Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Στον εισαγγελέα τα στοιχεία του ΥΠΑΝ για τα Μεταλλεία Μαρκοπούλου

Στοιχεία με βάση τα οποία αποδεικνύεται ότι στα λατομεία Μαρκοπούλου πραγματοποιείται εδώ και καιρό παράνομη εξόρυξη διαβίβασε το Υπουργείο Ανάπτυξης στις 18 Αυγούστου στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μετά από σειρά σχετικών καταγγελιών και λόγω της σπουδαιότητας του θέματος και της περιβαλλοντικής του διάστασης, το Υπουργείο Ανάπτυξης, αν και η αδειοδότηση των λατομείων δεν είναι της αρμοδιότητάς του, επικουρικά προς τις αρμόδιες περιφερειακές και νομαρχιακές αρχές, καθώς διαθέτει τα κατάλληλα τεχνικά μέσα προχώρησε στη διερεύνηση του ζητήματος.

Ειδικότερα το Σεπτέμβριο του 2008 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) απεστάλη ένα ειδικά εξοπλισμένο αεροπλάνο το οποίο έκανε σχετική φωτογράφηση στο χώρο. Τον Ιούνιο του 2009 και αφού πέρασαν κάποιοι μήνες, ακολούθησε δεύτερη όμοια φωτογράφηση, από τη δε σύγκριση των στοιχείων μεταξύ της πρώτης έρευνας και της δεύτερης έρευνας προέκυψαν στοιχεία που δείχνουν ότι πράγματι γίνεται παράνομη εξόρυξη. Στην προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης για βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών, η μελέτη με τα σχετικά στοιχεία του ΙΓΜΕ απεστάλησαν ήδη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος η δικαιοσύνη και να αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Ακολουθούν οι σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Μπούγα:

«Θα ήθελα να πω ότι η κυβέρνηση διαθέτει και τη βούληση αλλά και τα μέσα, να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη και να επιβάλλει τις νόμιμες διοικητικές κυρώσεις, εναντίον όσων εγκληματούν κατά του περιβάλλοντος και εν τέλει υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Από το 1996 έως πρόσφατα μια σειρά αμφιλεγόμενης θα έλεγα νομιμότητας διοικητικών πράξεων, η αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκόμενων Αρχών, αλλά και η αδυναμία να διαπιστωθεί το είδος και κυρίως η έκταση των παραβάσεων, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχει παράνομη δραστηριότητα στα λατομεία Μαρκόπουλου.

Αυτό το καθεστώς λαμβάνει τέλος σήμερα διότι έχουμε στα χέρια μας το αποδεικτικό υλικό από το οποίο προκύπτουν αυτές οι παράνομες δραστηριότητες σε μια περιοχή η οποία πρέπει να σας πω πως από το 1989 έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Πρόκειται για μια σωρεία αδικημάτων, γι' αυτό άλλωστε το λόγο στέλνουμε και το φάκελο στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έτσι ώστε να διαπιστωθούν οι παραβάσεις αυτές.

Μέχρι σήμερα το Υπουργείο, μέσω της αρμόδιας Επιθεώρησης Μεταλλείων, έχει επιβάλλει πρόστιμα περίπου 4 εκ. ευρώ. Σήμερα με τη διαβίβαση των στοιχείων στον Εισαγγελέα ελπίζουμε ότι με ταχύτητα αλλά και αποτελεσματικότητα, θα κινηθεί και η ποινική Δικαιοσύνη, έτσι ώστε να καταλογιστούν οι νόμιμες κυρώσεις εναντίον όσων ενδεχομένως έχουν παρανομήσει
».

Δεν υπάρχουν σχόλια: