Δείτε την ανοιχτή επιστολή στον Κάρολο Παπούλια.
Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Με αφορμή την παρουσία σας στο Γαλαξίδι στις 20/9/08, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση της ευαίσθητης θάλασσας του Κορινθιακού Κόλπου. Oι πολίτες του Κορινθιακού, αγωνιούν και ξεσηκώνονται, γιατί η κλειστή αυτή θάλασσα, που δέχεται εδώ και χρόνια σοβαρές πιέσεις, αντιμετωπίζει σήμερα νέες κρίσιμες απειλές.
Μαζί με τις εκατοντάδες χιλιάδες τόνων της κόκκινης λάσπης που ρίχνει επί δεκαετίες στη θάλασσα το Αλουμίνιο της Ελλάδος, νέες βαριές βιομηχανικές μονάδες εγκαθίστανται ανεξέλεγκτα στα παράλια της Βοιωτίας. Η προβλεπόμενη ρύπανση, από την -ασύδοτη μέχρι τώρα- βιομηχανική δραστηριότητα, θα συνοδευτεί από δραματικό πολλαπλασιασμό των θαλάσσιων μεταφορών από φορτηγά πλοία. Ήδη λειτουργεί παράνομα λιμάνι στη Θίσβη που επιχειρείται να επεκταθεί, ενώ μεγάλες λιμενικές εγκαταστάσεις σχεδιάζονται και στην Αντίκυρα.Τέσσερις τεράστιες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και λιθάνθρακα, έχουν ξεκινήσει στην Αντίκυρα και την Θίσβη, έντεκα συνολικά σε όλη τη Βοιωτία.
Στην ΒΙΠΕ Θίσβης, χωρίς να έχει δημιουργηθεί καμία περιβαλλοντική υποδομή, εγκαταστάθηκε τα τελευταία χρόνια η Σωληνουργία Κορίνθου, ενώ σχεδιάζεται η εγκατάσταση και άλλων βαριών μεταλλουργικών βιομηχανιών που τιμωρήθηκαν πρόσφατα για τη ρύπανση του Ασωπού. Μονάδα λιθάνθρακα σχεδιάζεται και στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.Ταυτόχρονα παρά τη ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, οι βιολογικοί καθαρισμοί είναι ελάχιστοι και συνήθως υπολειτουργούν.
Μαζί με την εντεινόμενη καταστροφή από την αλόγιστη αλιεία και τις άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τον Κορινθιακό, που αργοπεθαίνει χωρίς η Πολιτεία να παίρνει κανένα μέτρο για την προστασία του.Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι εάν όλα όσα σχεδιάζονται, υλοποιηθούν τότε η καταστροφή θα είναι μη αντιστρέψιμη.
Πολίτες από όλες τις πλευρές του Κορινθιακού αγωνιζόμαστε μαζί για να ενημερώσουμε για το πρόβλημα και να αποτρέψουμε αυτό το εφιαλτικό ενδεχόμενο. Συναντηθήκαμε πολλές φορές στην Κόρινθο, στο Κιάτο, στο Ξυλόκαστρο, στην Πάτρα, στη γέφυρα του Ρίου, στη Ναύπακτο, στην Ερατεινή, στο Γαλαξίδι, στην Ιτέα, στην Άμφισσα, στη Λιβαδειά, στη Θήβα, στην Αντίκυρα και στη Θίσβη και οργανώσαμε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες.
Αναζητήσαμε επιστημονική στήριξη από φορείς και Πανεπιστήμια και πολιτική στήριξη από όλους τους χώρους, την Αυτοδιοίκηση και τις ΜΚΟ. Συγκεντρώσαμε υπογραφές και χρήματα για δικαστικές προσφυγές και επιδοθήκαμε σε ένα αγώνα συγκέντρωσης πληροφοριών. Διεκδικούμε θαλάσσιο καταφύγιο και αυστηρό καθεστώς προστασίας για την λεκάνη του Κορινθιακού. Ζητάμε να μη γίνει καμία νέα ρυπογόνος ενεργειακή ή βιομηχανική μονάδα, γιατί θεωρούμε ότι η ανοχή και η δυνατότητα αφομοίωσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχει ήδη εξαντληθεί.
Κύριε Πρόεδρε,
Μέχρι σήμερα όλοι οι αρμόδιοι, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, κωφεύουν και τα σχέδια για νέα βιομηχανικά και ενεργειακά κέντρα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ως ύπατου εγγυητή των κοινωνικών δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας, ζητάμε την αρωγή σας για την προστασία της υγείας μας και της βιώσιμης ανάπτυξης των παράλιων του Κορινθιακού. Θέλουμε τον Κορινθιακό θάλασσα ζωής και επικοινωνίας για τους κατοίκους του και όχι θυσία στο βωμό του πλουτισμού των ολίγων. Ζητάμε την παρέμβαση σας για τη διαφύλαξη του πιο πολύτιμου και βασικού δικαιώματος: να σώσουμε τον Κορινθιακό για τις γενιές που θα τον κατοικήσουν μετά από μας. Η κληρονομιά είναι κοινή, δεν δικαιούμαστε να την εκχωρήσουμε όλη.
17 Σεπτεμβρίου 2008,
Ενεργοί πολίτες Αστακού
Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η ΑΛΚΥΩΝ»
Οικολογική κίνηση Αντίκυρας «Η Άρτεμις»
Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο για το Περιβάλλον
Πολίτες Φωκίδας για τον Κορινθιακό
Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον
Ημερίδα στο Καποδιστριακό για τον Ασωπό
Η Νύχτα Μετά #3
Πριν από 3 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου