Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Η σιδηροδρομική γέφυρα 10

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης επισκέφτηκε σήμερα το Νομό Φθιώτιδας.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Υπουργός είχε συναντήσεις με το Νομάρχη Φθιώτιδας κ Αθανάσιο Χειμάρα και το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Παντελή Σκλιά.
Στη συνέχεια ο κ. Στυλιανίδης επισκέφθηκε την περιοχή Στύρφακα όπου κατασκευάζεται από την ΕΡΓΟΣΕ η «Σιδηροδρομική Γέφυρα 10».
Πρόκειται για την πρώτη σιδηροδρομική γέφυρα που κατασκευάζεται στη χώρα μας με την μέθοδο του «προωθούμενου φορέα», καθώς μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί με τη μέθοδο αυτή, μόνον οδικές γέφυρες μικρότερου βάρους.
Η μέθοδος αυτή επιλέχθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ λόγω του μεγάλου ύψους των βάθρων (35 μέτρα) το οποίο καθιστά απαγορευτική την χρήση ικριωμάτων με συμβατική μέθοδο κατασκευής. Με τη μέθοδο αυτή -με την οποία εξασφαλίζεται η ταχύτερη και αποδοτικότερη κατασκευή και ευκολότερος έλεγχο της ποιότητας:
-Κατασκευάζεται ανά τμήμα ο φορέας της γέφυρας (επιφάνεια πάνω στην οποία στρώνονται οι γραμμές) στο ένα άκρο της γέφυρας και στη συνέχεια προωθείται σταδιακά από το ένα βάθρο στο άλλο, έως το απέναντι άκρο.
Στο τελευταίο στάδιο, πέραν της ώσης, απαιτήθηκε ενισχυτικά και έλξη του φορέα, προκειμένου να μετακινηθεί το συνολικό βάρος (περίπου 20.000 τόνοι) στην τελική του θέση.

Η «Σιδηροδρομική Γέφυρα 10» αποτελεί τμήμα της υπό κατασκευή διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων Λιανοκλάδι - Δομοκός στον Άξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι).
Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε € 715,89 εκατομμύρια Και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η νέα αυτή γραμμή αντικαθιστά το ορεινό κομμάτι της μονής γραμμής από το Σιδηροδρομικό Σταθμό «ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙ» έως το Σταθμό «ΔΟΜΟΚΟΣ» μήκους 54 χλμ, με Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή μήκους 52 χλμ.
Οι συρμοί θα κινούνται πλέον στο τμήμα αυτό με ταχύτητα 160 χλμ/ώρα, ενώ με την ολοκλήρωση του έργου θα μειωθεί ο χρόνος ταξιδιού Αθήνα - Θεσσαλονίκη κατά μισή ώρα (συνολικά 3,5 ώρες).
Η υποδομή στο τμήμα Λιανοκλάδι - Δομοκός θα έχει παραδοθεί έως τα τέλη του 2011 και έως τα τέλη του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί η επιδομή, η ηλεκτροκίνηση, η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση- τηλεπικοινωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: