Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Επίσκεψη Καραμανλή στο ΤΕΜΠΜΕ

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας κλήθηκε και συμμετείχε στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής της 19ης Αυγούστου, στην οποία παρουσίασε μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη δύο νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας: το νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά πάρκα και το νομοσχέδιο για την απλούστευση της ίδρυσης επιχειρήσεων.

Το δύο νέα σχέδια νόμου, τα οποία και εγκρίθηκαν από την Κυβερνητική Επιτροπή πρόκειται να κατατεθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα στη Βουλή. Το πρώτο που αφορά στα επιχειρηματικά πάρκα επιχειρεί να βάλει τάξη στις σημερινές βιομηχανικές περιοχές, αλλά και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας με σύγχρονους όρους, που διευκολύνουν και ενθαρρύνουν τον επιχειρηματία, ενώ παράλληλα σέβονται την τοπική κοινωνία και προστατεύουν το περιβάλλον.

Με το δεύτερο νομοσχέδιο που αφορά στην απλούστευση της διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων, μειώνονται τα διαφορετικά βήματα που απαιτούνται για την ίδρυση μίας επιχείρησης από 14 - 18 που υπολογίζονται σήμερα σε μόλις 4 συνολικά, περιορίζοντας σημαντικά την ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται οι υποψήφιοι επιχειρηματίες και βελτιώνοντας καθοριστικά την κατάταξη της χώρας μας στους διεθνείς πίνακες ανταγωνιστικότητας.
Οι παραπάνω πρωτοβουλίες εντάσσονται στην ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης και μόνο μέσα στο 2009 έχει δώσει ρευστότητα στην αγορά ύψους 11,5 δις τόσο μέσω του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ όσο και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα».


Επίσκεψη Πρωθυπουργού στο ΤΕΜΠΜΕ

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) επισκέφτηκε στις 21 Αυγούστου, ο Πρωθυπουργός, όπου τον υποδέχθηκαν ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας και η Διοίκηση του Ταμείου και τον ενημέρωσαν για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων στήριξης των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μετά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι πριν καν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώσει προσωρινά μέτρα κρατικών ενισχύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης, ήδη από τον Οκτώβριο του 2008, πρώτη σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Ελλάδα πέτυχε την έγκριση του προγράμματος εγγύησης και επιδότησης επιτοκίου για τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης μικρών επιχειρήσεων του ΤΕΜΠΜΕ. Ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε έτσι, ώστε να ενισχυθεί, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, που η βιωσιμότητά τους κινδύνευε άμεσα.

Συνολικά από την αρχή του προγράμματος ενίσχυσης των ΜΜΕ από το ΤΕΜΠΜΕ και μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί δάνεια σε περίπου 47.000 επιχειρήσεις, που έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν 195.000 εργαζόμενους που απασχολούν. Η αξία των δανείων προς τις ΜΜΕ ανέρχεται συνολικά σε €4,6 δις, ενώ η αξία των εγγυήσεων φθάνει τα €3,7 δις. Η δεύτερη φάση του προγράμματος προχωρά και μέχρι το τέλος της, το ΤΕΜΠΜΕ μπορεί να εγγυηθεί δάνεια συνολικού ύψους 9,5 δις ευρώ, ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα περίπου 80 χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: