Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

O Μιχάλης Γιαννάκης για την ενεργειακή πολιτική

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Βοιωτίας, κύριος Μιχάλης Γιαννάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ζητήσαμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και το Υπουργείο Εξωτερικών να μας ενημερώσουν για την αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής της Χώρας και τη διαφαινόμενη -τότε- είσοδο της τουρκικής κρατικής “BOTAS” στο κοινοπρακτικό σχήμα κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού Ελλάδας Ιταλίας. Ρωτήσαμε για τα οφέλη από μια τέτοια συνεργασία. Παράλληλα, τονίσαμε τις επιπτώσεις και τις παγίδες για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Στις εύλογες αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας, κατόπιν σχετικής ερώτησης, ο μεν Πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας «νίπτει τας χείρας του» παραπέμποντας στην Υπουργό του, η δε κυρία Μπιρμπίλη, εξαντλώντας το χρονικά όρια της κοινοβουλευτικής πρακτικής, δεν απαντά ουσιαστικά σε κανένα από τα ερωτήματα που της ετέθησαν.

Σημερινά δημοσιεύματα φέρουν την απόφαση για είσοδο της Τουρκίας στον Ελληνοϊταλικό αγωγό ως ειλημμένη. Τα ερωτήματα, όμως, παραμένουν.
· Ποια εθνικά συμφέροντα εξυπηρετούν αυτές οι αποφάσεις;
· Ποια ανταλλάγματα έχει εξασφαλίσει η Ελληνική πλευρά;
· Επιτυγχάνουν αυτές οι αποφάσεις το στόχο για ενεργειακή ασφάλεια της χώρας;

Η Νέα Δημοκρατία θα εξαντλήσει τα κοινοβουλευτικά μέσα που έχει στη διάθεσή της. Μετά την ακύρωση του αγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη, προτιθέμεθα άμεσα να καταθέσουμε νέα Επίκαιρη Ερώτηση προς την κυβέρνηση για την ενεργειακή στρατηγική που αφορά τους αγωγούς, την οποία η κυβέρνηση εγκαταλείπει, αναίτια και αδικαιολόγητα, οδηγώντας στη γεωπολιτική υποβάθμιση της Ελλάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: