Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Κοινό μήνυμα από τους προέδρους ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ

Σύγκρουση και για την νέα διοικητική μεταρρύθμιση; Διαφαίνεται μια τάση αντιπαράθεσης μεταξύ μικρών και μεγάλων δήμων, η οποία πιθανόν να αποκρυσταλλωθεί στο κοινό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ που διοργανώνεται το Σ/Κ στην Καλαμάτα και στο οποίο φυσικά θα δώσουν το παρών και Βοιωτοί αυτοδιοικητικοί. Πάντως κοινό μήνυμα προς την κυβέρνηση απέστειλαν οι πρόεδροι της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης και ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος.

Γράφει ο Πέτρος Τσώνης από www.ethnos.gr
Το μήνυμα ότι δεν θα υποχωρήσουν από τη διεκδίκησή τους για τη διοικητική αναδιοργάνωση της χώρας και την περιφερειακή δημοκρατία και ανάπτυξη έστειλαν χθες στην κυβέρνηση από την Καλαμάτα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) και νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος.

Οι επικεφαλής του πρώτου και του δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης συμμετέχουν σε κοινό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ για τη διαχείριση των υδάτων, το οποίο ξεκίνησε χθες στην Καλαμάτα και ολοκληρώνεται σήμερα.
Τόσο ο κ. Κακλαμάνης όσο και ο κ. Δράκος υπογράμμισαν ότι το γεγονός της συνδιοργάνωσης του συνεδρίου αναδεικνύει τη βούληση που υπάρχει στην ΕΝΑΕ και την ΚΕΔΚΕ για συμπόρευση.

Ειδικά για το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης ο κ. Κακλαμάνης σχολίασε ότι μέχρι σήμερα η πολιτική εξουσία δεν ήθελε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τόνισε, δε, ότι η βούληση των ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ είναι δεδομένη, ώστε να γίνει το βήμα που όχι απλά θα αλλάξει τον χάρτη της Αυτοδιοίκησης, αλλά θα την αναδείξει σε ένα πραγματικό κύτταρο ανάπτυξης της χώρας και εξυπηρέτησης των πολιτών για όλες τις τοπικές υποθέσεις.

Το πρωί ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ ενημέρωσε τους δημάρχους της Μεσσηνίας, σε συνάντηση που διοργάνωσε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, τόσο για το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης και του «Καποδίστρια ΙΙ» όσο και για άλλα φλέγοντα ζητήματα με κυριότερο τα οικονομικά των ΟΤΑ.
Δύο «στρατόπεδα»
Οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας μοιράστηκαν ανάμεσα σε εκείνους που τάσσονται υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης και είναι κυρίως οι δήμαρχοι των αστικών περιοχών και σε εκείνους που δεν επιθυμούν να γίνουν νέες συνενώσεις και πρόκειται για δημάρχους μικρών δήμων της υπαίθρου.
Σχετικά ο κ. Κακλαμάνης, όπως και ο κ. Νίκας, υπογράμμισαν ότι εάν δεν δημιουργηθούν ισχυροί δήμοι μέσα από συνενώσεις, οι οποίοι ταυτόχρονα θα πρέπει να υποστηριχθούν από ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, τότε η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να μην μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο της, να λύσει τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και να εξυπηρετήσει τους πολίτες.
Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση θα οριστικοποιήσει την πρότασή της για τη διοικητική αναδιοργάνωση κατά το έκτακτο θεματικό συνέδριο που θα πραγματοποιήσει το διήμερο 24 και 25 Ιουνίου.
Ακολούθως θα συγκροτηθεί μια επιτροπή, η οποία μέσα στο καλοκαίρι θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στην κυβέρνηση για τα όρια των νέων δήμων, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση θα ετοιμάσει το σχετικό σχέδιο νόμου, επί του οποίου θα γίνει διαβούλευση μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε η ΚΕΔΚΕ θα πάρει την τελική της απόφαση κατά το τακτικό της συνέδριο.
Στόχος είναι ο νόμος για τη διοικητική μετεξέλιξη της χώρας να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Συνεχίζονται τα προβλήματα με το νερό στα Οινόφυτα

Δεν πίνεται το νερό του πολυδιαφημισμένου ταχυδιυλιστηρίου στα Οινόφυτα σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ και του Χάρη Καρανίκα

"Το νερό είναι είδος πολυτελείας για τα Οινόφυτα. Ξοδεύτηκαν πάνω από 800.000 ευρώ για ένα ταχυδιυλιστήριο που δεν μπορεί να επεξεργαστεί το νερό, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πιούμε το νερό, αλλά ούτε καν να το μυρίσουμε» λέει στα «ΝΕΑ» ο ιερέας Ιωάννης Οικονομίδης.
Δέκα μήνες μετά το σκάνδαλο με το εξασθενές χρώμιο, οι κάτοικοι Οινοφύτων ακόμα δεν έχουν νερό καλής ποιότητας στις βρύσες τους. Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, το συγκεκριμένο ταχυδιυλιστήριο, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε πριν από τρεις περίπου μήνες, έχει δυνατότητα να επεξεργάζεται αδιύλιστο νερό με δείκτη θολότητας κάτω από 6,6 και να το καθαρίζει μέχρι το επίπεδο θολότητας 1, που θεωρείται ικανοποιητικό.
Ωστόσο ο δείκτης θολότητας του νερού από την Υλίκη σπάνια είναι κάτω από 15. «Ο κόσμος δεν ξέρει τι να πιστέψει... Και ακούγονται πολλά: από το ότι το διυλιστήριο δουλεύει χωρίς ειδικευμένο προσωπικό μέχρι ότι η χλωρίωση γίνεται με τον κουβά. Πέρα από αυτά που ακούγονται, η αλήθεια είναι ότι η θολότητα και η μυρωδιά του νερού έγιναν αντιληπτές από την πρώτη στιγμή που λειτούργησε το ταχυδιυλιστήριο. Όμως, η ανακοίνωση για την ακαταλληλότητα του νερού καθυστέρησε τραγικά- βγήκε ενάμιση μήνα αφού άρχισε να λειτουργεί το ταχυδιυλιστήριο» καταγγέλλει ο παπα-Γιάννης Οικονομίδης. «Στη σύμβαση της ΕΥΔΑΠ με τον δήμο αναφερόταν πως η εταιρεία ύδρευσης δεν φέρει ευθύνη για την ποιότητα του παρεχόμενου νερού, καθώς και ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη φθορά που μπορεί να προκληθεί στο διυλιστήριο από την κακή ποιότητα του νερού», αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος Οινοφύτων Μιχάλης Γιαλούρης.

Με κοινή πάντως δήλωση των δημάρχων Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Τανάγρας, του νομάρχη Βοιωτίας και βουλευτών του νομού απαιτείται άμεσα η υδροδότηση από τον Μόρνο και στη συνέχεια η κατασκευή διυλιστηρίου που θα μπορεί να διυλίζει νερό και από την Υλίκη.

Συνεχίζουν να ρυπαίνουν
Στο μέτωπο της ρύπανσης του Ασωπού, απ΄ όπου προέκυψαν
και τα προβλήματα υδροδότησης των Οινοφύτων, του Ωρωπού και άλλων δήμων της ευρύτερης περιοχής, η κατάσταση παραμένει ίδια, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων. Επισημαίνουν ότι οι εργασίες απορρύπανσης δεν έχουν αρχίσει ακόμα, ενώ η υπεδάφια απόρριψη αποβλήτων συνεχίζεται. Μάλιστα, ο παπαΓιάννης πρόσφατα ανακάλυψε πηγάδι στον παρόχθιο δρόμο του Ασωπού, όπου καταλήγουν τα απόβλητα βιομηχανίας μέσω αγωγών. «Ήταν σκεπασμένο με χαλίκια, όμως οι πρόσφατες βροχές τα παρέσυραν και αποκαλύφθηκε» λέει. Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες αναλύσεις που κοινοποιήθηκαν στους κατοίκους, δεν υπάρχουν υπερβάσεις όσον αφορά τα όρια του χρωμίου στο νερό που τροφοδοτούσε το υδρευτικό δίκτυο από γεωτρήσεις.

Εντός του Ιουνίου, και εκτός απρόοπτου, μεγάλο οδοιπορικό στη λεκάνη του Ασωπού θα πραγματοποιήσει η viotia. Με φωτογραφική και βιντεοκάμερα. Αλλά κυρίως με καθαρό βλέμμα και χωρίς προκαταλήψεις.

Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου - Γ. Παπανδρέου

Συμφώνησαν σχεδόν σε όλα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Το ρεπορτάζ από την Καθημερινή.
Πηγή http://www.kathimerini.gr/
Μετά την σημερινή συνάντησή τους ο Αρχιεπίσκοπος, κύριος Ιερώνυμος δήλωσε πως με τον Γ. Παπανδρέου είχαν συνεργαστεί και παλαιότερα, όταν ήταν υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και «θυμάμαι πόσο δημιουργική ήταν η συνεργασία μας».
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως θα έχει συναντήσεις και με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων καθώς έχει κάνει μίά αποτύπωση των προβλημάτων από εκκλησιαστικής πλευράς.
Ο κύριος Ιερώνυμος πρόσθεσε ότι «πάνω σε αυτά τα προβλήματα, τα οποία τα εκθέσαμε, ακούστηκαν απόψεις για συνεργασία σε θέματα πολιτισμού, σε θέματα κοινωνικής προνοίας και ό,τι άλλο αγγίζει τον άνθρωπο, αφού και η Πολιτεία και η Εκκλησία γι' αυτόν τον άνθρωπο αγωνίζονται. Είμαι πολύ ευχαριστημένος απ' τη σημερινή συνάντηση, απ' τις συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και υπενθύμισε τις παλαιότερες συνεργασίες που είχαν, οι οποίες «επίσης ήταν μέσα σε ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα».
Ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε πως ήδη ο Αρχιεπίσκοπος με το λόγο, τις ομιλίες και την παρουσία του έχει δώσει το στίγμα της προσπάθειάς του και μια νέα ελπίδα στην Ορθοδοξία, στην Ελλαδική Εκκλησία ενώ ο νηφάλιος λόγος του είναι κάτι που χρειάζεται η χώρα από τους πνευματικούς της ηγέτες.
Απευθυνόμενος στον κύριο Ιερώνυμο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε:
«Θα συμφωνήσω επίσης και με το λόγο τον οποίο έχετε εκφέρει, λέγοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, τα του Θεού τω Θεώ. Οι διακριτοί ρόλοι μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας είναι κάτι που μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά και μέσα απ' αυτούς τους διακριτούς ρόλους ακριβώς, μπορεί να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας γι' αυτά τα τόσο σημαντικά τα οποία αναφέρατε, την ανθρωπιά, τη νεολαία, τον πολιτισμό, την παιδεία, τους πάσχοντες στην κοινωνία μας. Και το ρόλο της Ελλαδικής Εκκλησίας, της Ορθοδοξίας και στο διεθνές στερέωμα».

«Όχι» του ΣτΕ στην ρίψη βιομηχανικών αποβλήτων στον Ασωπό ποταμό

H Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 1543/2008 απόφασή της ακύρωσε μερικώς την από 3.7.2007 απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ με την οποία καθορίστηκε έκταση περίπου 2.016 στρεμμάτων στα όρια των Δήμων Τανάγρας και Οινοφύτων Βοιωτίας ως Βιομηχανική Περιοχής (ΒΙΠΕ) και εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Με την μελέτη αυτή προβλέπεται ότι η διάθεση των αποβλήτων και λυμάτων του ΒΙΠΕ Τανάγρας θα γίνεται στον Ασωπό ποταμό με τελικό αποδέκτη τη θαλάσσια περιοχή του Νοτίου Ευβοϊκού κοντά στο Χαλκούτσι. Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή αίτηση του Δήμου Ωρωπού, τοπικού Συλλόγου και κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ζητούσαν την προστασία του Ασωπού, καθώς εκβάλει στον Ωρωπό (ακτή Χαλκουτσίου).Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η υπουργική απόφαση που εγκρίνει την μελέτη είναι παράνομη γιατί δεν εξετάζονται οι επιπτώσεις από την λειτουργία της ΒΙΠΕ στα νερά του Ασωπού, όπως επιβάλλουν οι διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Η δικαστική απόφαση αναφέρει ακόμη, ότι σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, τα αρμόδια υπουργεία πριν εκδώσούν την απόφασή τους για την απόρριψη των αποβλήτων στον Ασωπό, είχαν την υποχρέωση να εξετάζουν αν θα επιβαρυνθεί περαιτέρω το οικοσύστημα του Ασωπού. Δηλαδή, συνεχίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, η Πολιτεία έπρεπε να συνεκτιμήσει την επιβάρυνση που έχει δεχθεί ο ποταμός από τις νόμιμες και παράνομες ανθρωπογενείς δραστηριότητες και αν δεν προέκυψαν στοιχεία γι' αυτό, να κάνει ειδική μελέτη και μετά να αποφασίσει.

Σε περίπτωση κατά την οποία από την μελέτη προέκυπτε ότι ο Ασωπός έχει ήδη σοβαρά επιβαρυνθεί, τότε η Πολιτεία είχε την συνταγματική υποχρέωση, αποκατάστασης των βλαβέντων οικοσυστημάτων και έπρεπε να προβεί άμεσα στην απορρύπανσή του με την «λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων» μετά από ειδικό πρόγραμμα. Και μόνο μετά την αποκατάσταση του οικοσυστήματος του Ασωπού, μπορούσε να εξετάσει την δυνατότητα εκ νέου απορρίψεως αποβλήτων.

Η Ολομέλεια σημειώνει ακόμη, ότι παράνομα η Πολιτεία εξέλαβε ότι «αποτελεί επαρκές νόμιμο έρεισμα» για την έγκριση της μελέτης το γεγονός ότι η νομαρχιακή απόφαση του 1979 αναφέρει ότι ο Ασωπός θα δέχεται τα απόβλητα της Βοιωτίας μετά από επεξεργασία. Και αυτό γιατί τα αρμόδια υπουργεία είχαν την υποχρέωση να εξετάσούν ειδικώς και να «διαλάβουν συγκεκριμένη κρίση για την περαιτέρω δυνατότητα του Ασωπού ποταμού να δεχθεί τα συγκεκριμένα απόβλητα και λύματα, χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του ως βιώσιμου οικοσυστήματος, μετά συνεκτίμηση τόσο των διαστάσεων του έργου δημιουργίας και λειτουργίας της ΒΙΠΕ, και, κατά συνεκδοχή, του όγκου των παραγομένων από αυτό αποβλήτων, όσο και του συνολικού όγκου των νομίμως και παρανόμως εκχεομένων στον ποταμό προϊόντων πάσης φύσεως ανθρωπογενούς δραστηριότητας».

Επίσης, αναφέρει η Ολομέλεια ότι στην μελέτη δεν εξετάζεται εναλλακτική λύση για τον τρόπο διαθέσεως των επεξεργασμένων αποβλήτων, αλλά «θεωρείται δεδομένη η επιλογή των λύσεως διαθέσεως αυτών στον Ασωπό ποταμό».Παράλληλα, η Ολομέλεια με δεύτερη απόφασή της, την υπ' αριθμ. 1542/2008, έκανε δεκτή αίτηση εταιρείας παραγωγής και αποθήκευσης εκρηκτικών υλών η οποία λειτουργεί από το 1989 και οι εγκαταστάσεις της είναι σε απόσταση 300 μέτρων από την ΒΙΠΕ. Η εταιρεία ζητούσε να μην γίνει βιομηχανική περιοχή στην Τανάγρα γιατί δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες για λόγους ασφαλείας αποστάσεις από το εργοστάσιό της.Η Ολομέλεια, ακύρωσε για δεύτερη φορά την υπουργική απόφαση ως παράνομη, αφού δεν «εξετάστηκαν προσηκόντως» οι κίνδυνοι μεγάλου ατυχήματος από την γειτνίαση της ΒΙΠΕ με τις εγκαταστάσεις της εταιρείας εκρηκτικών υλών.

Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Ερχονται τα Δημοτικά Πανεπιστήμια

Θετικοί Ε. Στυλιανίδης και δήμαρχοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Π. Κουκουλόπουλος στην "Αυτοδιοίκηση.gr": Δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα

Θετικό κλίμα τόσο στο υπουργείο Παιδείας όσο και ανάμεσα στους δημάρχους υπάρχει σχετικά με την πρόταση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ και δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη για την ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημίων από την ΚΕΔΚΕ και τους μεγάλους δήμους της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ GR o υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης βλέπει με ιδιαίτερα θετικό μάτι μια τέτοια εξέλιξη, καθώς σύμφωνα με τους νομικούς του υπουργείου δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό πρόβλημα, δεδομένου ότι οι Δήμοι είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Μάλιστα, στο Μαρούσι επικαλούνται και βιβλίο του Β. Βενιζέλου για το άρθρο 16 στο οποίο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει το ίδιο.

Προσθέτουν δε ότι το νομικό μέρος στο οποίο αναφέρεται και ο δήμαρχος Αθηναίων, δηλαδή η κατάρτιση και ψήφιση ιδρυτικού νόμου είναι κάτι που γίνεται εύκολα. Υπενθυμίζουν ακόμη ότι στη σαββατιάτικη ομιλία του στις Σέρρες ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, επανέλαβε με έμφαση την πάγια θέση της κυβέρνησης δίνοντας στην ουσία το "πράσινο φως" και για τα Δημοτικά Πανεπιστήμια:«Η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού της γνώσης είναι οι αυτονόητοι άξονες μιας πολιτικής που τολμά να αντικρίζει το μέλλον, το παρόν και να απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Καραμανλή.

Κουκουλόπουλος: Δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα
Θετικός όμως είναι και ο δήμαρχος Κοζάνης και επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στην ΚΕΔΚΕ, Πάρις Κουκουλόπουλος. Με δήλωσή του στην ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ GR ο κ. Κουκουλόπουλος ο οποίος όταν ήταν πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ είχε συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο με πανεπιστημιακούς του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων τονίζει χαρακτηριστικά: «Με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται να υπάρχει συνταγματικό κώλυμα καθώς οι Δήμοι είναι ΝΠΔΔ. Τα προβλήματα για την Αυτοδιοίκηση είναι βασικά δύο: Πρώτον, ότι βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική δυσπραγία για να στηρίξει ακόμη και στο σύνολό της μια τέτοια προσπάθεια Δεύτερον, ακόμη κι αν βρίσκονταν τα χρήματα θα πρέπει να είναι αποφασισμένη να ιδρύσει και να λειτουργήσει ένα Πανεπιστήμιο που να αυτοαξιολογείται από την αρχή, έτσι ώστε να προκαλέσει μια τομή στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στα Πανεπιστήμια με ευθύνες όλων των παραγόντων της Ακαδημαϊκής Κοινότητας». Να σημειωθεί ότι στις συζητήσεις που είχαν γίνει επί προεδρίας του Π. Κουκουλόπουλου είχαν γίνει προτάσεις το Δημοτικό Πανεπιστήμιο να μπορεί να καταρτίζει από οικονομολόγους μέχρι, μηχανικούς, γεωπόνους, προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και συντηρητές έργων τέχνης.

Κακλαμάνης: Θέλουμε Δημοτικό Πανεπιστήμιο
Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε ότι όντως η ΚΕΔΚΕ μελετά την προοπτική ίδρυσης μη κρατικού ΑΕΙ. Και πρόσθεσε: «Είναι στο σχεδιασμό μας να προχωρήσουμε η ΚΕΔΚΕ, ο Δήμος Αθηναίων και άλλοι μεγάλοι δήμοι της χώρας στην ίδρυση μη κρατικού ΑΕΙ με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Αντικείμενό του θα είναι η παραγωγή στελεχών για την Αυτοδιοίκηση. Επειδή όμως, όπως μας ενημερώνουν οι νομικοί μας σύμβουλοι, οι δήμοι θα είναι και οι φορείς χρηματοδότησης για να λειτουργήσει ως μη κρατικό ΑΕΙ, θα πρέπει προηγουμένως να συνταχθεί και να ψηφιστεί ιδρυτικός νόμος που θα περιλαμβάνει το όνομα του πανεπιστημίου, τους φορείς χρηματοδότησης και το πλαίσιο λειτουργίας του. Σύντομα θα έρθουμε σε επαφή με τα υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών, τα οποία πρέπει να συμπράξουν για την έκδοση του νόμου προκειμένου να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες», κατέληξε ο κ. Κακλαμάνης.
Πηγή: Αυτοδιοίκηση.gr

Το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου στο Δίστομο

Με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή εορτάστηκε κι εφέτος το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου στο Δίστομο την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη. Ιδού το δελτίο Τύπου που λάβαμε από τον Δήμο Διστόμου. Κλικάρετε πάνω στις φωτογραφίες για μεγέθυνση.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΣΤΙΣ 19 ΜΑΪΟΥ 2008 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

Δίστομο, 23 Μαΐου 2008. Η θρησκευτική κατάνυξη, η παράδοση, ο χορός και το τραγούδι συνδυάστηκαν στις εκδηλώσεις που με επιτυχία διοργάνωσε ο Δήμος Διστόμου την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη. Το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου την 19η Μαΐου στο Δίστομο έχει μακρά παράδοση. Η προετοιμασία για τον εορτασμό ξεκινάει μέρες πριν και κορυφώνεται την παραμονή και ανήμερα της γιορτής, με τη συμμετοχή προσκυνητών που προσέρχονται από όλα τα χωριά της Βοιωτίας.

Επίκεντρο το ιερού προσκυνήματος είναι ο Ναός του Αγίου Νικολάου στην “πάνω πλατεία” του Διστόμου. Το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου διαρκεί δύο μέρες. Παράλληλα με το προσκύνημα οι επισκέπτες προσέρχονται στο Δίστομο για να παρακολουθήσουν τη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικολάου, στην οποία προπορεύονται κάτοικοι του Διστόμου ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, καθώς και τους παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια τα τοπικά μουσικά συγκροτήματα καθώς και οι κομπανίες που προσέρχονταν από όλη την περιοχή έπαιζαν νυχθημερόν στα καφενεία του Διστόμου. Σήμερα οργανώνεται λαϊκό πανηγύρι μόνο στο προαύλιο του Μουσείου, αλλά το ενδιαφέρον του κόσμου παραμένει αμείωτο και η πανηγυρική ατμόσφαιρα ιδιαίτερα ελκυστική. Φέτος, ο καιρός δεν ήταν με το μέρος μας και λίγο πριν την έναρξη του λαϊκού πανηγυριού άρχισε να βρέχει, με αποτέλεσμα να μετατεθεί αυτό για την Τρίτη, την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος. Οι επισκέπτες και τις 2 μέρες ήταν πολλοί και έδωσαν για μία ακόμη φορά τον καλύτερό τους εαυτό.

Ο Δήμαρχος Διστόμου κ. Αθανάσιος Πανουργιάς εμφανώς ικανοποιημένος από την εκδήλωση δήλωσε «Στόχος μας ήταν να κάνουμε ένα κατανυκτικό θρησκευτικό πανηγύρι και ένα καλό λαϊκό γλέντι, το οποίο έφερε άριστα σε πέρας η ποδοσφαιρική ομάδα “Αμβρυσσεύς”. Άλλωστε έχω ξαναπεί ότι προσπαθήσαμε, προσπαθούμε και θα προσπαθούμε να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό στους δημότες μας και στους επισκέπτες μας». Στην ενίσχυση των σκοπών μας συνέβαλε η ευγενική χορηγία της εταιρίας «Αλουμίνιο της Ελλάδος».
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ράδιο Δίστομο
Ράδιο Ένωση






























H λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικολάου, στην οποία προπορεύονται κάτοικοι του Διστόμου ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου.








Ο πολιτευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ, κ. Άκης Βαγιάκος, o βουλευτής του Νομού Βοιωτίας κ. Ανδρέας Κουτσούμπας,ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, ο Δήμαρχος Διστόμου κ. Αθανάσιος Πανουργιάς, ο Αντιδήμαρχος Διστόμου κ. Λουκάς Μπακούρος, ο Σύμβουλος Τοπικού Συμβουλίου Στειρίου κ. Ιωάννης Κουσκούκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Διστόμου κ. Κωνσταντίνος Νταής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κυριακίου κ. Γεώργιος Λαζάρου, ο πρώην Δήμαρχος Διστόμου κ. Λουκάς Παπαχρήστου και ο Πατέρας Χαράλαμπος.








O πατέρας Βασίλειος, ο πατέρας Χαράλαμπος και ο Ηγούμενος του Οσίου Λουκά πατέρας Γεώργιος

Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Στο Εθνικό Κτηματολόγιο η Λιβαδειά

Η Λιβαδειά και η Λαμία περιλαμβάνονται στις πρωτεύουσες των νομών που θα κτηματογραφηθούν σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά.
Οι πολίτες που διαθέτουν ακίνητη περιουσία σ' αυτές τις περιοχές καλούνται να τη δηλώσουν στο Εθνικό Κτηματολόγιο από τις 17 Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2008, ενώ οι ομογενείς και οι κάτοικοι εξωτερικού μπορούν να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2008.

Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Συνέχεια στο σίριαλ ΔΕΗ-ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ

Επίκεινται διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΗ και ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ για το πολύκροτο θέμα της μετατροπής της άδειας του Ομίλου Μυτιληναίου από αυτοπαραγωγό σε ανεξάρτητο παραγωγό. Η viotia έχει αναγράψει τις σχετικές πληροφορίες και έχει παρακολουθήσει από κοντά τη διαμάχη Ομίλου Μυτιληναίου-ΔΕΗ.
Σκληρή απάντηση από το Σωματείο ΕΝΩΣΗ της ΑτΕ εναντίον ΔΕΗ και... άλλων
Ανάσταση για Μυτιληναίο-Endesa Hellas Υπέγραψε ο Φώλιας τη Μεγάλη Πέμπτη

Του Γιωργου Μαντελα
Σε μια λεπτή κλωστή κλήθηκε και θα καλείται για αρκετό καιρό ακόμα να ισορροπεί η διοίκηση της ΔΕΗ και ο πρόεδρός της κ. Τάκης Αθανασόπουλος, με αφορμή το θέμα της Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) και της ένταξής της στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας. Από τη μία πλευρά, προσπαθεί να μην κοντράρει τον «εποπτεύοντα» υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια, ο οποίος, με απόφασή του τη Μεγάλη Πέμπτη, ενέταξε τη μονάδα στο σύστημα κι από την άλλη δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να αφήσει το οποιοδήποτε περιθώριο να κατηγορηθεί, αύριο – μεθαύριο, για απιστία.

Ως γνωστόν, η άδεια λειτουργίας της Αλουμίνιον της Ελλάδας κάνει σαφώς λόγο για παραγωγή ενέργειας με σκοπό την ιδιοπαραγωγή. Και μπορεί η ΡΑΕ να άλλαξε τον χαρακτήρα της, σε συμπαραγωγού-αυτοπαραγωγού, το υπουργείο Ανάπτυξης να ενέκρινε αυτή την εξέλιξη, αλλά η ΔΕΗ, η οποία γίνεται αποδέκτρια όλων των συνεπειών αυτής της εξέλιξης, πώς θα μπορούσε να αποδεχθεί τις αλλαγές χωρίς να αντιδράσει; Αλλωστε, υπάρχει και το προηγούμενο, της έκδοσης δηλαδή ενός δελτίου Τύπου από τη διοίκηση της Επιχείρησης, στις 25 Φεβρουαρίου φέτος, με την οποία ο πήχυς των αντιδράσεων έχει ανέβει ψηλά και πολύ δύσκολα θα κατέβει, χωρίς κόστος. Τουλάχιστον, με βάση τα όσα υποστήριζε τότε, στο εν λόγω δημόσιο έγγραφο.

Ανέφερε συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, το σχετικό κείμενο, για όσους δεν θυμούνται:
α) «Κανείς δεν αμφισβητεί τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία της Μονάδας (σ.σ. εννοεί της Αλουμίνιον της Ελλάδας) στο Ελληνικό Σύστημα, λόγω της γνωστής ανεπάρκειας και γι’ αυτό τον λόγο η μονάδα αυτή θα έπρεπε να είχε ενταχθεί στο Σύστημα αμέσως μετά την κατασκευή της. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι οι επιπτώσεις αυτές δεν σχετίζονται με τη μετατροπή της άδειας της ΑτΕ, αλλά με την ένταξη της μονάδας».
Και σε άλλο σημείο του ίδιου δελτίου τύπου αναφέρεται:
β) «Η αλλαγή μιας άδειας παραγωγής από αυτοπαραγωγό σε ανεξάρτητο παραγωγό ή αντίστροφα, θα αποτελούσε μια συνηθισμένη επιχειρηματική πρακτική, που θα γίνονταν αποδεκτή από όλους τους παίκτες, εάν η αγορά ήταν ώριμη και λειτουργούσε με σταθερούς κανόνες. Ομως, σε μια αγορά που λειτουργεί με ρυθμιζόμενα τιμολόγια και με κανόνες που καθορίζονται και στη συνέχεια τροποποιούνται με ρυθμιστικές παρεμβάσεις, επιδιωκόμενες αλλαγές αδειών παραγωγής, όπως είναι η περίπτωση της ΑτΕ, είναι δυνατόν να αποσκοπούν στην αξιοποίηση υφιστάμενων αρρυθμιών που οδηγούν στην απόκτηση ωφελημάτων από κάποιους παίκτες, σε βάρος κάποιων άλλων παικτών. Για τον λόγο αυτό πρέπει να γίνεται ολοκληρωμένη θεώρηση των επιπτώσεων στην αγορά».

Οπως προκύπτει από τα παραπάνω, η διοίκηση της ΔΕΗ και να ήθελε να κάνει μια τακτική υποχώρηση στο θέμα της ένταξης της μονάδας της ΑτΕ στο σύστημα με τη νέα της άδεια, δεν θα μπορούσε, λόγω του «εγκλωβισμού» της στους παραπάνω ισχυρισμούς της, οι οποίοι διατυπώθηκαν μόλις πριν από λίγο καιρό. Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην οδό Χαλκοκονδύλη είναι σαφές ότι ο κ. Αθανασόπουλος δεν θα επιθυμούσε να μπει σε μια διαδικασία «ανταρτοπολέμου» με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και την κυβέρνηση συνολικότερα, για πολλούς λόγους.

Κοινή αντίληψη, όμως, αποτελεί, από την άλλη πλευρά, ότι δεν έχει και πολλά περιθώρια διαφοροποίησης της στάσης της, σε σχέση με όσα υποστήριζε έως και πριν από λίγο καιρό. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗ, σε όλες τις φάσεις αυτής της υπόθεσης, ό,τι έκανε το έκανε μέσω αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο οι αποφάσεις του να είναι απόλυτα δεσμευτικές για τη ΔΕΗ στο σύνολο της και παράλληλα η διοίκηση της επιχείρησης να καλύπτεται απόλυτα, μέσω αυτού του τρόπου.

Ολα για τη διαπραγμάτευση
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην παράγραφο εκείνη της τελευταίας ανακοίνωσης που εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, μέτα την τελευταία συνεδρίασή του, στην οποία αφήνει να εννοηθεί ότι θα εξέταζε ακόμα και το ενδεχόμενο διακοπής της ηλεκτροδότησης μονάδων, οι οποίες διαθέτουν εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής της. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ερμήνευσαν αυτή τη διατύπωση ως προειδοποίηση της ΔΕΗ προς την ΑτΕ για τη στάση που θα κρατήσει από εδώ και στο εξής στη μεταξύ τους «μονομαχία» που βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπήρξαν όμως και πιο ψύχραιμες ερμηνείες αυτής της διατύπωσης. Υποστηρίχθηκε, λοιπόν, ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο η ΔΕΗ δεν προειδοποιεί ότι θα κόψει το ρεύμα, αλλά ότι θα το διαπραγματευθεί.


«Αυτή είναι η σωστή ερμηνεία της τελευταίας απόφασης και σε κάθε περίπτωση η λέξη - κλειδί αυτής της ιστορίας είναι η λέξη διαπραγμάτευση» υποστηρίζουν πηγές, που βρίσκονται κοντά στη διοίκηση της ΔΕΗ και μπορούν να ερμηνεύσουν σωστά τις προθέσεις της. Ζητούμενο, βεβαίως, εν προκειμένω αποτελεί από εδώ και στο εξής το πώς θα αντιδράσει η άλλη πλευρά και βεβαίως ποια θα είναι η τελική διευθέτηση αυτής της ιστορίας. Οσο περνάει ο καιρός, πάντως, το ενδιαφέρον γίνεται εντονότερο, καθώς η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη. Ο,τι κι αν γίνει πάντως, θα γίνει «υπό τη σκιά» της επικείμενης θερινής περιόδου, η οποία αναμένεται πολύ δύσκολη από ενεργειακής πλευράς, με τον φόβο ενός black out να παραμένει «ζωντανός», ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Πηγή: Καθημερινή

Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Ο Γιάννης Μανιάτης στη Λιβαδειά εναντίον του λιθάνθρακα

Από την ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ η άποψη του Κινήματος για το παμβοιωτικό συλλαητήριο κατά του λιθάνθρακα, όπως την βίωσε ο υπεύθυνος ΥΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής Αργολίδας.

Ο εισηγητής ΚΤΕ ΥΠΕΧΩΔΕ, του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μανιάτης, εκπροσώπησε το Κίνημα στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λειβαδιά από τους φορείς της Βοιωτίας (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ΤΕΔΚ, Εργατικό Κέντρο, ΕΛΜΕ, Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον κ.α.), οι οποίοι εκφράζουν την αντίδραση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής στη δημιουργία εργοστασίου λιθάνθρακα.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν επίσης,οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου και Βασίλης Τόγιας.
Ο Γ. Μανιάτης, στην ομιλία του, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος, Γ. Παπανδρέου
, χαιρετίζουν το σημερινό συλλαλητήριο. Δηλώνουμε ξεκάθαρα την πλήρη αντίθεσή μας στην εγκατάσταση εργοστασίου λιθάνθρακα, όχι μόνο στη Βοιωτία (Άσπρα Σπίτια), αλλά και οπουδήποτε στην Ελλάδα.
Ζούμε στον αστερισμό των εγκληματικών κυβερνητικών λαθών σε όλα τα ζητήματα του περιβάλλοντος. Πριν λίγες εβδομάδες, η χώρα μας δέχτηκε πολύ ισχυρό διεθνές χαστούκι με την αποβολή μας από τους ευέλικτους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, μόνη από τις 140 χώρες που συμμετέχουν.


Στη συνέχεια, ακούσαμε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι «πράσινη ενέργεια», ενώ την επόμενη μέρα, το κυβερνητικό αλαλούμ κορυφώθηκε με τη διάψευση ότι υπάρχει οποιοσδήποτε σχετικός σχεδιασμός. Εδώ και τρεις ημέρες, όμως, έχουμε την κορύφωση της περιβαλλοντικής αδιαφορίας, με τη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, του περίφημου Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου. Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό, και περιβαλλοντικό έκτρωμα, που μας γυρνά πίσω στη λογική των εργολάβων της δεκαετίας του 70, οι οποίοι αντιμετώπιζαν όλη τη χώρα ως οικόπεδο για αντιπαροχή. Ένα κείμενο, που αδικεί την Ελλάδα.

Ένα κείμενο, που έχει καταδικαστεί από όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, και από τους αρμόδιους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας. Ένα κείμενο, που την απόσυρσή του, ζητούν οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας, όπως το WWF, η Greenpeace, ο Αρκτούρος και η Ελληνική Εταιρεία. Ένα κείμενο, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της κοινωνικής και χωρικής συνοχής.

Υπάρχει άλλος δρόμος για το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας. Ο δρόμος της αναγνώρισης των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας, και όχι ο δρόμος της υπακοής σε συμφέροντα κατασκευαστών και επιχειρηματιών του ενεργειακού κλάδου. Ο δρόμος αυτός στηρίζεται σε δύο άξονες: α) στη συστηματική προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με την αποτελεσματική χωροθέτηση, την απλούστευση των διαδικασιών, τον σεβασμό του περιβάλλοντος και την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, β) στην εξοικονόμηση ενέργειας, που πρέπει να αποτελέσει κορυφαία εθνική ενεργειακή πολιτική, μέσα από την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων και των συσκευών.

Ο άξονας αυτός μπορεί να προσφέρει μέχρι και 20% μείωση των συνολικών ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εργοστάσια λιθάνθρακα. Έχει ανάγκη από μια σοβαρή κυβέρνηση, που να σχεδιάσει ένα αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον μείγμα ενεργειακού ισοζυγίου, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές και στις μελλοντικές ανάγκες της κοινωνίας. Εγγύηση για μια τέτοια πορεία αποτελούν οι ενεργοί πολίτες αυτής της χώρας.
Καλό Αγώνα

Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Η ΕΝΑΕ για τη διοικητική μεταρρύθμιση

Οι προτάσεις της ΕΝΑΕ που ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία και αφορούν στην επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση.

Πηγή: Καθημερινή

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου Έκτακτου Θεματικού Συνεδρίου της ΕΝΑΕ για τη σχεδιαζόμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση, με την έκδοση απόφασης που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία.
Τα κύρια σημεία του είναι η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με άμεσα εκλεγμένο τον επικεφαλής και το περιφερειακό Συμβούλιο, ο έλεγχος των πράξεων και αποφάσεων και των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης να γίνεται από Ανεξάρτητη Αρχή, η φορολογική μεταρρύθμιση για την εξασφάλιση των πόρων και η λειτουργία των νέων σχημάτων να ξεκινήσει από το 2011.
Αναλυτικότερα, στο ψήφισμα αναφέρονται:
1. Η νέα διοικητική δομή του κράτους διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα: την Κεντρική Διοίκηση με επιτελικό ρόλο και την Αυτοδιοίκηση που αποτελείται από δύο ισχυρούς, οικονομικά αυτοδύναμους, ανεξάρτητους και με δημοκρατική νομιμοποίηση θεσμούς, την αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση (Β' Βαθμός) και τον ισχυρό Δήμο (Α' Βαθμός).
2. Προτείνεται να υπάρξει ένας νέος «Καποδίστριας» με συγχωνεύσεις ύστερα από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τις παροχές ισχυρών κινήτρων.
3. Προτεινόμενο όνομα για τα νέα σχήματα, τον όρο «Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση».


4. Ο τρόπος καθορισμού του τελικού αριθμού των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων που θα προκύψουν και τα γεωγραφικά τους όρια (με ιδιαίτερη μέριμνα για το νησιωτικό, ορεινό και δυσπρόσιτο χώρο) θα πρέπει να προσδιοριστούν μέσα από διάλογο με την ΕΝΑΕ βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων όπως:
Πληθυσμιακό κριτήριο
Κοινωνικό Κριτήριο
Οικονομικό κριτήριο
Γεωγραφικό κριτήριο
Αναπτυξιακό κριτήριο
Πολιτισμικό - ιστορικό κριτήριο



Όσον αφορά την πολιτική και διοικητική οργάνωση των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων η ΕΝΑΕ προτείνει:
1. Ο Β' Βαθμός Αυτοδιοίκησης να είναι η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με άμεσα εκλεγμένο τον επικεφαλής και το Περιφερειακό Συμβούλιο.
2. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο να εκλέγονται περιφερειακοί σύμβουλοι από κάθε παραταξιακό ψηφοδέλτιο στο οποίο εκπροσωπούνται όλα τα Νομαρχιακά Διαμερίσματα.
3. Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει την ευθύνη σε θέματα προγραμματισμού - σχεδιασμού - προϋπολογισμού - απολογισμού και σε θέματα μείζονος σημασίας της Περιφέρειας.



4. Ο έλεγχος των πράξεων και αποφάσεων και των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης πρέπει να γίνεται από ανεξάρτητη Αρχή που θα περιορίζεται μόνο στον έλεγχο νομιμότητας με σαφές πλαίσιο λειτουργίας και αρμοδιότητας.
5. Στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις που διατηρούνται ως αποκεντρωμένες Διοικητικές Μονάδες προΐσταται αιρετό πρόσωπο.
6. Από σήμερα και στο νέο θεσμό που θα προκύψει πρέπει να αρθούν οι μισθολογικές ανισότητες που υπάρχουν ανάμεσα στους εργαζόμενους της Β'θμιας Αυτοδιοίκησης και της Κεντρικής Διοίκησης.



Όσον αφορά στις αρμοδιότητες του νέου θεσμού:
1. Το κεντρικό κράτος περιορίζεται σε ρόλο επιτελικό.
2. Επιβάλλεται η συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να μεταβιβαστεί στα νέα σχήματα ένα ολοκληρωμένο πλέγμα αρμοδιοτήτων αποσαφηνισμένων ανά βαθμίδα διοίκησης.
3. Κατά το πρώτο μεταβατικό στάδιο του νέου θεσμού επιστρέφουν όσες αρμοδιότητες αφαιρέθηκαν από τις Νομαρχίες και μεταβιβάζονται όσες αρμοδιότητες ασκούνται σήμερα από την Κρατική Περιφέρεια και από αποκεντρωμένες Κρατικές Υπηρεσίες και των οποίων η μεταβίβαση δεν προσκρούει στο Σύνταγμα.



Στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, στο ψήφισμα το συνέδριο της ΕΝΑΕ επιθυμεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να έχει σταθερούς και μόνιμους πόρους που θα θεσμοθετηθούν στο πλαίσιο μιας φορολογικής μεταρρύθμισης. Ιδιαίτερα για το χρόνο έναρξης της Διοικητικής Μεταρρύθμισης η ΕΝΑΕ εμμένει για λειτουργία των νέων σχημάτων από το 2011, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων πρέπει να διεξαχθούν το 2010. Επίσης, η διαχείριση του ΕΣΠΑ 2007-2013 -σύμφωνα με το ψήφισμα- πρέπει να περάσει στις νέες Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις.
Τέλος, το Συνέδριο αποφασίζει να επιδιωχθεί εντός μηνός συνάντηση με τον πρωθυπουργό και με τον υπουργό Εσωτερικών και αν οι απαντήσεις τους δεν είναι ικανοποιητικές το Συνέδριο εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ να αποφασίσει τη μορφή του αγώνα.

Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Η συνάντηση των φορέων της Βοιωτίας για το συλλαλητήριο στη Λιβαδειά

Το δελτίο Τύπου της Νομαρχίας Βοιωτίας για τη συνάντηση των φορέων χθες Δευτέρα 12 Μαΐου στην αίθουσα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας.

ΟΧΙ στο λιθάνθρακα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την ΤΕΔΚ, το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, την ΕΛΜΕ, τη Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον και τους φορείς της Βοιωτίας – Παμβοιωτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 16 Μαΐου, στη Λιβαδειά (Ζάππειο), στις 7.00 το απόγευμα.

Με πρωτοβουλία της οργανωτικής επιτροπής (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, ΤΕΔΚ Ν. Βοιωτίας, Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, ΕΛΜΕ, Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον), πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ανοιχτή συνάντηση Βοιωτικών φορέων, προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους, για να αποτραπεί η δημιουργία λιθανθρακικών μονάδων και η μετατροπή της Βοιωτίας σε ενεργειακό κέντρο της χώρας.

Στη συνάντηση παρέστησαν : ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Β. Τόγιας, ο πρώην υφυπουργός Γ. Κατσιμπάρδης, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, οι Δήμαρχοι Σχηματαρίου, Τανάγρας, Θίσβης, Κορώνειας, Δαύλειας, η πρώην Δήμαρχος Δαύλειας, εκπρόσωποι των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι των : Επιμελητηρίου Βοιωτίας, Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, Ιατρικού Συλλόγου Λιβαδειάς, Οδοντιατρικού Συλλόγου Βοιωτίας, Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής, Οικονομικού Επιμελητηρίου Βοιωτίας, Συλλόγου τριτέκνων, Συνομοσπονδίας ΑΜΕΑ, Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας, ΑΧΟ Λιβαδειάς, Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Στερεάς Ελλάδας, ΑΔΕΔΥ, Οικολογικής Κίνησης ΑΡΤΕΜΙΣ Αντίκυρας, Ομοσπονδίας Οικολογικών Συλλόγων Κορινθιακού ΑΛΚΥΩΝ, Πρωτοβουλίας Πολιτών Λιβαδειάς, Κίνησης Πολιτών Θεσπιών, Πρωτοβουλίας Βαγαίων Πολιτών, Πολιτών για την αειφορία, Θηβαίων πολιτών για το περιβάλλον, Συμβουλίου Νέων Αντίκυρας, Συλλόγου Ποσειδών Παραλίας Σαράντη, Κίνησης για την αναγέννηση της Θίσβιας χώρας, Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυροματίου, Ένωσης Μικρασιατών Θήβας, Σωματείου εργαζομένων στο Αλουμίνιο.

Γραπτά μηνύματα, απέστειλαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ. Γιαννάκης και Κουτσούμπας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κ. Ρούσσαρης και ο Δήμαρχος Θήβας κ. Σβίγγος.

Στη συνάντηση, ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, εστιάστηκε συνοπτικά :
- Στην απόλυτη αντίθεση σε μονάδα λιθάνθρακα, η οποία έχει ήδη εκφραστεί και αποτελεί πλέον απόφαση της ΕΝΑΕ.
- Στην επικείμενη εφαρμογή χωροταξικών σχεδιασμών, που απειλούν να ακυρώσουν τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις του Νομού.
- Στα προβλήματα της άτυπης βιομηχανικής περιοχής ΟινοφύτωνΣχηματαρίου, για τα οποία αναμένεται η υλοποίηση των δεσμεύσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ και ανέφερε πως : «Τόσο το Γενικό Πλαίσιο του Χωροταξικού Σχεδιασμού, που έχει κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, όσο και τα Ειδικά Χωροταξικά για τη Βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τον Τουρισμό, εντείνουν την περιβαλλοντική υποβάθμιση και αναστέλλουν την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη της Βοιωτίας».

Με ανοιχτές τοποθετήσεις, οι φορείς δήλωσαν την αντίθεσή τους σε σχεδιασμούς, που υπονομεύουν την αειφόρο ανάπτυξη της Βοιωτίας και τάχθηκαν ανοιχτά κατά της δημιουργίας μονάδας λιθάνθρακα. Στα πλαίσια της πανελλαδικής καμπάνιας της «βδομάδας κατά του λιθάνθρακα», οι παριστάμενοι φορείς, συμμετέχουν σε Παμβοιωτικό συλλαλητήριο, απαιτώντας :

· όχι σε μονάδα λιθάνθρακα στην Αντίκυρα, στην ευρύτερη περιοχή και σε όλη τη χώρα
· όχι στη μετατροπή της Βοιωτίας στο νέο μεγάλο ενεργειακό κέντρο της χώρας
· όχι στην ασύδοτη επέκταση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, την υποβάθμιση των ορεινών όγκων και των θαλασσών μας»
Στο Παμβοιωτικό συλλαλητήριο, που θα γίνει στη Λιβαδειά, στο Ζάππειο, την Παρασκευή 16 Μαίου, ώρα 7.00 το απόγευμα, καλούνται όλοι οι πολίτες και φορείς του Νομού, να δώσουν μαζικά το παρόν, για να υπερασπίσουμε την υγεία, τη ζωή, το περιβάλλον, το κοινό μας μέλλον.

Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Το άρθρο του Λουκά Καράντζαλη εναντίον του Εθνικού Χωροταξικού

OXI ΣΤΟ EΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
του Λουκά Αν Καράντζαλη
Προέδρου Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομαρχίας Βοιωτίας
Διευθυντή ΤΕΔΚ Ν Βοιωτίας

Πλήρης αναπτυξιακή απαξίωση της Βοιωτίας επιφυλάσσει το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που κατέθεσε στην Βουλή για ψήφιση ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ Γ. Σουφλιάς.
Το «Σύνταγμα της Ανάπτυξης» για την επόμενη 15 ετία , αγνοεί απολύτως και δεν συμπεριλαμβάνει προτάσεις που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην Βοιωτία. Εάν συνδυάσουμε δε το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο με τα Ειδικά Χωροταξικά για τον Τουρισμό , την Βιομηχανία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τότε θα συμφωνήσουμε όλοι , ότι οι χωροταξικοί σχεδιασμοί του ΥΠΕΧΩΔΕ θα οδηγήσουν την Βοιωτία σε δεινή αναπτυξιακή και περιβαλλοντική θέση.

Για να δεχθούμε οτι το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ εντάσσει την Βοιωτία με σχέση ισοτιμίας στην ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας, πρέπει να συμπεριληφθούν τα παρακάτω:
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Εθνικοί πόλοι – άξονες ανάπτυξης (άρθρο 5)
1. Στους δευτερεύοντες Εθνικούς Πόλους να ενταχθούν οι Πρωτεύουσες των Νομών και η συνεργασία μεταξύ δυναμικών κέντρων, (Λιβαδειά– Θήβα – Χαλκίδα), προκειμένου να ενισχυθεί ο ιδιαίτερος παραγωγικός και αναπτυξιακός χαρακτήρας τους.
2. Στους κύριους άξονες ανάπτυξης της χώρας θα πρέπει να ενταχθεί η ΠΕΟ Θήβα – Λιβαδειά - Αράχωβα – Δελφοί – Ιτέα, ως βασικός οδικός άξονας πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης. Ο οδικός αυτός άξονας συνδέει την Αθήνα με Δελφούς – Οσιο Λουκά και Αράχωβα - Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού , οι οποίοι συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους Τουριστικούς Προορισμούς της Χώρας. Δεν είναι λογικό το ίδιο κείμενο να καταγράφει τους Δελφούς και την Μονή του Οσίου Λουκά στα σημαντικότερα διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικά –τουριστικά κέντρα, για τα οποία πρέπει να σχεδιαστούν πολιτικές στήριξή τους και να μην εντάσσεται ο οδικός άξονας που τους συνδέει με την Αθήνα κλπ. Γιατί π.χ ο οδικός άξονας Τρίπολη – Βυτίνα –Αρχαία Ολυμπία , ή Σπάρτη –Γύθειο είναι μεγαλύτερης αναπτυξιακής σημασίας;

Μεταφορές (άρθρο 6)
1. Ανάπτυξη αεροδρομίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (air cargo) στην περιοχή Κάστρου – Ορχομενού – Χαιρώνειας σε απόσταση ≥ 100km από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, για κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων αναγκών εμπορικών αερομεταφορών .
Η αναβάθμιση των λιμένων της Φθιώτιδας και η γειτνίαση με την Αθήνα (απόσταση ≥ 100km) συνηγορούν στην ανάπτυξη αερολιμένα εμπορευματικών μεταφορών, στην πλέον κομβική περιοχή του Κάστρου.
2. Επέκταση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου άμεσα μέχρι την Λιβαδειά και στη συνέχεια μέχρι την Λαμία
3. Ανάπτυξη Δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ΒΙΙΕ Οινοφύτων – Σχηματαρίου – Θηβών και στις πόλεις του Ν . Βοιωτίας, πλησίον των οποίων διέρχεται ο αγωγός φυσικού αερίου για μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, σε μια περιοχή ήδη υπέρμετρα επιβαρυμένης, από τη λειτουργία των βιομηχανιών με μαζούτ κλπ .

Άρθρο 7
Αγροτικός τομέας
1. Απόλυτη ανάγκη για μεγάλα σύγχρονα Εγγειοβελτιωτικά έργα στην Κωπαϊδα - Θηβαϊκό πεδίο για την προστασία των υδάτων και του φυσικού περιβάλλοντος .
2. Ανάπτυξη και χωροθέτηση στην πόλη της Λ ιβαδειάς Φορέα Διαχείρησης Υδάτινων Πόρων Στερεάς Ελλάδας, όπως προβλέπεται στο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο Στερεάς Ελλάδας.
3. Ανάπτυξη μιας μεγάλης περιφερειακής δομής τυποποίησης και οργανωμένης εμπορίας αγροτικών προιόντων στην Βοιωτία, στα πλαίσια της αποκέντρωσης – αποσυμφόρησης της ΟΚΑΑ -λαχαναγοράς του Ρέντη

Βιομηχανία
1. Αμεσος εξορθολογικός της διαδικασίας χωροθέτησης της βιομηχανίας, πρόβλεψη για τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών φορέων στη χωροθέτησή τους - πρόβλεψη για οργάνωση επαρκούς αριθμού υποδοχέων στην Βοιωτίας, η οποία δέχεται έτσι και αλλιώς μια τεράστια πίεση για μετεγκατάσταση Βιοτεχνιών -Βιομηχανιών - πρόβλεψη ισχυρών κινήτρων για την κατεύθυνση των επιχειρήσεων εντός των ΒΙΠΕ-ΒΙΟΠΑ.
2. Ανάπτυξη ΒΙΟΠΑ σε Θήβα – Αλίαρτος – Λιβαδειά – Ορχομενός - Δίστομο – Δερβενοχώρια -Εξορθολογισμός της χωροθέτησης των βιομηχανικών μονάδων με αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν οι ήδη υφιστάμενες συγκεντρώσεις και οι διάσπαρτες μονάδες .
3. Άμεσα μέτρα εξυγίανσης του περιβάλλοντος στην περιοχή Οινόφυτα – Σχηματάρι – Θηβών και οργάνωσης σε μια σύγχρονη ΒΙΠΕ της άτυπης και άναρχα οργανωμένης ΒΙΠΕ Οινοφύτων –Σχηματαρίου.


Τουρισμός

1. Καταγράφονται ως Διεθνούς εμβέλειας τουριστικοί προορισμοί οι Δελφοί – Όσιος Λουκάς και η ανάγκη έργων που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξή τους. Η ένταξη της ΠΕΟ Θηβών-Λιβαδειάς-Αράχωβας-Δελφών στους άξονες ανάπτυξης είναι απόλυτη αναγκαία για την υποστήριξη της ανάπτυξης των διεθνών αυτών πολιτιστικών και τουριστικών προορισμών

2. Να ενταχθούν στις Εθνικής εμβέλειας περιοχές στις οποίες πρέπει να υλοποιηθούν πολιτικές προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας , Θήβα – Ορχομενός – Λιβαδειά – Χαιρώνεια – Πλαταιές. Οι Μικροθήβες στην Λάρισα, που καταγράφει το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, είναι μεγαλύτερης πολιτιστικής αξίας από την Θήβα;