«Το έργο και οι δράσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για το πρόβλημα της απορρύπανσης του Ασωπού είναι πάρα πολύ μεγάλο, με ορατό και χειροπιαστό αποτέλεσμα. Από το 2007 με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ η αποκατάσταση και η αναβάθμιση του ποταμού Ασωπού έχει χαρακτηριστεί ως ζήτημα εθνικής σημασίας έτσι ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει η κεντρική διοίκηση, το υπουργείο, παρότι η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό του, ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση».
Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιου Λεβέντη.
Όπως ανέφερε ο κ. Καλογιάννης, μέχρι τον Αύγουστο του 2007, οπότε δημιουργήθηκε το πρόβλημα με το χρώμιο, είχαν γίνει έλεγχοι στην περιοχή και αυτοψίες από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος.
Πρόσθεσε δε ότι από το Σεπτέμβριο του 2007 και μέχρι σήμερα έχουν γίνει από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, έλεγχοι σε 153 δραστηριότητες, ενώ το συνολικό ύψος των προστίμων που έχουν επιβληθεί είναι 3.583.620 ευρώ και σε όλες τις περιπτώσεις οι σχετικοί φάκελοι διαβιβάζονται στον αρμόδιο εισαγγελέα για το ποινικό σκέλος αλλά και στις αδειοδοτούσες αρχές για επανεξέταση των αδειών διάθεσης υγρών αποβλήτων.
Επίσης, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε ότι παράλληλα με τους εντατικούς ελέγχους το υπουργείο ανέλαβε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων που εφαρμόζει, όπως η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης των βιομηχανικών επεξεργασμένων αποβλήτων από το ΕΜΠ, την υδροδότηση των μεγάλων δήμων της περιοχής από την ΕΥΔΑΠ, την επανεξέταση προς το αυστηρότερο όλων των περιβαλλοντικών όρων των βιομηχανιών της περιοχής και στην εγκατάσταση στα Οινόφυτα και στην Ανατολική Αττική σταθμών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Τέλος, ανέφερε ότι όλες οι βιομηχανίες που επανελέχθησαν έχουν προβεί σε σημαντικές τροποποιήσεις, φιλικότερες προς το περιβάλλον σε ότι αφορά τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων.
Από την πλευρά του, ο κ. Λεβέντης επεσήμανε ότι αυτά που κάνει η πολιτεία είναι λίγα και ασήμαντα μπροστά στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, όχι μόνο στη περιοχή του Ασωπού αλλά και στο Θριάσιο και πρόσθεσε ότι αυτοί που υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας δυστυχώς τιμωρούνται.
Ταυτόχρονα, επικαλέστηκε καταγγελία απελπισμένου, όπως είπε, κατοίκου της περιοχής των Οινοφύτων, σύμφωνα με την οποία το 2006 η ιδιωτική του γεώτρηση «δεν είχε εξασθενές χρώμιο και τρεις μήνες μετά οι αναλύσεις έδειξαν συγκεντρώσεις της τάξεως των 77 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο νερό, τον Ιανουάριο του 2008 100 γραμμάρια το Μάιο 145 και εξακολουθεί να ανεβαίνει».
«Τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα και η κυβέρνηση και το υπουργείο πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», συμπλήρωσε ο κ. Λεβέντης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ημερίδα στο Καποδιστριακό για τον Ασωπό
Η Νύχτα Μετά #3
Πριν από 3 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου