Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ερώτηση Μιχάλη Γιαννάκη για τη Βοήθεια στο Σπίτι

Ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Γιαννάκης κατέθεσε ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αποσπάσει την ρητή δέσμευση της κυβέρνησης για την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».


Στην ερώτηση του ο Μιχάλης Γιαννάκης τονίζει την ανάγκη δημιουργίας μόνιμων δομών «Βοήθεια στο σπίτι», την ανάπτυξη του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Προγράμματος, τη μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση των δομών αυτών και την αποκατάσταση της εργασιακής ασφάλειας και ηρεμίας των εργαζομένων, ώστε να αφοσιωθούν απερίσπαστοι στο λειτούργημά τους.



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.



ΕΡΩΤΗΣΗ



ΠΡΟΣ: Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Υπουργό Οικονομικών

Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης



Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2010

Θέμα : «Ανάγκη συνέχισης του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»



Κύριοι Υπουργοί,

Το πρόγραμμα ''Βοήθεια στο Σπίτι'' είναι ένα από τα πλέον σημαντικά προγράμματα κοινωνικής προστασίας που έχει στόχο την παροχή συστηματικής και οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας στα ηλικιωμένα άτομα και άτομα με ειδικές ανάγκες. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Το πρόγραμμα παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, οικογενειακή βοήθεια και συντροφιά.

Το 2000 η χρηματοδότηση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" εντάχθηκε στο Β' ΚΠΣ. Ακολούθως, με συνεχείς επαναδιαπραγματεύσεις και των χρηματοδοτήσεων παρατάσεις μέχρι τις 31-7-2007 μέσω του Γ' ΚΠΣ, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» επεκτάθηκε σε όλους τους ΟΤΑ. Μετά από αίτημα της Ελλάδας και διαπραγματεύσεις που έγιναν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την ΕΕ, παρατάθηκε η χρηματοδότησή του έως τις 31-8-2008. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλισε πόρους για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μέχρι το τέλος του 2010. Το ύψος της χρηματοδότησης φθάνει τα 180 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου καλύπτεται από κοινοτική χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" έχει αναδειχθεί στην πιο δημοφιλή παρεχόμενη υπηρεσία από τους ΟΤΑ. Σε ολόκληρη τη χώρα περίπου 5.000 εργαζόμενοι (ιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί και οικιακοί βοηθοί) φροντίζουν συνολικά 110.000 ανήμπορους ανθρώπους. Οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» έχουν προσληφθεί αξιοκρατικά με διαδικασίες του ΑΣΕΠ και, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αφού όλα αυτά τα χρόνια εργάζονται με ετήσιες διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου χωρίς διακοπή μεταξύ των συμβάσεών τους, βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας.

Σήμερα, το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" απειλείται με κατάρρευση με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καθώς η χρηματοδότησή του λήγει τέλος Δεκεμβρίου 2010 και κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι τύχη του και αν θα βρεθούν χρήματα για τη συνέχισή του.

Είναι προφανές ότι ενδεχόμενη κατάργηση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, τα ηλικιωμένα και μοναχικά άτομα, καθώς δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα αντίστοιχης στήριξης. Η κατάργηση του προγράμματος θα οδηγήσει σε φαινόμενα μιζέριας, απαξίωσης, εγκλεισμού και ιδρυματοποίησης ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ.

Το ΠΑΣΟΚ έκανε βαρύγδουπες προεκλογικές εξαγγελίες για «ισχυρό και αποτελεσματικό Κοινωνικό Κράτος» και για «ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, του κράτους πρόνοιας και του κράτους δικαίου». Εάν καταργήσει, με αποκλειστική του ευθύνη, το σημαντικότερο και πιο επιτυχημένο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής των τελευταίων ετών, θα αποδειχθεί ότι η «κοινωνική πολιτική» του ΠΑΣΟΚ δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη διαχείριση και την αναπαραγωγή της φτώχειας, της μιζέριας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Είναι επιτακτική κοινωνική ανάγκη η δημιουργία μόνιμων δομών «Βοήθεια στο σπίτι», η δημιουργία θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, η μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση των δομών αυτών και η αποκατάσταση της εργασιακής ασφάλειας και ηρεμίας των εργαζομένων, ώστε να αφοσιωθούν απερίσπαστοι στο λειτούργημά τους.





ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:



- Έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την πολιτική βούληση να συνεχίσει την επιτυχημένη λειτουργία του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" από 1/1/2011;

- Έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την πολιτική βούληση να προχωρήσει στη δημιουργία μόνιμων δομών «Βοήθεια στο σπίτι»;

- Εάν πρόκειται να συνεχιστεί η λειτουργία του προγράμματος, με ποιο θεσμικό πλαίσιο θα λειτουργούν οι δομές του;

- Προτίθεται η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι"; Εάν ναι, με ποιο τρόπο;

- Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση με τους χιλιάδες εργαζομένους, που εργάζονται στα προγράμματα αυτά και των οποίων λήγουν οι συμβάσεις εργασίας;

- Ποια θα είναι η τύχη των 110.000 εξυπηρετούμενων ηλικωμένων και ΑΜΕΑ οι οποίοι είναι αποδέκτες των παροχών του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι";

Δεν υπάρχουν σχόλια: