Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Επιμένει ο Τόγιας για τοματοπαραγωγούς

Η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλειος Τόγιας.

ΟΝΟΜΑ-ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΓΙΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΑΠ 510/10-02-09
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΘΕΜΑ: «ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΕΣ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ»

Στις 04 Νοεμβρίου 2008, κατά την συζήτηση επερώτησής μου, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αλεξ. Κοντός, δεσμεύθηκε από το βήμα της Βουλής για λύση, μέσω του ΕΛΓΑ, του θέματος των παραγωγών ντομάτας της Βοιωτίας που δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το πλαφόν των 4 τόνων, λόγω καταστροφής των καλλιεργειών από την σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την Βοιωτία το καλοκαίρι (Αύγουστος 2008) Παραθέτω αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του:

« … διαβεβαιώνουμε τους παραγωγούς και θα το μεταφέρουμε –θα τους ενημερώσουμε για το θέμα αυτό- ότι θα συνυπολογιστεί η ποσότητα που έχουν παραδώσει με την ποσότητα που έχει καταστραφεί και εφόσον ξεπεράσουμε το πλαφόν των 4 τόνων, τότε θα πληρωθούν κανονικά τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Είναι μια ξεκάθαρη θέση αυτή. Θα κοιτάξουμε από τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε με τις εκτιμήσεις που θα γίνουν να μπορούμε να συμπληρώσουμε το πλαφόν αυτό και πιστεύω ότι εάν συνυπολογιστούν τα δύο, δηλαδή αυτή η ποσότητα που παραδόθηκε και αυτή η ποσότητα η οποία καταστράφηκε, θα ξεπεράσουμε τους 4 τόνους και δεν θα υπάρξει καμία μείωση των επιδοτήσεων στην περιοχή σας.»

Δυστυχώς όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε η υπόσχεση του Υπουργού, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα οι αγρότες να μην έχουν πάρει ούτε ένα Ευρώ, αλλά ούτε καν έχει προσδιοριστεί η οριστική τιμή της ενίσχυσης για τις περιπτώσεις συνδεδεμένης ενίσχυσης, η οποία σημειωτέων σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ θα έπρεπε να είχε προσδιοριστεί μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2008. Για μια ακόμα φορά τα αποτελέσματα της ανακολουθίας λόγων και έργων της κυβέρνησης, τα υφίσταται οι αγρότες και το εισόδημά τους.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ:
Προτίθεστε να υλοποιήσετε την ρύθμιση για επιδότηση των πληγέντων παραγωγών ντομάτας, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί ο προκάτοχός σας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: