Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Ερχονται 563 νέες θέσεις εργασίας στα ΚΕΠ

Ανοίγει σε λίγο διάστημα ο δρόμος για νέες προσλήψεις στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ζητήσει πίστωση για την κάλυψη 563 θέσεων και μόλις πάρει την έγκριση θα στείλει την προκήρυξη στο ΑΣΕΠ. Στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η νέα προκήρυξη, η τρίτη κατά σειρά μετά τις αντίστοιχες του 2006 και του 2007. Μετά τα σχετικά αιτήματα που ήρθαν από τους διάφορους φορείς (δήμους, νομαρχίες), το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην κατανομή των 563 θέσεων ανά ΚΕΠ ανάλογα με την παραγωγικότητά τους. Ειδικότερα, ελήφθησαν υπόψη οι συναλλαγές που διεκπεραιώνει κάθε υπάλληλος με βάση όσα καταγράφονται στο ειδικό σύστημα του υπουργείου.

Εξαίρεση έγινε μόνον για νησιωτικές ή ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές, όπου η παραγωγικότητα δεν αποτέλεσε βασικό στοιχείο για την πρόβλεψη μόνιμων θέσεων αλλά η ανάγκη να ενισχυθούν τέτοιες δομές σε αυτά τα σημεία. Από τις 563 θέσεις ποσοστό 5% προορίζεται για τα προστατευόμενα άτομα και θα καλυφθεί από το υπουργείο Απασχόλησης μέσω του ΟΑΕΔ και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2643/1998. Από τις υπόλοιπες θέσεις ποσοστό 20% αφορά πολύτεκνους ή τέκνα πολυτέκνων και ποσοστό 10% τρίτεκνους ή τέκνα τρίτεκνων. Η πλειοψηφία των θέσεων είναι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ ακολουθούν οι θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και τις λιγότερες θέσεις καταλαμβάνει η κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Προσόντα και προϋπηρεσία
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους, να κατέχουν τους αντίστοιχους τίτλους σπουδών ανάλογα με την εκπαιδευτική κατηγορία (ΠΕ, ΤΕ ή ΔΕ) και να πληρούν τα προσόντα που προβλέπονται σε όλες τις προκηρύξεις του Δημοσίου. Σύμφωνα με αυτά χρειάζεται να είναι Έλληνες πολίτες, να έχουν υγεία και φυσική καταλληλότητα για την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης, να μην έχουν κώλυμα διορισμού κατά τον χρόνο λήξεως προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων και κατά τον χρόνο του διορισμού, ενώ οι άνδρες πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Βασικό προσόν διορισμού συνιστά επίσης η προϋπηρεσία σε ΚΕΠ ή αντίστοιχες δομές.

Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι απαιτείται να διαθέτουν εμπειρία 24 μηνών στη διεκπεραίωση διοικητικών υποθέσεων μέσω διαδικασιών των ΚΕΠ που υπάγονται στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού ή των Γραφείων του Πολίτη στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΣΤΕΡΙΑΣ». Μόνον εάν δεν υπάρξουν υποψήφιοι με την προϋπηρεσία αυτή, ως επικουρικό προσόν θα λαμβάνεται υπόψη αντίστοιχη εμπειρία τουλάχιστον 18 μηνών. Η πρόβλεψη αυτή θα υπάρχει στην προκήρυξη προκειμένου να προκριθούν όσοι απασχολούνται ήδη ως συμβασιούχοι στα διάφορα ΚΕΠ της χώρας. Σημειώνεται ότι προβλέπεται μοριοδότηση της προϋπηρεσίας κατά 50% σε περίπτωση απασχόλησης τουλάχιστον 24 μηνών σε οποιοδήποτε ΚΕΠ ή Γραφεία του Πολίτη που λειτουργούσαν στο πρόγραμμα «ΑΣΤΕΡΙΑΣ».

Η μοριοδότηση φτάνει το 55% σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι έχουν διανύσει προϋπηρεσία ακόμη και 18 μηνών στο ίδιο ΚΕΠ στο οποίο υποβάλλουν αίτηση. Την ίδια μοριοδότηση θα λάβουν και υποψήφιοι που εργάστηκαν σε Γραφεία του Πολίτη που λειτουργούσαν στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΣΤΕΡΙΑΣ» στον ίδιο φορέα. Μεταξύ των βασικών προσόντων διορισμού είναι και η γνώση χειρισμού Η/Υ. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, όσοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 18 μήνες απασχόλησης σε ΚΕΠ δήμων ή νομαρχιών απαλλάσσονται από την απόδειξη γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Όπως οριζόταν και στις δύο προηγούμενες προκηρύξεις, σε κάποιες από τις προκηρυσσόμενες θέσεις ως προσόν επιλογής θα περιλαμβάνεται και η εντοπιότητα.

Οι τίτλοι σπουδών
Ανάλογα με τη θέση που επιθυμούν να διεκδικήσουν και την εκπαιδευτική κατηγορία, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν και τα αντίστοιχα πτυχία και τίτλους σπουδών. Ειδικότερα:
* ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ Πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος ΑΕΙ ή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής
* ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ Πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος ΤΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή πτυχίο ΚΑΤΕΕ ή ισότιμος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
* ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕ Πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας ή Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής, ανεξαρτήτως ειδικότητας. Κατάταξη και αιτήσεις Η κάλυψη των θέσεων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας.

Οι τίτλοι σπουδών, η εμπειρία, η γνώση ξένων γλωσσών και η εντοπιότητα θα αποτελέσουν τα βασικά κριτήρια κατάταξης των υποψηφίων. Παράλληλα, επιπλέον μόρια θα λάβουν όσοι διαθέτουν μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλους, ενώ ανάλογες μονάδες θα προβλέπονται για την τυχόν παρακολούθηση σεμιναρίων του ΟΑΕΔ. Μόλις εκδοθεί η προκήρυξη και ανακοινωθεί η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν με συστημένη επιστολή προς το ΑΣΕΠ αίτηση και τα οριζόμενα δικαιολογητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: