Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Οι ελαιοπαραγωγοί της Φωκίδας

Αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήριο Χατζηγάκη για τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών της Φωκίδας κάνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλςη Εξαρχος. Δείτε.

ΑΝΑΦΟΡΑ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κ. ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ

ΘΕΜΑ: Δραματική η οικονομική κατάσταση των ελαιοπαραγωγών του Νομού Φωκίδας.

Ήδη από τον Αύγουστο του 2008 η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άμφισσας με το υπ. αριθμ. 211/19.08.2008 έγγραφό της, σας έθεσε το ουσιαστικό για τους ελαιοπαραγωγούς του νομού Φωκίδας, θέμα της ένταξης του φαινομένου της σχινοκαρπίας (επακόλουθο των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών και της ανομβρίας στην περίοδο της γονιμοποίησης – καρπόδεσης) στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και ζήτησε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση καταβολή ενισχύσεων στους ελαιοπαραγωγούς. Επίσης από τον Αύγουστο του 2008 ελαιοπαραγωγοί με έγγραφο του Αγροτικού Συλλόγου Σερνικακίου θέτουν υπ’ όψιν σας τα προβλήματα που δημιουργεί η ανομβρία – και η έλλειψη έργων υποδομής άρδευσης του ελαιώνα – και σας ζητούν να μεριμνήσετε για την υλοποίηση έργων διαχείρισης των υδατικών αποθεμάτων και για την άμεση απόδοση των οφειλόμενων αποζημιώσεων στους καλλιεργητές .
Πέρασαν αρκετοί πολύτιμοι μήνες χωρίς να στηρίξετε ουσιαστικά τους αγρότες της Φωκίδας.
Στις 14.01.2009, οι Αγροτικοί Φορείς και Ελαιοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα της Άμφισσας με ψήφισμα τους διαπιστώνουν την δραματική κατάσταση των ελαιοπαραγωγών της περιοχής, καθώς για άλλη μία ελαιοκομική περίοδο η παραγωγή βρώσιμης ελιάς καταστρέφεται, ενώ η συγκομιδή της, συστηματικά τα τελευταία χρόνια, είναι πλέον ασύμφορη λόγω των εξευτελιστικών τιμών στην ελιά και στο λάδι και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής. Ειδικά η φετινή ελαιοκομική περίοδος 2008/2009 είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών, αφού η παραγωγή της βρώσιμης ελιάς έχει πάθει ζημιά της τάξης του 90%.

Σας επισυνάπτω :
το υπ. αριθμ. 211 /19.08.2008 έγγραφό της Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άμφισσας
το από 21.08.2008 έγγραφο του Αγροτικού Συλλόγου Σερνικακίου , και
το από 14.01.2009 ψήφισμα των Αγροτικών Φορέων και Ελαιοπαραγωγών της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα της Άμφισσας .


Ο βουλευτής
Βασίλης Έξαρχος

Δεν υπάρχουν σχόλια: