Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Επερώτηση Μιχάλη Γιαννάκη για την ακρίβεια

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της ΝΔ Μιχάλης Γιαννάκης και ο Υπεύθυνος του Τομέα Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, κατέθεσαν από κοινού με 13 ακόμα βουλευτές της ΝΔ επερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τις ανεξέλεγκτες τιμές στην αγορά, που αφορούν τα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης.Στην επερώτηση τους οι αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ καλούν την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που της κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως οι κοστολογικοί έλεγχοι στα πετρελαιοειδή και οι έλεγχοι στις ενδοομιλικές συναλλαγές.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επερώτησης:
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΘΕΜΑ : Ακρίβεια και αγορά
Κυρία Υπουργέ,Τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές στελέχη της σημερινής κυβέρνησης διαβεβαίωναν ότι έχουν κάποιο «μαγικό» τρόπο να μειωθούν οι τιμές των βασικών αγαθών κατά 10%. Για παράδειγμα, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου τομεάρχη ΠΑΣΟΚ κ. Χρυσοχοΐδη πριν από τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ όταν θα αναλάμβανε την εξουσία θα υιοθετούσε μια σειρά μέτρων που θα οδηγούσαν άμεσα σε μείωση των τιμών έως 10%. Τη θέση του επανέλαβε στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στις 18/10/2009 όπου δήλωσε «Οι τιμές θα πέσουν. Και θα πέσουν, γιατί το επίπεδο τιμών στη χώρα είναι τουλάχιστον 10% παραπάνω από αυτό που πρέπει».

Ωστόσο, η υπόσχεση αυτή δεν έχει φυσικά εκπληρωθεί. Αντιθέτως, το τελευταίο διάστημα οι τιμές των προϊόντων όχι μόνο δεν πέφτουν, αλλά παίρνουν σταδιακά την ανηφόρα. Σε μια περίοδο μάλιστα που, εξαιτίας της καθυστερημένης αντίδρασης της ίδιας της κυβέρνησης απέναντι στην κρίση, τα εισοδήματα των πολιτών περιορίζονται και οι φόροι έμμεσοι και άμεσοι αυξάνονται.Ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινείται στο 4,8%, ωθούμενος προς τα πάνω και από τα ίδια τα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν 1,1%.

Η Ελλάδα είναι πλέον μεταξύ των πρωταθλητών στην ακρίβεια σ’ολόκληρη την Ευρώπη. Ειδικά στη βενζίνη όπου πέρυσι η Ελλάδα ήταν η 8η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ, σήμερα βρίσκεται στις 3 πιο ακριβές χώρες.Το 2009, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε υιοθετήσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με τους φορείς της αγοράς, ώστε να υπάρξει στην πράξη συγκράτηση των τιμών. Ειδικότερα, στο διάστημα από τον Φεβρουάριο 2009 έως τον Απρίλιο 2009 καταγραφήκαν μειώσεις τιμών σε 3.070 προϊόντα και ανακλήσεις ανατιμήσεων σε 3.842, πολλά εκ των οποίων ήταν είδη πρώτης ανάγκης.

Ενώ, από τον Απρίλιο και μετά, κάθε μήνα, ο δείκτης μεταβολής των τιμών 160 προϊόντων καθημερινής χρήσης, με άλλα λόγια περίπου δύο χιλιάδες κωδικοί, παρουσίασε μείωση. Σημειώνουμε τις ρυθμίσεις για την αγορά γάλακτος, όπου προχωρήσαμε σε διαχωρισμό του φρέσκου από το παστεριωμένο και με σαφή αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος. Έτσι, δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για απορρόφηση του ελληνικού γάλακτος και για σημαντική μείωση των τιμών του γάλακτος από τις βιομηχανίες.

Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, εμμένει στην παρουσίαση επαναλαμβανόμενων ανακοινώσεων μετά από κάθε άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (12/5 και 26/5). Ανακοινώσεις που παρουσιάζουν κάποια μέτρα και υποδηλώνουν μια αισιοδοξία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Όμως, ούτε τα μέτρα έχουν αποδώσει, ούτε η αισιοδοξία έχει δικαιωθεί. Ενδεικτικά:Τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση από πέρυσι το καλοκαίρι για να αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια στα καύσιμα μένουν ανενεργά.

Ακόμα συζητούνται οι αρμοδιότητες των Υπουργείων.Η κυβέρνηση παραμένει σε κάποιες αόριστες καταγγελίες για υποθέσεις «καρτέλ», χωρίς ωστόσο να παραπέμπει κάποια από τις υποθέσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κι αυτό παρά τη δυνατότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού εδώ και σχεδόν ένα χρόνο να λειτουργεί σε τμήματα και με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα.Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν επί Νέας Δημοκρατίας για τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών καθυστερούν να εφαρμοστούν, αφήνοντας περιθώριο για τεχνητή αύξηση της τελικής τιμής του προϊόντος που καταβάλει ο καταναλωτής.

Με δεδομένη τη μέχρι σήμερα αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει μέτρα που είτε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε παραδώσει έτοιμα, είτε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακοινώνει χωρίς να τα υλοποιεί,
Επερωτάται η Υπουργός:Υπήρχαν τελικά μέτρα για να μειωθούν άμεσα οι τιμές σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά 10% και αν ναι, γιατί δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα ;Ποιο το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης σε συνεννόηση με τους φορείς της αγοράς ώστε να υπάρξει στη πράξη συγκράτηση των τιμών;Ποιες υποθέσεις «καρτέλ» έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας;
Πόσοι κοστολογικοί έλεγχοι έχουν γίνει στην αγορά πετρελαιοειδών; Πόσες εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων έχουν σφραγιστεί και ποια πρόστιμα έχουν επιβληθεί;Πόσες και ποιες ελληνικές και αλλοδαπές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν υποβάλλει μέχρι σήμερα κατάσταση ενδοομιλικών συναλλαγών; Σε πόσες επιχειρήσεις έχει ζητηθεί η υποβολή φακέλου τεκμηρίωσης και ποια είναι τα αποτελέσματα της εξέτασής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: