Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Το ΕΚΛ για το Μνημόνιο στο ΣτΕ

ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛIΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010 το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς παραβρέθηκε στην εκδίκαση κατά των διατάξεων του Μνημονίου, που έγινε στο Συμβούλιο Επικρατείας , όπου έχει προσφύγει μαζί με την ΑΔΕΔΥ, το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και άλλους Φορείς.

Πιστεύουμε ότι επιτέλους οι θεσμοί θα λειτουργήσουν για την προστασία των δικαιωμάτων της κοινωνίας – του λαού , διότι η μόνη εξουσία η οποία δεν έχει επικυρώσει τα αντιλαϊκά και αντεργατικά αυτά μέτρα είναι η Δικαιοσύνη. Είναι το τελευταίο αποκούμπι που έχει ο λαός και η κοινωνία για να βρει το δίκιο του και να νιώσει ασφάλεια.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΑΘΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Γνωριμία με παράπονα στο ΚΕΠΒ Θηβών

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ


ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΗΒΩΝ

Δίρκης 20 – Τα.κ 32200 Θήβα

Τηλ & fax :22620 27707 – 6978007275

e-mail: oebethivas@yahoo.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ
Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ .
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, πραγματοποίησαν την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Επαρχίας Θηβών και επαγγελματικών ομάδων και φορέων της πόλης με τον Διοικητή του ΚΕΠΒ Θηβών, Ταξίαρχο κ. Αντώνιο Βιντετζάκη.

Σε κλίμα εγκάρδιας συνεννόησης και αμοιβαίας κατανόησης ετέθησαν υπ’ όψιν του κ. Διοικητού ζητήματα που συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία του κέντρου και τις επιπτώσεις αυτών στην οικονομική δραστηριότητα της πόλης μας.

Πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Χαρατσής αλλά και οι άλλοι παριστάμενοι, υπογράμμισαν μεταξύ άλλων την σημαντική αρνητική επίπτωση της απόφασης των αρμοδίων στρατιωτικών αρχών για περιορισμό του χρόνου παραμονής των στρατευμένων στη Θήβα. Επιπλέον, χαρακτηριστικά αναφέρθηκε το γεγονός ότι από μόνη της η ενέργεια αυτή έρχεται να εκμηδενίσει το εισόδημα τουλάχιστον 13 επαγγελμάτων, λειτουργώντας προσθετικά στις υπόλοιπες επαχθής οικονομικές επιβαρύνσεις αλλά και στη γενικότερη περίοδο ύφεσης της αγοράς.

Με εμφατικό τρόπο οι παριστάμενοι μετέφεραν στον κ. Διοικητή την δυσαρέσκεια του τοπικού εμπορικού κόσμου στην ενέργεια αυτή, η οποία ισοπεδωτικά και με περισσή αδιαφορία για τις οικονομικές επιπτώσεις της ελήφθη από τα ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια αποφάσεων.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Βιντετζάκης κατανόησε το μέγεθος των επιπτώσεων της συγκεκριμένης απόφαση και δεσμεύθηκε ότι άμεσα ο ίδιος θα μεταφέρει προς τους αρμοδίους τις απόψεις των τοπικών παραγόντων.

Στη συνέχεια ετέθησαν και άλλα ζητήματα συνεργασίας μεταξύ του ΚΕΠΒ και των τοπικών παραγωγικών φορέων, όπως για παράδειγμα η κατά το δυνατό προτίμηση τοπικών προμηθευτών.

Στη συνάντηση παραυρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρήστος Χαρατσής, το μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Δημήτριος Θεοδώρου, ο Πρόεδρος των Ραδιοταξί Θηβών κ. Νικόλαος Πέππας και η Πρόεδρος των Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Θηβών κ. Ξανθή Λιάπη.
Θήβα 27 Νοεμβρίου 2010
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΑΡΑΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Θανατηφόρο τροχαίο στα Καμένα Βούρλα

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 19χρονος στα Καμένα Βούρλα, έπειτα από ατύχημα που είχε με το μηχανάκι του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος νεαρός διέσχιζε την παλιά εθνική οδό όταν έχασε τον έλεγχο του δικύκλου με αποτέλεσμα να χτυπήσει με δύναμη πάνω στις προστατευτικές μπάρες. Ο 19χρονος ήταν φοιτητής στην Αθήνα και γιός αστυνομικού που υπηρετεί στην περιοχή.
http://www.zougla.gr/

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Παναγόπουλος: «Eύχομαι τα λύτρα να τους χρησιμεύσουν για να καλυτερέψουν τη ζωή τους»

Το χρονικό της απαγωγής του περιέγραψε σήμερα - με κάθε λεπτομέρεια - ο εφοπλιστής, Περικλής Παναγόπουλος, καταθέτοντας στη δίκη του αποκαλούμενου «Συνδικάτου του εγκλήματος». 

Μόλις ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα ο κατηγορούμενος Απόστολος Πετράκης σηκώθηκε και του ζήτησε συγνώμη για ότι έκανε λέγοντας: «χαίρομαι που σας βλέπω παρ’ ότι έχουν αντιστραφεί σήμερα οι ρόλοι και εσείς είστε ελεύθερος και εγώ κρατούμενος. Αν ήξερα τι άνθρωπος είστε δε θα ήσασταν σήμερα εδώ».


Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά σε όσα έγιναν κατά την διάρκεια της απαγωγής του «μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του» όπως εξήγησε ωστόσο ευχήθηκε «τα 30 εκατ. ευρώ των λίτρων - που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των δραστών - να τους χρησιμεύσουν για να καλυτερέψουν τη ζωή τους και να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι σταματώντας την παραβατική τους συμπεριφορά».


Ο κ. Παναγόπουλος δεν μπόρεσε πάντως να αναγνωρίσει κανέναν από τους δράστες γιατί φορούσαν κουκούλες και ποτέ όπως είπε δεν είδε το πρόσωπο τους.


Τότε ήταν που ο Απόστολος Πετράκης σηκώθηκε και του είπε ότι αυτός ήταν που συνομιλούσε μαζί του στο δωμάτιο που τον κρατούσαν.


Τότε ο κ. Παναγόπουλος εξήγησε ότι νομίζει ότι είναι ο Πετράκης αυτός με τον οποίο μιλούσε κατά την διάρκεια της κράτησης του από τους απαγωγείς, είπε δε ότι ο Πετράκης του είχε πει τότε, ότι πρέπει να συνεννοηθεί με ανώτερο του για τα λύτρα.


Ο Απόστολος Πετράκης απάντησε ότι στον διάλογο αυτό εκείνο που του είπε είναι πως δεν αποφασίζει μόνος του και ο Χαράλαμπος Μουστάκας εκ των κατηγορουμένων απευθύνθηκε στον μάρτυρα και παραδέχτηκε για πρώτη φορά πως είναι ο νεότερος σε ηλικία που βρισκόταν μαζί του στο δωμάτιο που τον κρατούσαν οι απαγωγείς.


Ο κ. Παναγόπουλος μίλησε για τη στιγμή της απαγωγής λέγοντας πως έγιναν όλα μέσα σε τρία δευτερόλεπτα και ήταν πολύ οργανωμένα. «Δεν κατάλαβα σχεδόν τίποτα. Τα έχασα. Δεν φοβήθηκα αλλά τρόμαξα» εξήγησε. Ο κ. Παναγόπουλος καταθέτοντας είπε πως η συμπεριφορά των απαγωγέων απέναντι του ήταν καλή.


«Πάντα μου μιλούσαν στον πληθυντικό με ευγένεια και σεβασμό. Παρ’ ότι η απαγωγή ήταν μια βίαιη πράξη η συμπεριφορά τους προς εμένα ήταν με σεβασμό…» εξήγησε στους δικαστές. «Όταν άκουσαν τη γυναίκα μου να μιλάει για τα προβλήματα υγείας μου, που εκείνοι δεν τα ήξεραν, τα παιδιά αυτά προθυμοποιήθηκαν να μου βρουν τα φάρμακα. Τα βρήκαν και μου έφεραν μάλιστα φάρμακα για τρεις μήνες» είπε.


Όταν ο κ. Παναγόπουλος εξηγούσε στο δικαστήριο πως έγιναν οι διαπραγματεύσεις για τα λύτρα – που από τα 20 εκατ. ευρώ ανέβηκαν στα 30 εκατ. ευρώ – αναρωτήθηκε: «πόσο αξίζει η ζωή ενός ανθρώπου; Τα 30 εκατ. ευρώ είναι πολύ βαρύ τίμημα».


Και τόνισε ότι ήταν πρόβλημα να βρεθούν σε χαρτονομίσματα τα 30 εκατ. ευρώ, τα οποία αν και δεν τα είδε ούτε ο ίδιος ούτε η γυναίκα του, έμαθε ότι τελικά ζύγισαν 480 κιλά

Εκπρόσωπος της Βουλής στις Βρυξέλλες η Τσόνογλου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων στις Βρυξέλλες, η Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη


Με πρωτοβουλία της Βελγικής Προεδρίας πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και στο χώρο της Βελγικής Γερουσίας η συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ισότητας των Κοινοβουλίων των Κρατών-Μελών, με θέμα την "Υποεκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης". Το ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησε η κα Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη (ΠΑΣΟΚ, Ν.Βοιωτίας), μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.


Στο Ευρωκοινοβούλιο παρουσιάστηκε το πενταετές πρόγραμμα πρωτοβουλιών της Επιτροπής για την ισότητα, που στόχο έχει την εξειδίκευση των βασικών αρχών υπέρ των γυναικών, ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες των γυναικών και να εξυπηρετηθούν και δια αυτού του τρόπου, οι ευρύτεροι οικονομικοί και κοινωνικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Όπως επισήμανε η κ. Τσόνογλου «θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση περισσότερων θέσεων εργασίας για τις γυναίκες, η διασφάλιση της ισότητας στις υψηλές θέσεις, η προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, η ισότητα στους μισθούς και η καταπολέμηση της βίας απέναντι στις γυναίκες».


Η βουλευτής του νομού μας επανέφερε στη συζήτηση το θέμα των ποσοστόσεων ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, καταλήγοντας στο γεγονός πως «η Ευρώπη πρωτοστάτησε στο θέμα της ισότητας των φύλων περιλαμβάνοντας την αρχή της ίσης αμοιβής για ίση απασχόληση στη συνθήκη της Ρώμης. Τώρα μπορεί να κάνει το ίδιο διασφαλίζοντας τη συμμετοχή των γυκαικών στη λήψη αποφάσεων και μαχόμενη κατά της σεξιστικής βίας».


«Η Ελλάδα -όπως ανέφερε η κ. Τσόνογλου- έχει λάβει μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου καθώς στην χώρα μας η γυναικεία συμμετοχή ενθαρρύνεται τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο με συγκεκριμένες καμπάνιες, συνέδρια, ραδιοφωνικά σποτς, και ενημερωτικά φυλλάδια, και με το σκεπτικό ότι ο δημόσιος τομέας μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για τον ιδιωτικό». Επιπλέον δήλωσε ότι «έχουν δημιουργηθεί γραφεία γυναικείας δικτύωσης, εκπαίδευσης και απόκτησης εξειδικευμένων δεξιοτήτων, τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης και επίλυσης διαφορών, σε συνεργασία με τις γυναικείες οργανώσεις και τους κοινωνικούς εταίρους». Σε νομοθετικό επίπεδο επεσήμανε ότι έχουμε κατοχυρώσει ως χώρα την υποχρεωτική συμμετοχή των γυναικών κατά ένα τρίτο στις εθνικές, περιφερειακές εκλογές αλλά και στις Επιτροπές του Δημόσιου τομέα. Σε ποινικό επίπεδο με νόμους τιμωρείται η άνιση αμοιβή, η βία κατά των γυναικών, η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, με την ιδιαιτερότητα μάλιστα της υποχρέωσης του κατηγορούμενου να αποδείξει ότι δεν έχει διαπράξει το έγκλημα. Για να καταλήξει πως «η Ελλάδα σαν χώρα υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για την ισότητα των φύλων θεωρώντας πως υπάρχει η δυνατότητα οι κρίσεις να επιλυθούν μέσα από τη γυναικεία προσέγγιση και με κοινές προσπάθειες».


Όλοι όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση διαπίστωσαν ομόφωνα ότι:


- η γυναικεία συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων πρέπει να υποστηριχθεί και να υιοθετηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση μία συνολική στρατηγική, που να περιλαμβάνει στοιχεία πληροφόρησης και έρευνας, ευρωπαϊκού και εθνικούς δείκτες, καμπάνιες ευαισθητοποίησης και θετικά μέτρα σε όλα τα επίπεδα της λήψης αποφάσεων και πέραν του πολιτικού.


- οι Κυβερνήσεις και ο δημόσιος τομέας λειτουργούν ως παράδειγμα για την υπόλοιπη κοινωνία, επομένως είναι αναγκαίες οι ποσοστώσεις για την εξισορρόπηση της εκπροσώπησης γυναικών-ανδρών


- τα Κράτη-Μέλη θα πρέπει επίσης να ενισχύσουν τα μέτρα διασφάλισης της ισότητας των φύλων και στον ιδιωτικό τομέα, με δράσεις που ξεκινούν από την ευαισθητοποίηση ως τη θεσμοθέτηση ποσοστώσεων


- η ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας θα πρέπει επίσης να καταστεί πολιτική προτεραιότητα στα Κράτη-Μέλη


- η ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής θα πρέπει να γίνει αντικείμενο του συνόλου των εργασιακών διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα


- προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η μείωση της διαφοράς στις απολαβές μεταξύ ανδρών και γυναικών και η ενίσχυση της πρόσβασης των γυναικών στην αγορά εργασίας


Τέλος δεσμεύτηκαν για την προώθηση αυτών των συμπερασμάτων και τη συμπερίληψη τους στην ατζέντα του Ε.Κ, των εθνικών Κοινοβουλίων, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ε.Επιτροπής, για τη συνέχιση της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους της Ε.Ε. και για την αξιοποίηση του δικτύου των εκπροσώπων των Επιτροπών Ισότητας των εθνικών Κοινοβουλίων στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών κα την αξιολόγηση τους.


Κατά τη λήξη των εργασιών της συνάντησης η κα Τσόνογλου πρότεινε στους συναδέλφους της να ξεφύγουν λίγο από τα στενά σύνορα της Ε.Ε. και να υιοθετήσουν μία κοινή δήλωση συμπαράστασης προς δύο γυναίκες που σήμερα δοκιμάζονται: την Ιρανή Σακίνε Αστάνι και την Αουγκ Σαν Σου Κι από τη Μιανμάρ.


Η πρόταση της κας Τσόνογλου έγινε ομοφώνως δεκτή δια χειροκροτήματος.

Παπαθανάση με Αποστολάκη για κτηνοτροφία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κα Μ. Αποστολάκη πραγματοποίησε την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010, η Βουλευτής Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση, κατά την οποία συζητήθηκαν τα γενικά και ειδικά ζητήματα που αφορούν τους κτηνοτρόφους του Ν. Φωκίδας.
Τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν αφορούν:
1. στη διασφάλιση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων του Νομού Φωκίδας καθώς και στην αξιοποίηση των κτηνοτροφικών προϊόντων με δεδομένη τη σημασία του κλάδου στην τοπική οικονομία
2. στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση αδειών ποιμνιοστασίων
3. στις επιπτώσεις που δημιουργεί η μη λειτουργία των σφαγείων στην τοπική οικονομία και κοινωνία καθώς και στην ανάγκη άμεσης εξεύρεσης μιας ουσιαστικής λύσης στο πρόβλημα
4. στην εκπόνηση μελέτης του πληθυσμού των άγριων ζώων και ιδιαίτερα των λύκων που υπάρχουν στο Νομό καθώς και στην οργάνωση και επιτάχυνση της διαδικασίας αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων για τις απώλειες που υφίστανται από τις επιθέσεις των άγριων ζώων.

Σεμινάρια για επιχειρηματίες στη Λιβαδειά

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα μάνατζμεντ, ηγεσίας και στρατηγικής, πανεπιστημιακού επιπέδου, για τις επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στηρίζοντας την προσπάθεια ανάπτυξης, επιμόρφωσης και ενδυνάμωσης των επιχειρήσεων και των στελεχών τους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, διοργανώνει σε υψηλό πανεπιστημιακό επίπεδο

«Πρόγραμμα ανάπτυξης διοικητικών και ηγετικών ικανοτήτων
των επιχειρηματιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας»

που θα πραγματοποιηθεί τα διήμερα 3-4 Δεκεμβρίου, 9-10 Δεκεμβρίου και 17-18 Δεκεμβρίου και ώρες 10:00 έως 18:00 στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Φίλωνος 35-39, στη Λειβαδιά. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνδρομή κορυφαίων και διακεκριμένων καθηγητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και περιλαμβάνει 3 ενότητες 16 διδακτικών ωρών πάνω στα θέματα:

Ι. Επιχειρησιακή Στρατηγική
ΙΙ. Αποτελεσματική Διοίκηση και Ηγεσία
ΙΙΙ. Στρατηγική Μάρκετινγκ και Εξαγωγών
Θα στηριχθεί σε πρωτοποριακές, εργαστηριακές μεθόδους μάθησης, όπως οι μελέτες πραγματικών περιπτώσεων, ασκήσεις, ομαδικές εργασίες, ταινίες. Το περιεχόμενό των παρουσιάσεων θα βασιστεί στις σύγχρονες υποδειγματικές πρακτικές (best practices) και στις ανάγκες των συμμετεχόντων, ενώ το εκπαιδευτικό υλικό που θα διανεμηθεί, θα εμπεριέχει διαγνωστικά εργαλεία και οδηγούς βελτίωσης στην πράξη.

Στόχος του προγράμματος είναι:

ü      Να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες το μοντέλο Μάνατζμεντ που εξασφαλίζει τη διαρκή ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματική επιτυχία.
ü      Να κατανοήσουν και να βελτιώσουν τους διοικητικούς και ηγετικούς ρόλους που πρέπει ν’ ασκούν ως ανώτατα στελέχη.
ü      Να βελτιώσουν συγκεκριμένες ικανότητες όπως:
§         Ικανότητες διαμόρφωσης και υλοποίησης επιχειρησιακής στρατηγικής, στρατηγικής μάρκετινγκ και εξαγωγών.
§         Ικανότητα δημιουργικής λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων.
§         Ικανότητα κινητοποίησης και ανάπτυξης των εργαζομένων για υψηλές επιδόσεις. 
§         Ικανότητα διαμόρφωσης κουλτούρας συνεχούς βελτίωσης.
ü      Γενικότερα να ενδυναμωθούν οι επιχειρηματίες, παλαιοί και νέοι, που επιθυμούν να βοηθήσουν την επιχείρησή τους να προσαρμοστεί και να ανθήσει στις νέες συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, επικοινωνώντας με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
e-mail: sterea@otenet.gr, fax: 22310-39622, Τηλέφωνο: 22310-38955

Αναλυτικά το περιεχόμενο του προγράμματος έχει ως εξής:

Ι. Επιχειρησιακή Στρατηγική (16 ώρες) – 3/12 και 4/12

§         Εναλλακτικές στρατηγικές ανάπτυξης
§         Στρατηγικές ανταγωνισμού και ανταγωνιστικότητας
§         Διαμόρφωση στρατηγικής – λήψη στρατηγικών αποφάσεων
§         Αξιολόγηση της στρατηγικής

Εισηγητής: Βασίλης Παπαδάκης, Καθηγητής Επιχειρησιακής Στρατηγικής, Λήψης Στρατηγικών Αποφάσεων και Εξαγορών-Συγχωνεύσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εμπειρία ως σύμβουλος και εκπαιδευτής στελεχών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για το διδακτικό του έργο έχει τιμηθεί με Αριστείa Διδασκαλίας, από τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα: α) Στελεχών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Executive MBA), β) MBA International (πρώην Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στις Επιστήμες των Αποφάσεων) και γ) Μάρκετινγκ και Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες.

ΙΙ. Αποτελεσματική Διοίκηση και Ηγεσία (16 ώρες), 09/12 και 10/12
  • Διαρκώς επιτυχημένη επιχείρηση
  • Αποτελεσματική διοικητική και ηγετική συμπεριφορά
  • Δημιουργική λήψη αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων
  • Παρακίνηση – κινητοποίηση συνεργατών
  • Ανάπτυξη εργαζόμενων – διαμόρφωση κατάλληλης κουλτούρας

Εισηγητής: Δημήτρης Μπουραντάς, Καθηγητής Μάνατζμεντ και Ηγεσίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Επιχειρήσεων για στελέχη (Executive MBA) και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος (MSc) Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.   Εξειδικεύεται στην ανάπτυξη ηγετικών στελεχών και ομάδων, στη διοίκηση των αλλαγών, στη διοίκηση της εταιρικής κουλτούρας και στη στρατηγική ευθυγράμμιση των επιχειρήσεων και οργανισμών. Έχει βραβευθεί, επανειλημμένα, με τον «Τίτλο Υψηλής Διδακτικής Επίδοσης» από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΙΙΙ. Στρατηγική Μάρκετινγκ και Εξαγωγών (16 ώρες) – 17/12 και 18/12

§  Θέματα Μάρκετινγκ για περιόδους ύφεσης
§ Στρατηγικές διείσδυσης  στις ξένες αγορές
§ Το μείγμα του Μάρκετινγκ για τις διεθνείς αγορές (προϊόν, τιμή, προώθηση, διανομή)

Εισηγητής: Γεώργιος Αυλωνίτης, Καθηγητής Μάρκετινγκ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής Σπουδών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος (M.Sc), “Marketing & Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες”, για Στελέχη Επιχειρήσεων. Πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μάρκετινγκ. Έχει προσκληθεί από πολλούς Οργανισμούς και Επιχειρήσεις για να διδάξει σε Σεμινάρια και Προγράμματα για Ανώτερα και Ανώτατα Στελέχη και έχει διατελέσει Σύμβουλος σε θέματα Στρατηγικής Μάρκετινγκ και Οργάνωσης Πωλήσεων σε περισσότερες από 50 Ελληνικές Επιχειρήσεις και Οργανισμούς.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η Φόνισσα και 11 φωτογραφίες

















Συνάντηση Τιμοσίδη-Αγάτσα για το Νοσοκομείο Θηβών

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Τέλος στις φήμες για το Νοσοκομείο Θηβών, μετά τη συνάντηση Αγάτσα – Τιμοσίδη!






Η βουλευτής Βοιωτίας κα. Αριάδνη Αγάτσα, με αφορμή την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Θηβών, συναντήθηκε με τον αρμόδιο Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνική Αλληλεγγύης κ. Μιχάλη Τιμοσίδη.


Η κυρία Αγάτσα επισήμανε στον Υφυπουργό όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Θήβας (παραίτηση προέδρου και μέλους Δ.Σ. του Νοσοκομείου, βιολογικός καθαρισμός, απαραίτητη οικονομική ενίσχυση, λειτουργικά προβλήματα…).


Μετά από συνεργασία της κας Αγάτσα και του κ. Υφυπουργού, σε όλα τα ζητήματα που συνθέτουν την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, ο κ. Μ. Τιμοσίδης διαβεβαίωσε: «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα να κλείσει, να υποβαθμιστεί, ή να μειωθούν οι δραστηριότητες του Νοσοκομείου Θηβών».


Η κυρία Αγάτσα κάλεσε τον κ. Υφυπουργό να επισκεφθεί ο ίδιος το Νοσοκομείο Θηβών και η πρόσκλησή της έγινε αποδεκτή. Ο κ. Τιμοσίδης, δεσμεύτηκε να επισκεφθεί σύντομα τη Θήβα και για μια ακόμη φορά διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει κανένα λειτουργικό πρόβλημα που σχετίζεται με το έργο του Νοσοκομείου Θηβών.


Μετά τη συνάντηση και τη συνεργασία της με τον κ. Υφυπουργό, η βουλευτής Βοιωτίας Αριάδνη Αγάτσα, μεταξύ άλλων δήλωσε:


«Θεώρησα καθήκον μου να επισκεφθώ τον αρμόδιο Υφυπουργό, μετά τις φήμες, αλλά και τα πραγματικά προβλήματα δυσλειτουργίας του Νοσοκομείου Θηβών.


Οι εργαζόμενοι, γιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, δίνουν με αυταπάρνηση καθημερινά όλες τους τις δυνάμεις, για να λειτουργεί και να προσφέρει κοινωνικό έργο το Νοσοκομείο. Με την επίσκεψή μου όφειλα να συμβάλω στη διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης και της απρόσκοπτης λειτουργίας του Νοσοκομείου.


Ο Υφυπουργός ήταν σαφής και κατηγορηματικός, δίνοντας ένα τέλος σε όσα υποβολιμαία διαδίδονται στο Νομό μας. Η επιτόπια επίσκεψή του, θα είναι αφορμή για περαιτέρω επίλυση δυσλειτουργιών.


Η Βοιωτία, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, δίνει και θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για ανάπτυξη και καλυτέρευση συνθηκών διαβίωσης των πολιτών της».






ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΡΙΑΔΝΗΣ ΑΓΑΤΣΑ

Αλυτα τα προβλήματα του σχολείου στο Ακραίφνιο

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άλυτα παραμένουν τα προβλήματα του Δημοτικού Σχολείου Ακραιφνίου σύμφωνα με την ερώτηση που κατέθεσε προς το Υπουργείο Υποδομών ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Γιαννάκης.

Μετά την μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Παιδείας, ο ΟΣΚ εποπτεύεται πλέον από το Υπουργείο Υποδομών, το οποίο ωστόσο δεν απάντησε ποτέ στην ΑΠ 7396/11.03.2010 ερώτηση του Μιχάλη Γιαννάκη, ο οποίος επανερχόμενος στα σοβαρά κτηριακά προβλήματα του Σχολείου Ακραιφνίου αναφέρει ότι το κόστος των παρεμβάσεων δεν μπορεί να επιβαρύνει τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Υποδομών

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2010

ΘΕΜΑ: «Κτηριακά Προβλήματα Δημοτικού Σχολείου Ακραιφνίου»

Κύριε Υπουργέ,

Το 6τάξιο Δημοτικό Σχολείου Ακραιφνίου στεγάζεται στο κτήριο που δώρισε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ο μεγάλος εθνικός ευεργέτης Ανδρέας Συγγρός. Πρόκειται για ένα πεπαλαιωμένο κτήριο, του οποίου δυστυχώς η Πολιτεία εγκατέλειψε την συντήρηση με αποτέλεσμα να εγκυμονεί σήμερα δεκάδες κινδύνους για τους 67 μαθητές του σχολείου.

Οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο σχολείο περιλαμβάνουν προσεισμικό έλεγχο, αλλαγή παραθύρων, αλλαγή σπασμένων τζαμιών, κατασκευή τουαλετών με πλήρεις κανόνες υγιεινής και άλλα, το κόστος των οποίων σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αναλάβει ο δραστήριος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, που αγωνιά για την ασφάλεια των μικρών παιδιών του σχολείου.

Επειδή ουδέποτε απαντήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών η ΑΠ.7396/11.03.2010 ερώτηση που διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων  στο Υπουργείο σας (29306/ΙΗ/01.07.2010),
Επειδή τα υπάρχοντα προβλήματα, όχι μόνο παραμένουν αλλά και εντείνονται,
Επειδή το κόστος των παρεμβάσεων στις κτηριακές εγκαταστάσεις του σχολείου δεν μπορεί να επιβαρύνει τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
- Προτίθεται το Υπουργείο να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες κτηριακές παρεμβάσεις στο Δημοτικό Σχολείο Ακραιφνίου;
-Έχει το Υπουργείο Υποδομών σαφή και πλήρη εικόνα των αναγκών των σχολικών κτηρίων της Βοιωτίας και αν ναι, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προκειμένου να τις αντιμετωπίσει;

 Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Συνάντηση Διαμαντοπούλου-Παπαθανάση για το ΤΕΙ στην Αμφισσα

Αφροδίτη Κ. Παπαθανάση

Βουλευτής Ν. Φωκίδας
Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Παιδείας, κ. Άννα Διαμαντοπούλου
για το θέμα της ένταξης στο ΕΣΠΑ του έργου «Αποπεράτωση Κτιριακών Εγκαταστάσεων Παραρτήματος του ΤΕΙ Λαμίας στην Άμφισσα»

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Παιδείας , Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, κ. Άννα Διαμαντοπούλου είχε στις 23 Νοεμβρίου 2010 η Βουλευτής Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση , με αφορμή το συνολικό πλαίσιο διαλόγου που θέτει το Υπουργείο για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και με ειδικό θέμα την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου «Αποπεράτωση Κτιριακών Εγκαταστάσεων Παραρτήματος του ΤΕΙ Λαμίας στην Άμφισσα» .
Αυτή την χρονική περίοδο εξελίσσονται δυο παράλληλες δράσεις στο Υπουργείο Παιδείας :

1. ο Διάλογος με τους Πρυτάνεις των Α.Ε.Ι. και τους Προέδρους των Τ.Ε.Ι. (το Σάββατο 20/11/2010 έγινε στην Αθήνα η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ) για τους όρους , τις προϋποθέσεις , τα χαρακτηριστικά και τις προτάσεις για την Μεταρρύθμιση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση , αλλά και

2. η εσωτερική διαδικασία του Υπουργείου Παιδείας με τις Περιφέρειες σχετικά με τις κατανομές των πόρων του ΕΣΠΑ και την υλοποίηση των έργων που αφορούν το χώρο της Παιδείας .
Το δικό μας έργο «Αποπεράτωση Κτιριακών Εγκαταστάσεων Παραρτήματος του ΤΕΙ Λαμίας στην Άμφισσα» είναι καθ ΄ όλα ώριμο έργο για ένταξη στο ΕΣΠΑ , έχουν υπογραφεί όλα τα σχετικά συμφωνητικά με τον ΟΣΚ και έχει εκδοθεί και η οικοδομική άδεια. Όλη η διαδικασία , όλα τα βήματα που έγιναν από τον Οκτώβριο του 2009 , ήταν και είναι σε πλήρη γνώση του Υπουργείου , όπως και σε πλήρη γνώση είναι η θέληση , το καθολικό αίτημα των κατοίκων και φορέων του Νομού για την υλοποίηση του έργου. Σημειώνουμε δε ότι το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας ενέκρινε έκτακτη επιχορήγηση από το Π.Δ.Ε. προς τον Δήμο Άμφισσας για την οικονομική κάλυψη του κόστους της πράξης αναλογισμού, εκκρεμότητα που όφειλε να έχει διευθετηθεί και αυτή από το 2004.
Στις 07/10/2010 η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ζήτησε από το Υπ. Παιδείας τη «σύμφωνη γνώμη» για την υλοποίηση του έργου.
Η απάντηση δεν δόθηκε με «υπηρεσιακή διαδικασία», γιατί απλά και μόνο (και χωρίς αστερίσκους ή υποσημειώσεις), εξελίσσεται ένας πολιτικός διάλογος που επανακαθορίζει χαρακτηριστικά για τα οποία και τα Τριτοβάθμια Ιδρύματα καλούνται να εκφέρουν θέση και άποψη και γιατί παράλληλα σε επίπεδο Χώρας και όχι μόνο σε επίπεδο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας συγκεκριμενοποιούνται τα έργα του ΕΣΠΑ στο χώρο της Παιδείας.

Στις παρούσες δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες , αλλά και κάτω από το πρίσμα των νέων συνθηκών , την πολιτική απόφαση για Μεταρρύθμιση στο Χώρο της Παιδείας , το ζητούμενο για τη Φωκίδα είναι να μπορέσει να εξασφαλίσει αυτή τη Δομή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που θα έχει «αντοχή στο αύριο» χωρίς να καρκινοβατεί είτε από έλλειψη προσωπικού , είτε από έλλειψη χώρων και μέσων , είτε από τις μεταγραφές ή να εξαρτάται από τη βάση των εισακτέων.
Με την κυρία Υπουργό συζητήσαμε ότι το χρονοδιάγραμμα ένταξης του έργου δεν μπορεί , δεν πρέπει και δεν θέλουμε να προσδιορίζεται στο «απώτερο μέλλον» , αντίθετα η εξέλιξη των πραγμάτων θα επιταχυνθεί με την κατάληξη του επενδυτικού σχεδιασμού του Υπουργείου στο επίπεδο της επικράτειας της Χώρας. Σίγουρα , αυτό που θέλουμε και επιδιώκουμε είναι βιώσιμη στο χρόνο Δομή που θα προσφέρει το καλύτερο δυνατό ακαδημαϊκό & επιστημονικό έργο και για το λόγο αυτό θα αναζητηθούν και συνεργίες με δράσεις , προγράμματα και τμήματα ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος της επένδυσης αλλά και το όφελος προς την τοπική κοινωνία.

Σύλληψη τριών Πακιστανών για αρπαγή και εκβίαση σε βάρος ομοεθνή τους

Συνελήφθησαν το μεσημέρι της Τρίτης στην Θήβα τρεις Πακιστανοί ηλικίας 24, 22 και 17 ετών αντίστοιχα, κάτοικοι Θηβών και αναζητούνται δύο ακόμη ομοεθνείς τους, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για αρπαγή και εκβίαση.
Ειδικότερα στην Άσκρη Βοιωτίας, οι ανωτέρω δράστες απήγαγαν αλλοδαπό υπήκοο Πακιστάν, ηλικίας 33 ετών, κάτοικο Αθηνών  και αφού τον επιβίβασαν σε αυτοκίνητο, τον οδήγησαν σε οικία στην περιοχή της Θήβας. Εκεί ασκώντας επάνω του σωματική βία και απειλώντας τον με επικείμενο κίνδυνο της ζωής του, τον εξανάγκασαν να επικοινωνήσει με τον αδελφό του, ώστε να καταβάλει το χρηματικό ποσό των επτά χιλιάδων  Ευρώ, προκειμένου να τον αφήσουν ελεύθερο.

Ο αδελφός του απαχθέντα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, μετέβη στο Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, όπου και κατήγγειλε το γεγονός.
Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και επισταμένων αναζητήσεων οι αστυνομικοί  εντόπισαν στην Θήβα, την οικία όπου κρατο΄συαν το θύμα και προχώρησαν σε διακριτική παρακολούθηση.
Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, ανευρέθηκαν μέσα στο σπίτι, ο απαχθείς, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του, καθώς και τρεις (3) από τους απαγωγείς του οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Κέφι στη Νεροτριβή









Παλινωδίες στην κυβερνητική πολιτική για την ενέργεια

Κοινοβουλευτική Ομάδα: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ημερομηνία: 18 Νοεμβρίου 2010


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (Π.Ε.Κ.Α.)

ΘΕΜΑ: « Καθυστερήσεις & Παλινωδίες στο Κυβερνητικό Έργο»

Κυρία Υπουργέ,

Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 2009, παρουσιάσθηκαν οι προτεραιότητες του νεοσύστατου Υπουργείου ΠΕΚΑ, οι οποίες στηρίχθηκαν στην ομολογία της κυβέρνησης για το θετικό έργο που της κληροδότησε το πρώην Υπουργείο Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ) στον τομέα της ενέργειας. Παράλληλα, ετέθησαν νέοι μεγαλεπήβολοι στόχοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα δυστυχώς καρκινοβατούν.

Συγκεκριμένα, η Υπουργός δεσμεύθηκε για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο που της παραδόθηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ, υποσχόμενη α) την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής στις περιοχές υψηλού δυναμικού, β) τη βελτίωση του Ειδικού Χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, γ) την προώθηση εφαρμογών μεγάλης κλίμακας και δ) την ενίσχυση της έρευνας. Το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε με ορισμένες τροποποιήσεις, μεταξύ των οποίων η φιλόδοξη θέσπιση στόχων, πιο «πράσινων» ακόμα και από τη στοχοθεσία της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας. Πέραν αυτού, ένα χρόνο μετά, διαψεύδονται δυστυχώς οι ελπίδες που καλλιέργησε η κυβέρνηση στους αγρότες σχετικά με την ανάπτυξη εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών, καθυστερούν οι επενδύσεις στην ενέργεια, η έρευνα βαλτώνει και τα έργα υποδομής περικόπτονται δραματικά από τη μείωση των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, πάνω από ένα χρόνο από την ανακοίνωση από το ΥΠΑΝ του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αφού του άλλαξε μορφή και το μετέτρεψε σε ένα ιδιότυπο Ταμείο (ΤΕΜΠΜΕ και τράπεζες) και χαμένη στο δαιδαλώδες σύστημα εξουσίας που δημιούργησε ο Πρωθυπουργός, αναζητά τη συνεργασία του νέου Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης ενώ το Πρόγραμμα δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί. Το αντίστοιχο Πρόγραμμα για τους ΟΤΑ («Εξοικονομώ»), προκηρυχθέν από το 2009, παρά τις συνεχείς παραινέσεις μέσω του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, ακόμα μένει επί της ουσίας ανενεργό.

Στον τομέα του ηλεκτρισμού, παρά τις ρητές δεσμεύσεις της Υπουργού για εκσυγχρονισμό των παλαιών και ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, η κυβέρνηση έχει αρκεστεί στην απόσυρση μόνο μιας μονάδας, τη στιγμή που το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΔΕΗ βαλτώνει και τίθεται εν αμφιβόλω η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν έπραξε σχεδόν τίποτα στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, συρόμενη σε αποσπασματικά μέτρα από τους διεθνείς δανειστές της χώρας, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, ώστε να προωθήσει με ομαλότητα τις απαιτούμενες αλλαγές που απορρέουν από την εφαρμογή των αντίστοιχων Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη, η αξιοποίηση του κοιτάσματος της Βεύης έχει μήνες τώρα κολλήσει στην αναποτελεσματικότητα του Υπουργείου ΠΕΚΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την πλούσια ρητορική για την ανάπτυξη των δικτύων, ώστε να είναι δυνατή η σύνδεση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ, αλλά και για την προώθηση των διασυνδέσεων του εθνικού συστήματος, οι παλινωδίες συνεχίζονται με το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΡΑΕ να προσπαθούν να ξεμπλέξουν το «κουβάρι» των αιτήσεων για εγκατάσταση ΑΠΕ και το συσχετισμό τους με τις δυνατότητες του δικτύου, ενώ οι διασυνδέσεις με τις όμορες χώρες, που προωθήθηκαν την προηγούμενη πενταετία ακόμα είναι εν πολλοίς σε δοκιμαστικό επίπεδο.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, η κυβέρνηση επέμεινε σε λεκτικά μόνον σχήματα για την προώθηση του λεγόμενου «Νοτίου Διαδρόμου» για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ασία προς την Ευρώπη, έναντι των εντατικών προσπαθειών της προηγούμενης κυβέρνησης. Καμία ουσιαστική πρόοδο δεν γνωρίζουμε στα έργα των αγωγών φυσικού αερίου ITGI και South Stream.

Όσον αφορά τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, επεκτείνοντας τις αμφίσημες προεκλογικές δηλώσεις Παπανδρέου για επανεξέταση του έργου, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ οι δεσμεύσεις της Υπουργού ΠΕΚΑ για σύσταση κοινής επιτροπής περιβάλλοντος μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, με τελική κατάληξη την ανακοίνωση ματαίωσης του έργου από βουλγαρικής πλευράς σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Μπορίσοφ. Παράλληλα εκκρεμεί η σύσταση του (επανεξαγγελθέντος) εθνικού Φορέα Έρευνας και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων, ενώ το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) υποβαθμίστηκε σε μια μη θεσμική Επιτροπή. Την ίδια στιγμή, η εκπόνηση μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού μετατρέπεται από την κυβέρνηση σε «κουρελόχαρτο», εντάσσοντας και απεντάσσοντας σε χρόνο ρεκόρ στον ενεργειακό σχεδιασμό αμφιλεγόμενα έργα, όπως π.χ. το έργο στον Αστακό.

Τέλος, η διαβούλευση που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών βαλτώνει, το ΙΓΜΕ παραπαίει υπό το βάρος της δραματικής μείωσης της οικονομικής ενίσχυσης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ενώ δεν υλοποιήθηκε καμία προσπάθεια μέχρι σήμερα στην κατεύθυνση των εξαγγελιών της κυβέρνησης για την εκπόνηση Εθνικού Προγράμματος Εξοικονόμησης Νερού.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

-Προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί στις –κατά δήλωσή της Υπουργού ΠΕΚΑ- απαραίτητες αλλαγές στο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ και ποιες είναι αυτές;
-Πόσα κονδύλια προβλέπεται να κινητοποιήσει το ΥΠΕΚΑ για την έρευνα στις ΑΠΕ, πέραν των όσων προβλέπονταν έως το 2009;
-Πώς θα ικανοποιήσει η κυβέρνηση, μετά τις υψηλές προσδοκίες που καλλιέργησε, τις αιτήσεις χιλιάδων επενδυτών στις ΑΠΕ;
-Πότε υπολογίζει το Υπουργείο να εφαρμοστούν, επιτέλους, τα Προγράμματα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» και «Εξοικονομώ» για τους ΟΤΑ;
-Πότε θα εκπονηθεί, πότε θα εφαρμοστεί και πότε εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα αποδώσει καρπούς το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ;
-Με ποιον τρόπο θα χρηματοδοτηθεί η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας; Ποια η πρόοδος των έως τώρα ενταγμένων στη ΜΑΣΜ έργων, ειδικά των ονοματισμένων για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ;
-Πώς προτίθεται να αντιδράσει απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη;
-Θα συσταθεί ο φορέας Έρευνας & Εκμετάλλευσης Υ/Α, ή θα εμείνει η κυβέρνηση σε λεκτικά σχήματα επικοινωνιακού τύπου;
-Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης για το ΙΓΜΕ;
-Προτίθεται το Υπουργείο να εκσυγχρονίσει τον Κώδικα ΜΛΕ και ποιο το σχέδιό της για το Εθνικό Πρόγραμμα Εξοικονόμησης Νερού;
-Πρόκειται να υποβληθεί στη Βουλή η ετήσια για το 2010 έκθεση αναφορικά με τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και από ποιο όργανο;


ΟΙ ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Μιχαήλ Γιαννάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης

Κωστής Χατζηδάκης

Κωστής Μουσουρούλης

Ευστάθιος Κωνσταντινίδης

Γεώργιος Κασαπίδης

Μιχαήλ Παπαδόπουλος

Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος

Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

Κώστας Τσιάρας

Μιχαήλ Χαλκίδης
Αθανάσιος Γιαννόπουλος

Σταύρος Καλογιάννης

Νικόλαος Καντερές

Όλγα Κεφαλογιάννη

Ελευθέριος Αυγενάκης

Γιώργος Καρασμάνης

Σταύρος Καλαφάτης

Κώστας Παπασιώζος

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Μιχαήλ Μπεκίρης

Κωνσταντίνος Τασούλας