουργία των προνοιακών δομών (Βοήθεια στο Σπίτι, βρεφονηπιακοί σταθμοί ΚΔΑΠ -ΑΜΕΑ), η συντήρηση από φέτος φρεατίων και δρόμων κ.λπ
.».
Εν τω μεταξύ δριμύτατη ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Ιωάννη Μίχα για την ΕΝΑΕ και τον Πάρη Κουκουλόπουλο για την ΚΕΔΚΕ εξέδωσαν οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση με αφορμή το σχέδιο νόμου που συστήνει Διυπουργική Επιτροπή Φορέων Γενικής Κυβέρνησης για τον έλεγχο των οικονομικών των ΟΤΑ.
Δείτε εδώ.


Σε ομηρία επιχειρεί να θέσει η Κυβέρνηση την αυτοδιοίκηση
με σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΟ

Να καταλύσει τη διοικητική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης καθιστώντας την δέσμια των Κυβερνητικών επιλογών επιχειρεί η Κυβέρνηση, με πρωτοφανείς, καινοφανείς και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις που εισάγει σε σχέδιο νόμου που κατήρτισε το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.Πρόκειται για το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση διαφάνειας του κρατικού προϋπολογισμού, έλεγχος των δημοσίων δαπανών, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα για τα άρθρα 8 έως 13, σύμφωνα με τα οποία η οικονομική λειτουργία των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού υπάγεται πλέον σε συνιστώμενη Διυπουργική Επιτροπή Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, η οποία θα μπορεί μεταξύ άλλων να παρεμβαίνει εν λευκώ στην οικονομική λειτουργία των ΟΤΑ τροποποιώντας τους οικονομικούς τους προϋπολογισμούς, ενώ θα έχει ακόμα και τη δυνατότητα της διακοπής της κρατικής επιχορήγησης (!) προς αυτούς.

Οι πρωτοφανείς και απαράδεκτες αυτές ρυθμίσεις θέτουν ευθέως ζήτημα συνταγματικότητας αφού πλήττουν την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και επάρκειά της αυτοδιοίκησης καθώς και το αυτοδιοικητικό κεκτημένο των ΟΤΑ και ταυτόχρονα Ταυτόχρονα τινάσσουν στον αέρα και ουσιαστικά φαλκιδεύουν την όποια διαβούλευση για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας αφού δεν νοείται Διοικητική Μεταρρύθμιση με κατάργηση της αυτονομίας των αυτοδιοικητικών θεσμών. Οι προτεραιότητές της Κυβέρνησης προδίδουν ότι δεν αντιλαμβάνεται την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση ως ισχυρές και ανεξάρτητες δημοκρατικές μονάδες, αλλά ως ελεγχόμενα φέουδα της σε ένα απολύτως υπερσυγκεντρωτικό σύστημα δημόσιας διοίκησης. Η ενέργεια αυτή της Κυβέρνησης βέβαια δεν ξενίζει κανέναν.

Αποτελεί συνέχεια της γνωστής σε όλους τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης αδιέξοδης πολιτικής της αφού μέχρι σήμερα :Μεθοδεύει μια κατ’ επίφαση Διοικητική Μεταρρύθμιση αρνούμενη τον οποιονδήποτε διάλογο με τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα δεν λαμβάνει υπόψη της τις αποφάσεις των συλλογικών αυτοδιοικητικών οργάνων. Εξακολουθεί να είναι σωρευτικά ασυνεπής απέναντί στους ΟΤΑ ως προς τις οικονομικές της υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους (μεταφορά μαθητών, συντήρηση οδικού δικτύου, κοινωνικές δομές, μισθοδοσία προσωπικού κλπ).

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά το επίμαχο σχέδιο νόμου η συνιστώμενη Διυπουργική Επιτροπή Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα :
• Εγκρίνει τα επιχειρησιακά σχέδια και τα στοιχεία που της υποβάλλονται από τους ΟΤΑ• Ορίζει τα θεσμικά, οργανωτικά, λειτουργικά, και διοικητικά μέτρα, καθώς και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των επιχειρησιακών σχεδίων
• Εποπτεύει τα έσοδα και τις δαπάνες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού
• Παρακολουθεί την πορεία και τον βαθμό υλοποίησης των επιχειρησιακών σχεδίων
• Καταρτίζει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του οικείου φορέα
Αποτέλεσμα όμως αυτών των ρυθμίσεων είναι :
• Η υπαγωγή της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού στον έλεγχο και την εποπτεία της Διυπουργικής Κυβερνητικής Επιτροπής. Υπαγωγή που καταργεί στην ουσία το θεσμό της αυτοδιοίκησης, επαναφέρει τον έλεγχο σκοπιμότητας των αποφάσεων των ΟΤΑ καθιστά την Τοπική Αυτοδιοίκηση δέσμια των Κυβερνητικών επιλογών, ενώ τύποις και ουσία βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής τάξης.
• Η προκλητική απειλή για την Αυτοδιοίκηση μέσα από διάταξη του Σ/Ν που προβλέπει τη διακοπή της κρατικής επιχορήγησης και των ποσών από τους ΚΑΠ, εφόσον οι φορείς της δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις και τις κυβερνητικές εντολές, ενώ

Στοιχείο που επίσης παραβιάζει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια του θεσμού και αναιρεί το αυτοδιοίκητο του χαρακτήρα του, είναι ακόμη η πρωτοφανής ρύθμιση του Σ/Ν ότι η Διυπουργική Επιτροπή αναλαμβάνει την ευθύνη να τροποποιεί κατά την κρίση της τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ και πως οι τροποποιήσεις της αποτελούν τη βάση για το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού τους. Οι ρυθμίσεις αυτές δεν συνθέτουν μόνο έναν νέο γραφειοκρατικό και πελατειακό μηχανισμό κυβερνητικής επιβολής και ελέγχου στην οικονομική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης. Δεν αποσκοπούν μόνο στον έλεγχο των πόρων και των δράσεών της.

Αποτελούν τον πυρήνα μιας επικίνδυνης κυβερνητικής πολιτικής η οποία οδηγεί εσκεμμένα στην περαιτέρω περιθωριοποίηση και την κατάργηση των δημοκρατικών χαρακτηριστικών του θεσμού όπως αυτά διαμορφώθηκαν ιστορικά και κατακτήθηκαν μέσα από πολλούς αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: