Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Παπαθανάση καλεί Μπιρμπίλη για Φωκίδα

Αφροδίτη Κ. Παπαθανάση Βουλευτής ΦΩΚΙΔΑΣ
16.11.2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Τίνα Μπιρμπίλη
Για αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν τη ΦΩΚΙΔΑ
Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τίνα Μπιρμπίλη είχε στις 16 Νοεμβρίου 2010 η Βουλευτής Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Μ. Καραβασίλη , ο Ειδικός Γραμματέας Υδατικών Πόρων , κ. Α. Ανδρεαδάκης και ο επικεφαλής του Τομεακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου , ΕΠΠΕΡΑΑ , κ. Α. Χατζηπαραδείσης.






Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν αφορούν :


1. την ανάγκη αλλαγής του τρόπου αδειοδότησης και εκπόνησης περιβαλλοντικών όρων για την εξορυκτική δραστηριότητα – Μεταλλεία Βωξίτη ,


2. την ανάγκη αποκατάστασης παλιών νταμαριών βωξίτη και παλαιών λατομείων των οποίων η ευθύνη αποκατάστασης σήμερα ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο και τον έλεγχο της αποκατάστασης των περιοχών που σήμερα ανήκουν στην ευθύνη των μεταλλευτικών και λατομικών περιοχών ,


3. το θέμα των Φορέων Διαχείρισης NATURA ,


4. την ανάγκη για την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου ,


5. την ανάγκη για την αλλαγή των όρων του Π.Δ. που ορίζει τις χρήσεις γύρω από τη Λίμνη Μόρνου και την εξέλιξη του έργου του Παραλίμνιου Αγωγού ,


6. την ανάγκη για την προστασία και ανάπτυξη των Ορεινών Όγκων , Οίτης , Βαρδουσίων , Γκιώνας , Παρνασσού ,


7. τον καθορισμός των ορίων και χρήσεων γης για τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού και ζητήματα που αφορούν το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.






Από την συνάντηση εργασίας προέκυψε η ανάγκη συντονισμού των παραπάνω ζητημάτων κεντρικά από το Υπουργείο σε συνεργασία με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση και με Επιστημονικούς Φορείς , Συνδέσμους και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.






Ειδικά ,


Με την εποπτεία της Ειδικής Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Μ. Καραβασίλη θα ξεκινήσει διάλογος με τον Σύνδεσμό των Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και με Περιβαλλοντικές Οργανώσεις σχετικά με τα θέματα των αδειοδοτήσεων και της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων , ενώ και στα πλαίσια του Τομεακού Προγράμματος του Υπουργείου και της Περιφέρειας Στερεάς θα αναζητηθούν λύσεις για την αποκατάσταση παλιών νταμαριών βωξίτη και παλαιών λατομείων των οποίων η ευθύνη αποκατάστασης σήμερα ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο , θέτωντας παράλληλα και τα ζητήματα της κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σήμερα στο χώρο.






Για τα θέματα που αφορούν την ανάγκη προστασίας του Κορινθιακού Κόλπου , την υλοποίηση του έργου του Παραλίμνιου αγωγού και την αλλαγή των όρων του Π.Δ. που αφορά τη Λίμνη του Μόρνου θα υπάρξει κεντρικός συντονισμός από τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων κ. Α. Ανδρεαδάκη , με την συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας και Επιστημονικών Φορέων , ενώ θα αναζητηθούν και τρόποι στήριξης μέσω του Τομεακού Προγράμματος του Υπουργείου.






Τέλος για τα θέματα που αφορούν τα ζητήματα προστασίας του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού και των Ορεινών Όγκων του Νομού το κεντρικό συντονισμό σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια θα έχει το Γραφείο της κ. Υπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: