Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Μύθοι – Γέφυρες Πολιτισμού:Τελευταίος σταθμός το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών







Ιδού το δελτίο Τύπου από τη Νομαρχία Βοιωτίας.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εκδήλωση της Νομαρχίας Βοιωτίας, επικεντρωμένη στο περιβάλλον, κορυφώνοντας το πρόγραμμα «Μύθοι – Γέφυρες Πολιτισμού».


Στην κατάμεστη αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις «Μύθοι – Γέφυρες Πολιτισμού», που διοργάνωσαν η Νομαρχία Βοιωτίας και η Αναπτυξιακή της ΒΑΕΠΑΕ, με την υποστήριξη της ΤΕΔΚ.

Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης του Μεγάρου, η θεατρική παράσταση «Ασωπός», από τους μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας. Μια παράσταση της περιβαλλοντικής επικαιρότητας, που ξεκινώντας από τις μυθολογικές αναφορές του Ασωπού, έφτανε διαχρονικά στο σήμερα, αποδίδοντας χαρακτηριστικά της κάθε εποχής. Μια παράσταση – μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος, που θυσιάστηκε στο βωμό της ανάπτυξης.

Μέσα από τις έντονες σκηνές που απέδωσαν, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, οι μικροί μαθητές στη σκηνή του θεάτρου, αναδείχτηκε καθαρά πως «μια ανάπτυξη που δεν σέβεται το περιβάλλον, δεν είναι καν ανάπτυξη». Απόλυτα εναρμονισμένη η παράσταση με τον προσανατολισμό της Νομαρχίας, πως η Βοιωτία δεν πρόκειται να συνεχίσει να γίνεται ο αποδέκτης της εθνικής μας ρύπανσης.
«Με το πρόγραμμα «Μύθοι – Γέφυρες Πολιτισμού», που ξεκίνησε στις 25 Αυγούστου και ολοκληρώνεται σήμερα, ένας νέος πολιτιστικός θεσμός γεννιέται στη Βοιωτία», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, και συνεχίζοντας επεσήμανε :

«Όλο το πρόγραμμα είναι ένα μαγικό ταξίδι στη Βοιωτία των μύθων και του ιστορικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού πλούτου. Με ένα πρωτότυπο οδοιπορικό στους δρόμους του Παυσανία, δείχνουμε πως ο πολιτισμός του τόπου μας, είναι θεμέλιο της κοινωνικής, ιστορικής και περιβαλλοντικής μας αναφοράς από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
Ο πολιτισμός και το περιβάλλον έχουν εννοιολογική ταύτιση. Δεν είναι απλά λέξεις, είναι η πορεία μιας κοινωνίας, που σέβεται τον άνθρωπο και τη φύση. Καταλυτικό στοιχείο αυτού του συσχετισμού στο πρόγραμμά μας, η θεατρική παράσταση «Ασωπός», από τα παιδιά του 4ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας. Ο ποτάμιος Θεός, που μυθολογικά είναι σημείο αναφοράς για τη Βοιωτία, γίνεται γέφυρα πολιτισμού, που ενώνει το παρελθόν και το παρόν.
Είναι η δική μας προσέγγιση για να αναδείξουμε πως η πολιτιστική μας κληρονομιά καταξιώνεται μέσα από τον σεβασμό στο περιβάλλον και προστατεύεται μέσα από τη διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου. Είναι ο προσανατολισμός στον άνθρωπο, για το αύριο που αξίζει σε μας και στα παιδιά μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: