Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Μαζικά δάνεια «α λα καρτ» από φθινόπωρο

Από το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται ότι θα ξεκινήσει μαζικότερα και στην Ελλάδα ο θεσμός των επιτοκίων «α λα καρτ», που αποτελεί συνήθη τακτική στο εξωτερικό. Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, οι τράπεζες χορηγούν δάνεια με διαφορετικό κόστος ανά πελάτη, αναλόγως της φερεγγυότητας και της πραγματικής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται. Για το σκοπό αυτό γίνεται περισσότερο εκτεταμένη χρήση των δυνατοτήτων και των στοιχείων που παρέχει στα μέλη της ΕΕΤ το διατραπεζικό σύστημα «Τειρεσίας».
Οι τράπεζες αξιοποιούν στοιχεία τόσο της «μαύρης» όσο και της «λευκής λίστας» του συστήματος, προκειμένου να εντοπίσουν πόσα δάνεια και κάρτες έχει ο υποψήφιος πελάτης, σε πόσες τράπεζες, πόσο τακτικός είναι στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων του, αλλά και σε ποια οικονομική κατάσταση βρίσκεται πραγματικά.

Με βάση την κοινή συνισταμένη, που προκύπτει από όλα τα παραπάνω, αποφασίζει για το αν θα του χορηγήσει τελικώς το δάνειο ή την κάρτα και με ποιους όρους. Εννοείται ότι όσο πιο εχέγγυος είναι όσο μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια διαθέτει, τόσο πιο ασφαλές θα είναι το δάνειο. Οπότε και το κόστος του (επιτόκιο) θα πέφτει.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων τραπεζικών στελεχών, η διαφορά από (καλό) δάνειο σε (κακό) δάνειο θα μπορεί να φτάσει έως και στις 3 ποσοστιαίες μονάδες, αναλόγως των περιπτώσεων. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τυπικά ο θεσμός των «α λα καρτ» δανείων έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται και στη χώρα από τον Ιούλιο, όμως, το καλοκαίρι θα κυλήσει περισσότερο ως πιλοτικό διάστημα, ενώ η ουσιαστική εφαρμογή του νέου μέτρου θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: