Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Η απάντηση Μπασιάκου για τη Μονή Βατοπαιδίου και τον Αληφακιώτη

Ο βουλευτής Βοιωτίας Ευάγγελος Μπασιάκος, τ.Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σε σχέση με την υπόθεση της Ι.Μ.Βατοπεδίου :

«Α. Μετά την υπογραφή των Υπουργικών αποφάσεων (στις 5/2/1999, 3/6/2002, 4/6/2003) των τότε Υπουργού Οικονομικών κ.Δρύ και τότε Υφυπουργού Οικονομικών κ.Φωτιάδη, με τις οποίες έγιναν αποδεκτές οι γνωμοδοτήσεις 26/1998, 17/2002, 46/2002 του αρμόδιου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, αναγνωρίστηκε η κυριότητα της Ι.Μ.Βατοπεδίου επί της λίμνης Βιστωνίδας και των όχθων αυτής - παραλίμνιων εκτάσεων.
Έγινε δε, με βάση τις αποφάσεις αυτές, η παράδοση της κυριότητας από την Κτηματική Υπηρεσία του Νομού Ξάνθης στην Ι.Μ.Βατοπεδίου, με τη συνυπογραφή στις 25/6/2003 του σχετικού πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής που μεταγράφηκε στο Υποθηκοφυλακείο. Ολοκληρώθηκε έτσι η διαδικασία αναγνώρισης και παράδοσης της κυριότητας.

Με την Υπουργική απόφαση της 30/10/2004 ο τότε Υφυπουργός Οικονομικών κ.Δούκας, έκανε αποδεκτή τη γνωμοδότηση 26/2004 του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων (επί προτάσεως του για αναπομπή της υπόθεσης), σύμφωνα με την οποία δε συνέτρεχε λόγος επανεξετάσεως των πιο πάνω γνωμοδοτήσεων. Έτσι έκλεισε το θέμα της κυριότητας. Υπήρξαν τότε έντονες αντιδράσεις από τους αγρότες, μέχρι τότε καλλιεργητές και αλιείς των παραλιμνίων εκτάσεων, καθώς και από τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής Ξάνθης και Ροδόπης.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που δημιουργήθηκε τότε, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέλοντας να διατηρήσει τον αγροτικό και αλιευτικό χαρακτήρα των παραλιμνίων εκτάσεων προχώρησε στη διερεύνηση της δυνατότητας ανταλλαγής τους με άλλες που δεν προορίζονταν κυρίως για αγροτική χρήση.

Την 1/12/2004 υπέβαλα ερώτημα στο κατά το άρθρο 100Α του Συντάγματος αρμόδιο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στο οποίο αφού έθεσα υπόψη τις πιο πάνω γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, καθώς και την με αριθμό 111/2000 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ερώτησα εάν κωλύεται η έκδοση απόφασης για την ανάθεση στην ΚΕΔ της ανταλλαγής, σύμφωνα με το Ν.973/79. Το Δ΄ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στις 14/1/2005 εξέδωσε τη με αριθμό 15/2005 ομόφωνη γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία : αφού έκρινε ότι «η διατυπωθείσα στην υπ'Ααριθμ. 111/2000 Γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ, προ της επιλύσεως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ως άνω εκτάσεων, παρεμπίπτουσα κρίση περί του κοινόχρηστου χαρακτήρα της λίμνης, προκειμένου να προσδιοριστεί ο τρόπος παραχωρήσεως στη Μονή της αποκλειστικής εκμετάλλευσης της λίμνης, ουδόλως κωλύει την εκ μέρους οποιουδήποτε οργάνου του Δημοσίου άσκηση αρμοδιότητας η οποία προϋποθέτει αποκλειστική κυριότητα της Ιεράς Μονής επί των εκτάσεων και της λίμνης έναντι του Δημοσίου».

Γνωμοδότησε εν συνεχεία ότι «ενόψει των ως άνω αναλυτικώς εκτεθέντων κατά την ομόφωνη γνώμη του Τμήματος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νομίμως δύναται να αναθέσει στην Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου σύμφωνα με τις διατάξεις των περ.β και δ της παρ.1 του άρθρου 2 του Ν.973/79 την ανταλλαγή εκείνων εκ των παραλιμνίων εκτάσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με άλλες εκτός των νομών Ξάνθης και Ροδόπης δεδομένης της αρμοδιότητας για ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας στο Υπουργείο Οικονομικών».

Με βάση την πιο πάνω ομόφωνη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, την οποία έκανα αποδεκτή, υπεγράφησαν δύο σχετικές Υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες ανατέθηκε σύμφωνα με το Νόμο 973/79 η διαδικασία ανταλλαγής στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

α.Η πρώτη Υπουργική Απόφαση 3822/25.1.2005 του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφορούσε την «ανάθεση στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου της διαδικασίας ανταλλαγής των κειμένων ακινήτων στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία περιλαμβάνονται εντός των εκτάσεων περί των οποίων οι ανωτέρω Γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Υπουργικές Αποφάσεις, με άλλα ακίνητα εκτός των νομών Ξάνθης και Ροδόπης αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκτός αν αποφασίσει το Δ.Σ. της ΚΕΔ την ανταλλαγή με ακίνητα άλλων φορέων. Η ως άνω διαδικασία ανταλλαγής θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα με τη διαδικασία ανταλλαγής από το Υπουργείο Οικονομικών της λίμνης Βιστωνίδας και των λοιπών εκτάσεων πλην εκείνων της αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

β. Η δεύτερη σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Υφυπουργού Οικονομικών 16651/26.7.2006, που στηρίχθηκε στην ίδια νομική βάση και έχει ανάλογο περιεχόμενο, αφορούσε την ανάθεση από κοινού στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου της διαδικασίας ανταλλαγής τόσο των παραλιμνίων εκτάσεων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και της λίμνης Βιστωνίδας-Νταλιάνη αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών.

Αυτές οι δύο είναι και οι μόνες σχετικές Υπουργικές αποφάσεις μου επί του θέματος, που αφορούν αποκλειστικά την ανάθεση στην ΚΕΔ, σύμφωνα με τα όσα γνωμοδότησε το ΝΣΚ, των διαδικασιών για την ανταλλαγή των εκτάσεων, τη νομιμότητα των οποίων αποφάσεων έχει κρίνει ρητά τόσο το ΝΣΚ όσο και η από 18/12/2007 Εισαγγελική απόφαση, η οποία επικυρώθηκε με την από 2/5/2008 πράξη του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.

Ενήργησα έτσι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων μου. Ως μη αρμόδιος, δεν υπέγραψα καμία πράξη ανταλλαγής δημοσίων κτημάτων με οποιοδήποτε κτήμα της Ι.Μ.Βατοπεδίου, ούτε άλλωστε είχα την αρμοδιότητα να αποφανθώ τόσο επί της κυριότητας όσο και επί της αποτίμησης της αξίας των προς ανταλλαγή ακινήτων.

Μετά την υπογραφή των πιο πάνω αποφάσεων, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ανέλαβε, ως μόνη αρμόδια, σύμφωνα με το Ν.973/79 όλες τις διαδικασίες και υλοποίησε όλες τις διαδικαστικές πράξεις για την ανταλλαγή των διαθέσιμων εκτάσεων, μετά από τη διενέργεια αποτίμησης τους από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, σύμφωνα με το Νόμο 2753/1999.

Είναι αυτονόητο ότι η έρευνα που διεξάγει η Δικαιοσύνη θα καταδείξει εάν οι γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων πάσχουν επί των οποίων, όπως και η παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Σανιδά επισημαίνει, στηρίχθηκε η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και εν τέλει οι δύο σχετικές Υπουργικές αποφάσεις για την ανάθεση στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου της διαδικασίας ανταλλαγής.

Β. Ο τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ.Θ.Αληφακιώτης ουδέποτε εξέφρασε, και μέχρι χθες, τις επιφυλάξεις του για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας, με βάση την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, αφού μάλιστα με την από 18/8/2005 επιστολή παραίτησής του, η οποία δημοσιοποιήθηκε με δελτίο τύπου, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Πρωθυπουργό και τους πρώην Υπουργό κ.Τσιτουρίδη, Υπουργό κ.Μπασιάκο και Υφυπουργό κ.Κοντό για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν επί ενάμιση χρόνο ως Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αλλωστε παραιτήθηκε οικειοθελώς 7 μήνες μετά την υπογραφή της απόφασης, δηλαδή το Αύγουστο 2005 και όχι σε ένα μήνα όπως δηλώνει σήμερα (επισυνάπτεται η παραίτηση).
Αργότερα τον Οκτώβριο 2005 και ενώ επρόκειτο να ορισθεί στη θέση του Προέδρου του ΕΘΙΑΓΕ όπως είχε αρχικά αποδεχθεί, δήλωσε οικειοθελώς, ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει στην Αθήνα και θα επιστρέψει στα καθηγητικά του καθήκοντα στη Θεσ/νικη (σχετικό δελτίο τύπου). Είναι σαφές ότι δεν υπήρξε οποιοσδήποτε διωγμός του που μάλιστα να συνδέθηκε με την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Θ. ΑΛΗΦΑΚΙΩΤΗΣ
Αχαρνών 2, 101 76 Αθήνα ? τηλ. 210 2124372, 2124374, 2124368 ? Φαξ 210 5241154 ? e mail : ax2u016@minagric.gr Αθήνα 18/08/2005
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με την παραίτησή μου, θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κων/νο Καραμανλή, τον πρώην Υπουργό Σάββα Τσιτουρίδη, τον Υπουργό Ευάγγελο Μπασιάκο και τον Υφυπουργό Αλέξανδρο Κοντό, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν επί ενάμιση χρόνο ως Γεν.Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από τη νέα μου θέση ως Προέδρου του ΕΘΙΑΓΕ θα συνεχίσω την συνεργασία μου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, για την αναβάθμιση και εξέλιξη του σημαντικού αυτού Ιδρύματος, που μπορεί να προσφέρει πολλά στον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα στον Έλληνα αγρότη.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΘΩΜΑΣ ΑΛΗΦΑΚΙΩΤΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 13/10/05
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελου Μπασιάκου ορίζεται Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Φεγγερός. Η συγκρότηση του Δ.Σ. θα ανακοινωθεί μόλις υποβληθούν οι προτάσεις των φορέων, όπως προβλέπεται από το άρθρο 14 του νέου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αμέσως μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Είχε προηγηθεί η έκφραση της επιθυμίας του αρχικά ορισθέντος για τη θέση αυτή καθηγητή της Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τέως Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θωμά Αληφακιώτη, να επικεντρώσει στη φάση αυτή της πορείας του τη δραστηριότητά του στα καθηγητικά του καθήκοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: