Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Καύσωνας από Δευτέρα

Το πρώτο κύμα ζέστης του φετινού καλοκαιριού αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς η θερμοκρασία στην Αθήνα «δείχνει» πως θα ξεπεράσει τους 36 C βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη τους 37 C. Ηδη από σήμερα η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά εξαιτίας θερμών αέριων μαζών που φθάνουν στον ελλαδικό χώρο από τα Βορειοανατολικά Βαλκάνια.
Καθώς οι μάζες αυτές θα κινούνται όλο και νοτιότερα πάνω από την Ελλάδα, σε ύψος που δεν θα ξεπερνά τα 2 χιλιόμετρα, η θερμοκρασία θα ανεβαίνει κάθε μέρα και από λίγο και η αίσθηση της ζέστης θα είναι εντονότερη στη Βόρεια Ελλάδα και στην ενδοχώρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως η Θεσσαλία. Ετσι, το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Αθήνα η θερμοκρασία θα φθάσει τους 32 C, 34 C και 36 C αντίστοιχα ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 34 C, 35 C και 37 C αντίστοιχα. Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, αυτή η ατμοσφαιρική «διαταραχή» που πέρασε στη Νότια και την Κεντρική Ευρώπη από την Αφρική, διαγράφοντας ημικυκλική τροχιά κατά τους δείκτες του ρολογιού επηρεάζοντας και τη χώρα μας, δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια.

«Την ερχόμενη Τρίτη ή και Τετάρτη η θερμοκρασία στην Αθήνα μπορεί να ξεπεράσει τους 37 C, αλλά με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία δεν φαίνεται το συγκεκριμένο κύμα ζέστης να έχει πολυήμερη διάρκεια». Γεγονός πάντως είναι ότι κατά τον μήνα Ιούνιο κάνουν συχνά την εμφάνισή τους στην Ελλάδα θερμές αέριες μάζες που εκτοξεύουν τον υδράργυρο στα ύψη, προκαλώντας ακόμη και αφόρητους καύσωνες. Οπως συνέβη στις 26 Ιουνίου 2007 όταν η θερμοκρασία στον σταθμό του Αστεροσκοπείου στο Θησείο έσπασε κάθε ρεκόρ φθάνοντας τους 44,8 C. Ηταν η υψηλότερη θερμοκρασία που είχε σημειωθεί Ιούνιο μήνα τα τελευταία 100 χρόνια. Την ίδια ημέρα, ο Βόλος είχε 44,7 C και η παραθαλάσσια κωμόπολη Παλαιόχωρα στα νότια του Νομού Χανίων 45 C. Το διήμερο 28 και 29 Ιουνίου 2007, λόγω της μεγάλης ζέστης ξέσπασε η ολέθρια πυρκαγιά στην Πάρνηθα που εξαπλώθηκε με τη βοήθεια δυτικών ανέμων. Επίσης το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου 2008 σημειώθηκαν υψηλές θερμοκρασίες στην Αχαΐα και την Πάτρα (39,6 C και 38,4 C). Πέρυσι στις 17 Ιουνίου η θερμοκρασία στην Αθήνα έφθασε τους 37,2 C και στη Μακρακώμη Φθιώτιδας άγγιξε τους 40 C.
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: