Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Οι μεγάλες βιβλιοθήκες "μεγαλώνουν" γερά παιδιά...

Όσο περισσότερα είναι τα βιβλία σε ένα σπίτι, τόσο περισσότερο αυξάνεται το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών στη μετέπειτα ζωή τους, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια με πολλά βιβλία τείνουν, στη συνέχεια, να έχουν αυξημένο μορφωτικό επίπεδο, σε αντίθεση με τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον χωρίς βιβλία, τα οποία εμφανίζουν, αργότερα, χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης.Η μελέτη του πανεπιστημίου της Νεβάδα διήρκησε 20 χρόνια και κατέληξε στο ότι η ύπαρξη βιβλιοθήκης σε ένα σπίτι, άσχετα με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, συμβάλλει καθοριστικά στην απόκτηση καλύτερου επιπέδου εκπαίδευσης των παιδιών.

Η επίδραση της οικογενειακής βιβλιοθήκης στο μορφωτικό επίπεδο των παιδιών διαφέρει από χώρα σε χώρα. Στην Κίνα εκτιμάται ότι 500 ή περισσότερα βιβλία σε ένα σπίτι προσθέτουν περίπου 6,6 περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης, στις ΗΠΑ 2,4 χρόνια, ενώ ο μέσος παγκόσμιος όρος, βάσει στοιχείων της έρευνας σε 27 χώρες, είναι 3,2 χρόνια περισσότερης μόρφωσης.Ο συνδυασμός μορφωμένων γονέων και η ύπαρξη πολλών βιβλίων στο σπίτι εκτιμάται ότι προσδίδει στο παιδί 3,2 χρόνια πρόσθετης εκπαίδευσης, αυξάνοντας τα ευεργετικά αποτελέσματα στη μετέπειτα ζωή του, όπως η εύρεση εργασίας και οι υψηλότερες αμοιβές.

Όπως διαπιστώνει η έρευνα, ακόμα και 20 μόνο βιβλία σε ένα σπίτι, μπορούν να δώσουν την ώθηση στο παιδί να επιδιώξει καλύτερη μόρφωση στο μέλλον, ενώ το όφελος μεγαλώνει όσο αυξάνεται και ο αριθμός των βιβλίων.

www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: