ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Προστασία και της φέτας, της ξυνομυζήθρας, της γραβιέρας Κρήτης και του πηχτόγαλου Χανίων
Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ζητά με παρέμβασή ο Λευτέρης Αυγενάκης
από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Την ανάπτυξη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την προστασία της φέτας, αλλά και της ξυνομυζήθρας, της γραβιέρας Κρήτης και του πηχτόγαλου Χανίων, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη, ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης. Επιπλέον, ζητά να προστατευτούν τα συγκεκριμένα προϊόντα ΠΟΠ και οι καταναλωτές από φαινόμενα νοθείας, όπως και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι.
Στο έγγραφό του, ο βουλευτής αναφέρει ότι «στην κορυφή της «πυραμίδας» των τυροκομικών προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) βρίσκεται η ελληνική φέτα, η οποία χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς του κλάδου ως το «χρυσάφι» της ελληνικής κτηνοτροφίας» και υπενθυμίζει ότι «έπειτα από μεγάλες «μάχες» που έδωσε η χώρα μας στην ΕΕ, τον Οκτώβριο του 2007 το προϊόν αναγνωρίστηκε επίσημα πλέον από την ΕΕ ως προϊόν ΠΟΠ που παράγεται αποκλειστικά στη χώρα μας, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις».
Ως εκ τούτου, επισημαίνει ότι «η προστασία του προϊόντος από τις νοθείες, αλλά και η λήψη μέτρων για την προώθησή τους στις αγορές του εξωτερικού, οφείλουν να αποτελούν απαρέγκλιτη προτεραιότητα για την Πολιτεία, η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει κινητοποιηθεί όσο θα έπρεπε προς αυτήν την κατεύθυνση».
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη φέτα, σημειώνει ότι «το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε από το 2008 σε ορισμένες ενέργειες, όπως είναι το ισοζύγιο γάλακτος, προκειμένου να διαφυλαχτεί το προϊόν από τις νοθείες που κατά καιρούς παρατηρούνται στην παρασκευή του (με τη χρήση σκόνης γάλακτος, αγελαδινού ή συμπυκνωμένου γάλακτος κ.ά)». Ωστόσο, τονίζει ότι «απαιτούνται επιπρόσθετα μέτρα τόσο για την προστασία της φέτας όσο και για την προβολή της στις διεθνείς αγορές», ενώ «οι παραγωγοί αναφέρουν ότι οι έλεγχοι στην αγορά των τυροκομικών θα πρέπει να εντατικοποιηθούν, αφού επιτήδειοι εξακολουθούν στο βωμό του κέρδους να προωθούν στην αγορά λευκά τυριά με την ονομασία φέτα».
Εκτός από τη φέτα, ο κ. Αυγενάκης αποδίδει βαρύτητα στο γεγονός ότι «τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν σημαντική ζήτηση και τα υπόλοιπα ελληνικά τυριά ΠΟΠ, για τα οποία απαιτείται καλύτερος συντονισμός των αρμόδιων φορέων σε ό,τι αφορά την προώθησή τους στις διεθνείς αγορές, αλλά και για τον έλεγχο της ποιότητάς τους, μεταξύ των οποίων είναι η ξινομυζήθρα, η γραβιέρα Κρήτης και το πηχτόγαλο Χανίων». Προσθέτει δε ότι «με στόχο την προστασία των καταναλωτών από παραπλανητικές μεθόδους και αθέμιτες πρακτικές στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων, φορείς της αγοράς αναφέρουν ότι ετοιμάζεται νέα αγορανομική διάταξη στην οποία θα προβλέπεται αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο για τα τυροκομικά προϊόντα». Ταυτόχρονα, όμως υπογραμμίζει ότι «οι προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν και στη συστηματική προβολή των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς και στη διάχυσή τους στις αγορές των λοιπών κρατών μελών της ΕΕ και του εξωτερικού».
Ως εκ τούτου, ερωτά τον κ. Σκανδαλίδη «με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να προστατέψει την φέτα, καθώς τα λοιπά τυροκομικά προϊόντα ΠΟΠ, όπως είναι η ξινομυζήθρα, η γραβιέρα Κρήτης και το πηχτόγαλο Χανίων στην αγορά της Ελλάδας και της Ευρώπης», καθώς και εάν «προβλέπεται η λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από τα συναρμόδια Υπουργεία που θα θέτει αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο για τα τυροκομικά προϊόντα».
Επιπλέον, ζητά να ενημερωθεί «πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων ΠΟΠ από τον Νοέμβριο του 2009 έως σήμερα», «τι πρόστιμα έχουν επιβληθεί έως σήμερα», όπως και εάν «προτίθεται το Υπουργείο να εντατικοποιήσει τους ελέγχους». Τέλος, ερωτά εάν «υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική ανάπτυξης των τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ και αξιοποίησης της προστιθέμενης αξίας τους στην Ευρωπαϊκή αγορά», αλλά και εάν «υπάρχει σχεδιασμός για την προώθηση και προβολή τόσο της φέτας όσο και της ξυνομυζήθρας, της γραβιέρας και του πηχτόγαλου, προκειμένου να ενισχυθεί η μοναδική προοπτική εξαγωγής τους στα λοιπά κράτη μέλη της ΕΕ».
Η Νύχτα Μετά #3
Πριν από 3 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου