Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Αλλαγές στις εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι μέσα στους επόμενους μήνες ξεκινά και ο διάλογος για τις αλλαγές.
Μιλώντας σε ημερίδα του Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι στόχος είναι η αποσύνδεση του λυκείου από τις εισαγωγικές εξετάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και ταυτόχρονα το «ξαναγράψιμο» των διδακτικών βιβλίων του λυκείου.
Όπως τόνισε ο υπουργός, ο διάλογος θα ξεκινήσει σύντομα, όμως οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν, θα εφαρμοστούν έπειτα από τουλάχιστον 3 χρόνια ώστε να μην αιφνιδιαστούν οι μαθητές.
Τα σενάρια που θα συζητηθούν για το νέο εξεταστικό σύστημα είναι κυρίως τρία. Δεν έχουν πάντως συζητηθεί ακόμα καίρια ζητήματα, όπως το πόσες φορές θα δίνουν εξετάσεις οι υποψήφιοι, αν ο βαθμός του λυκείου θα παίζει ρόλο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, πώς θα γίνονται οι εξετάσεις στην περίπτωση προπαρασκευαστικού έτους και αν θα έχουν όλοι δικαίωμα εγγραφής σε αυτό.
Την τελευταία εκδοχή (προπαρασκευαστικό έτος) έχει προτείνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ Θ.Βερέμης, όμως υπάρχουν αντιδράσεις των εκπαιδευτικών καθώς αυτό το έτος θα πρέπει προηγουμένως να κοπεί από κάποια βαθμίδα της εκπαίδευσης.
Η επιλογή σχολών
Το πιθανότερο σενάριο πάντως οδηγεί σε περιορισμό της δυνατότητας των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ να επιλέγουν πολλές και διαφορετικές σχολές όπως σήμερα, καθώς θα διαγωνίζονται πλέον μόνο σε μαθήματα ομοειδών γνωστικών αντικειμένων. Θα επιλέγουν να εξετασθούν, για παράδειγμα, στον ιατρικό κύκλο, τον πολυτεχνικό, τον νομικό ή άλλον.
Εφόσον επικρατήσει αυτό το σενάριο, οι επιλογές των υποψηφίων θα μειωθούν, καθώς σήμερα μπορούν να επιλέξουν ακόμα και όλες τις σχολές από δύο διαφορετικά Επιστημονικά Πεδία (εκ των πέντε) του Μηχανογραφικού Δελτίου.
Την ευθύνη των εξετάσεων θα διατηρήσει πιθανότατα το υπουργείο Παιδείας ώστε να εγγυάται το αδιάβλητο.
www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: