Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Για την εμποροπανήγυρη στη Θήβα

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ,ΤΑΒΕΡΝΩΝ,
ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΗΒΩΝ
Αγγελιδη 5 –τα.κ 32200 θηβα – τηλ.2262027707

Θήβα 8 ιουνιου 2010
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΥ

Με μεγάλη προσοχή και προβληματισμό παρακολουθήσαμε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θηβαίων, η οποία μετά από διεξοδική συζήτηση, εν μέσω αντεγκλήσεων, κατέληξε στην απόφαση να χωροθετηθεί εκ νέου ως τόπος διεξαγωγής της εμποροπανήγυρης του Δήμου Θηβαίων η οδός Πινδάρου.
Η συγκεκριμένη απόφαση μας βρίσκει σύμφωνους καθώς θεωρούμε ότι ο φυσικός χώρος διεξαγωγής της εμποροπανήγυρης είναι αυτός, και όχι εκείνο που διεξαγόταν για μία δεκαετία μέχρι και σήμερα, διότι διαθέτει πλεονεκτήματα που άπτονται της ίδιας της υποστάσεως της εμποροπανήγυρης αλλά και της φύσεώς της, ως ένα από τα δύο (μαζί με το Βλάχικο γάμο) κορυφαία παραδοσιακά έθιμα της πόλης μας.
Ειδικότερα πιστεύουμε ότι η διεξαγωγή στην οδό Πινδάρου του συγκεκριμένου εθίμου, στο κέντρο δηλαδή της πόλης και της γενικότερης εμπορικής κίνησης, συμπίπτει με τη γενικότερη πτώση της εμπορική κίνησης λόγω κρίσης αλλά και θερινής περιόδου, την οποία και θα τονώσει.
Επιπλέον, είναι πλέον γενικώς παραδεκτό ότι η διεξαγωγή του «παζαριού» στην «Πλακιώτισσα» δεν ωφέλησε στην ανάδειξή του, ούτε και στην τόνωση της εμπορικής κίνησης, αλλά αντίθετα υπήρξε και ελατήριο για την περαιτέρω υποβάθμισή του ως εθίμου, υποχρεώνοντας τους Θηβαίους πλέον να αναγνωρίζουν ως έθιμο την «γουρουνιάδα» και όχι την εμποροπανήγυρη.
Πέραν αυτού, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης συμπίπτει με την εορτή της πόλεώς μας, τα εννιάμερα της Παναγίας της 23ης Αυγούστου, και λόγω της τοπικής εορτής διεξάγεται. Ως τέτοια λοιπόν γιορτή αν αξιολογηθεί και αντιμετωπισθεί, βέβαιον είναι το συμπέρασμα ότι ο φυσικό χώρος διεξαγωγής αυτής είναι η οδός Πινδάρου και το κέντρο της πόλεως.
Βεβαίως θα πρέπει οι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης, και κυρίως


ο Δήμος, να δημιουργήσει από τώρα (υπάρχει χρόνος) τις υποδομές εκείνες, που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες υγιεινής και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας των συμμετεχόντων στην εμποροπανήγυρη, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα.
Από την πλευρά μας, ως Θηβαίοι επαγγελματίες, στηρίζουμε την επιλογή του Δημοτικού Συμβουλίου, και θέτουμε προς συζήτηση και αξιολόγηση προτάσεις για τη βελτίωση αυτού, όπως και στο παρελθόν έχουμε κάνει, όπως:
- έλεγχο στον αριθμό παραγκών και των πωλουμένων εμπορευμάτων.
- Να προτιμηθούν λαογραφικά και τοπικά προϊόντα από ντόπιους ή αναγνωρισμένους εμπόρους
- Βασική προϋπόθεση συμμετοχής η άδεια εμπόρου και η ταμειακή μηχανή.
- Συμμετοχή στην επιτροπή διαχείρισης του παζαριού φορέων όπως η Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών, ο Εμπορικός Σύλλογος κλπ.
- η πώληση γουρουνόπουλου να επιτραπεί μόνον από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που πληρούν τις προϋποθέσεις και τους όρους υγιεινής και έχουν δικαίωμα σέρβις, με ψησταριές τοποθετημένες έμπροσθεν των καταστημάτων και μόνο το δεκαήμερο του παζαριού.
- Ισομερή και ανάλογη με την άδεια λειτουργίας χρήση των τραπεζοκαθισμάτων
- Χορήγηση άδειας χρήσης πεζοδρόμων και πλατείας.
- Να μην χορηγηθουν αδειες σε παραγκες συτισης και προχειρου φαγητου(καντινες)

Με την πεποίθηση ότι είναι δυνατό να διεξαχθεί ομαλά και επιτυχημένα η εμποροπανήγυρη του 2010 στην οδό Πινδάρου, να τονώσει την ασθμαίνουσα εμπορική δραστηριότητα και να κινήσει και πάλι το ενδιαφέρον των Θηβαίων, καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να υποστηρίξουν το έθιμο.

Θήβα 8 Ιουνίου 2010

Για το ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΡΑΤΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: