Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Φωκίδας στη Βουλή

Στη Βουλή φέρνει το θέμα της στήριξης των κτηνοτρόφων της ορεινής Φωκίδας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλείας κ. Γιάννης Κουτσούκος με ερώτησή του προς τους υπουργούς Αγροτικής ανάπτυξης κ. Χατζηγάκη και Εσψτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Δείτε την ερώτηση.

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Σωτήρη Χατζηγάκη
Τον Υπουργό Εσωτερικών
κ. Προκόπη Παυλόπουλο

Θέμα : « Στήριξη κτηνοτρόφων ορεινής Φωκίδας »

Η στήριξη των κτηνοτρόφων, η προστασία του περιβάλλοντος, του δασικού πλούτου αλλά και η εξυπηρέτηση των κατοίκων της ορεινής Φωκίδας αποδεικνύεται ότι σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί ουσιαστική προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Ν.Δ.
Σε έναν τόπο που η κτηνοτροφία αποτελεί βασική μορφή απασχόλησης και σε μια εποχή που, με την ευθύνη των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης της Ν.Δ., το αγροτικό εισόδημα συστηματικά μειώνεται, οι κτηνοτρόφοι της Φωκίδας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν για τις καθημερινές τους ανάγκες, δεν μπορούν να έχουν την σωστή πληροφορία σε έγκαιρο χρόνο, καθώς δεν έχουν τις βασικές υποδομές και τις υπηρεσίες που θα τους στηρίξουν. Η ανασφάλεια τους μεγαλώνει από το θολό καθεστώς των επιδοτήσεων μετά το 2013, καθώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνήθηκε να διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή .

Ουσιαστικά, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τοπικοί παράγοντες της Ν.Δ. στο νομό Φωκίδας θέλουν τους κτηνοτρόφους «όμηρους» στη λογική των εξυπηρετήσεων, διαφορετικά δεν μπορεί να αιτιολογηθεί το ότι :
Η Διεύθυνση Δασών και τα Δασαρχεία του νομού έχουν τραγικές ελλείψεις σε επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό. Λόγω αυτής της απαράδεκτης κατάστασης το Δασαρχείο Λιδωρικίου δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει, δημιουργώντας έτσι μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, αφού δεν μπορούν καν να ικανοποιηθούν ανάγκες για χαρακτηρισμούς γης .
Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στη Δ/νση Δασών και τα Δασαρχεία του νομού γέρνει στην επιφάνεια και ουσιαστικά κενά σε θέματα προστασίας των ορεινών όγκων και του φυσικού περιβάλλοντος.
Ανάλογες ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν στην Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και την Δ/νση Κτηνιατρικής. Το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης Λιδωρικίου παραμένει και αυτό κλειστό.
Το διαδημοτικό έργο των σφαγείων Λιδωρικίου και Ερατεινής καθυστερεί σημαντικά.
Δεν έχει ληφθεί καμιά πρωτοβουλία για την εκπόνηση μελέτης σχετικά την τον έλεγχο του πληθυσμού των λύκων που έχουν γίνει μάστιγα για την κτηνοτροφία της περιοχής

Δεν υπάρχει κεντρικά από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση η δομή που θα στηρίξει οριζόντια σε όλα τα βήματα την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων .
Πλέον οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται και για ζητήματα που αφορούν αποφάσεις και επιλογές της κεντρικής διοίκησης :
Γίνονται ανακοινώσεις για υποβολή δηλώσεων σε σχέδια βελτίωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το ύψος όμως της χρηματοδότησης, οι όροι και οι προϋποθέσεις της προκήρυξης καλύπτουν ουσιαστικά μικρό μέρος της απαιτούμενης επένδυσης, η φημολογούμενη σχέση μεταξύ απαιτούμενων ζώων και παραγόμενου γάλακτος εμποδίζει την επιλεξιμότητα ενώ η έλλειψη ΚΥΑ που ρυθμίζει τα θέματα σχετικά με τα σχέδια βελτίωσης αποτελεί τροχοπέδη για την υλοποίηση των επενδύσεων.
Δεν δίνονται ουσιαστικές λύσεις στους κτηνοτρόφους που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας για βοοειδή ( σε σχέση με την αναλογία φύλλου των νεογνών ).

Ερωτούνται οι κ. Υπουργοί :

1. Ποιες είναι οι σημερινές πραγματικές ανάγκες της Διεύθυνσης Δασών Ν. Φωκίδας των Δασαρχείων Άμφισσας και Λιδωρικίου , της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και της Δ/νσης Κτηνιατρικής της Ν.Α Φωκίδας σε επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό ;
2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Πολιτείας για την πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού προσωπικού στις υπηρεσίες αυτές και το προσωπικό αυτό θα στηρίξει την περιφέρεια , το Δασαρχείο Λιδωρικίου και τα Γραφεία Αγροτικής Ανάπτυξης Λιδωρικίου και Γραβιάς ;
3. Πότε θα ολοκληρωθεί το διαδημοτικό έργο των σφαγείων Ερατεινής – Λιδωρικίου ;
4. Προτίθεστε να εξετάσετε το θέμα του πληθυσμού των λύκων στην περιοχή ;
5. Θα προχωρήσετε στην παροχή ουσιαστικών κινήτρων για την βελτίωση των κτηνοτροφικών υποδομών ;
6. Υπάρχει σχεδιασμός για την ανάπτυξη της ζωοτεχνικής έρευνας στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσει και η Ελληνική κτηνοτροφία να εξελιχθεί και να είναι σε θέση να παράγει καλύτερα προϊόντα σε χαμηλότερο κόστος;
7. Προτίθεστε να εξετάσετε τα όρια χρηματοδότησης του προγράμματος των «Μικρών Σχεδίων Βελτίωσης» και να βελτιώσετε τους όρους επιλεξιμότητας με κριτήριο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη διευκόλυνση των κτηνοτρόφων ;
8. Προτίθεστε να δείτε το πρόβλημα της ελληνικής κτηνοτροφίας λαμβάνοντας υπ όψη τους όρους της πραγματικής ζωής του κτηνοτρόφου και των αναγκών του ;
9. Πότε θα ξεκινήσετε να δίνεται ενισχύσεις στους παραγωγούς – κτηνοτρόφους μέσα από το ΕΣΠΑ;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Κουτσούκος

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Φωκίδας στη Βουλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: