Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Ο Μιχάλης Γιαννάκης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της ΝΔ, βουλευτής Βοιωτίας, Μιχάλης Γιαννάκης, παρουσία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, στην εκδήλωση της Γραμματείας Περιβάλλοντος στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής Κοινότητας καθώς επίσης ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ κ. Σταύρος Δήμας, ο Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής Κυριάκος Μητσοτάκης και η Βουλευτής Επικρατείας Διονυσία Αυγερινοπούλου.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι,

Ολόκληρος ο κόσμος διανύει σήμερα μία περίοδο έντονης ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Η οικονομική κρίση που βιώνουμε ως χώρα θέτει έντονους προβληματισμούς για το μέλλον. Για το ΠΟΥ και ΠΩΣ οδηγούμαστε στο Αύριο.

Παράλληλα, η ενεργειακή εξάρτηση, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή, παρά την οικονομική κρίση, παραμένουν στο προσκήνιο. Η τριπλή πλέον, οικονομική, ενεργειακή και περιβαλλοντική πρόκληση επιβάλλει νέες προτεραιότητες και διαφορετική προσέγγιση με στόχο να οραματιστούμε και να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει επικοινωνιακά τα ζητήματα του περιβάλλοντος δημιουργώντας έναν επικοινωνιακό μύθο. Την «πράσινη ανάπτυξη». Προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την δεδομένη ευαισθησία της κοινωνίας για ένα καλύτερο περιβάλλον. Ο Πρόεδρος της ΝΔ, η παράταξή μας έχει κάνει μια διαφορετική επιλογή. Μια διαχρονική, αλλά και ταυτόχρονα σύγχρονη επιλογή. Την επιλογή της Αειφορίας.

Που αποτελεί εδώ και χρόνια την επίσημη επιλογή της Ευρώπης. Μιλάμε για την διατηρήσιμη ανάπτυξη
Που στηρίζεται σε τρία προτάγματα: Την Ανταγωνιστικότητα, την Ισορροπία με το Φυσικό Περιβάλλον και την Ισορροπία με το κοινωνικό περιβάλλον.
Περιβαλλοντική πολιτική χωρίς Ανταγωνιστικότητα, είναι ακραία εμμονή και επιστροφή στον κρατισμό.
Αλλά και Ανταγωνιστικότητα χωρίς σεβασμό στο Περιβάλλον, είναι λεηλασία φυσικών πόρων. Η έννοια της Αειφορίας είναι η σύγχρονη, κοινωνικά φιλελεύθερη προσέγγιση που «παντρεύει» την ανταγωνιστικότητα με το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος.
Φίλες και Φίλοι,

Μπροστά στις τελευταίες εξελίξεις δεν δικαιούμαστε να εθελοτυφλούμε. Οφείλουμε όλοι να αφυπνιστούμε από το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικό. Δεν πρέπει όμως να φοβόμαστε. Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση με φόβο απέναντι στην πρωτοβουλία για εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου. Ένας αναξιοποίητος πλούτος της Ελληνικής Φύσης που οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε.

Και αυτή την εκμετάλλευση να την παντρέψουμε με τις πλέον σύγχρονες περιβαλλοντικές μεθόδους. Να τις εφαρμόσουμε, με απόλυτο σεβασμό στις αρχές της αειφορίας. Σήμερα, με τη διεθνή εμπειρία, με τα διδάγματα του παρελθόντος, οφείλουμε να εκσυγχρονίσουμε το θεσμικό μας πλαίσιο, ούτως ώστε να εκμεταλλευόμαστε –χωρίς να λεηλατούμε- το φυσικό μας περιβάλλον.

Η αξιοποίηση πχ των υδατικών πόρων είναι ένα στοίχημα για την Πολιτεία. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος. Να μην αφήσουμε η οικονομική δραστηριότητα να λεηλατήσει τους φυσικούς μας πόρους. Αλλά και να μην αφήσουμε η περιβαλλοντική ευαισθησία να γίνει σκόπελος ανάπτυξης.

Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή οικονομική και περιβαλλοντική συγκυρία επιβάλλει μια διαφορετική ματιά. Οφείλουμε να δούμε χωρίς παρωπίδες και χωρίς συναισθηματισμούς την αλήθεια. Και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες για όλα τα ζητήματα, για τον λιγνίτη, για το φυσικό αέριο, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οφείλουμε ως Πολιτεία να εκμεταλλευτούμε τον λιγνίτη, το εθνικό μας καύσιμο. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.

Αλλά οφείλουμε επίσης να εφαρμόσουμε νέες μεθόδους, περισσότερο σύγχρονες, περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον. Υπάρχουν οι νέες τεχνολογίες. Υπάρχουν και οφείλουμε να τις εφαρμόσουμε άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: