Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Για την Atalanti Hills




Γράφει
ο Θανάσης Ζεκεντές
Οικονομολόγος MSc
Δημοτικός Σύμβουλος Αταλάντης

Atalanti Hills: Μια ώριμη επένδυση που κινδυνεύει να χαθεί

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, καθώς βρίσκεται στα πρόθυρα της δημοσιονομικής κατάρρευσης, έχει πάψει να είναι ανταγωνιστική, δεν είναι ελκυστική σε νέες ιδιωτικές επενδύσεις και εμφανίζει σημαντικό πρόβλημα αναπτυξιακής στόχευσης. Δεν μπορούμε ως χώρα να αναπτύξουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, όταν άλλες χώρες μας ξεπερνούν με γοργούς ρυθμούς. Χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί τον τελευταίο χρόνο και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι δυσοίωνες τη στιγμή που ο υπόλοιπος κόσμος φαίνεται να ξεπερνά την κρίση. Κατά συνέπεια γίνεται σαφές ότι οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας είναι εγχώριες και έχουν να κάνουν με τη γραφειοκρατική διόγκωση του δημόσιου τομέα και την υποχώρηση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Η ευθυνοφοβία των δημοσίων λειτουργών, η ατολμία των πολιτικών εξαιτίας του πολιτικού κόστους και η παραπληροφόρηση έχουν δημιουργήσει στη χώρα επενδυτικό τέλμα.

Χαρακτηριστική περίπτωση μιας ακόμη ώριμης επένδυσης που κινδυνεύει να χαθεί είναι το Atalanti Hills. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη αγροτουριστική επένδυση στον Έξαρχο Αταλάντης, ελληνοβρετανικών κεφαλαίων, η οποία σκοπεύει να κατασκευάσει υποδομές υψηλού επιπέδου (2 ξενοδοχεία 5 αστέρων και παραθεριστικές κατοικίες) και να αναπτύξει δραστηριότητες που μπορούν να προσελκύσουν τουρίστες στην περιοχή (γκολφ, αγροτουρισμός, μονοπάτια – πεζοπορία κλπ). Το μέγεθος της επένδυσης είναι τέτοιο που από μόνο του μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής, η οποία σήμερα εξαιτίας της κάμψης της τιμής των αγροτικών προϊόντων και των επιδοτήσεων βρίσκεται σε αναζήτηση προσανατολισμού.

Η υλοποίηση της επένδυσης για την εθνική οικονομία και την περιοχή συνεπάγεται:
Προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.
Τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου με απασχόληση εκατοντάδων εργαζομένων στην κατασκευή του έργου.
Προσέλκυση τουριστών από το εξωτερικό με υψηλό εισόδημα, αυξάνοντας το τουριστικό συνάλλαγμα.
Αύξηση της επισκεψιμότητας των περιοχών που βρίσκονται στους Νομούς Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Φωκίδας καθώς με ορμητήριο το συγκεκριμένο χώρο οι τουρίστες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις φυσικές ομορφιές της Στερεάς Ελλάδας.
Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθώς θα προσφέρει δραστηριότητες τόσο τη θερινή όσο και τη χειμερινή περίοδο.
Αύξηση των δημοσίων εσόδων από το ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος της εταιρείας εκμετάλλευσης της επένδυσης ώστε να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για να ολοκληρωθούν τα έργα πρόσβασης, όπως είναι ο δρόμος Σκάλα Αταλάντης – Αταλάντη – όρια Νομού Βοιωτίας, αλλά και ο δρόμος Έξαρχος – Ορχομενός.
Δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης καθώς η επένδυση θα λειτουργεί όλο το χρόνο.
Ανάπτυξη επιχειρήσεων από ντόπιους που σχετίζονται με τον τουρισμό και τον αγροτουρισμό, καθώς η επένδυση θα είναι ανοιχτή και οι τουρίστες – παραθεριστές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την περιοχή.
Αύξηση των εσόδων του Δήμου από το 2% του Δημοτικού Φόρου ώστε να χρηματοδοτηθούν σημαντικά έργα που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία.
Αύξηση της τιμής των ακινήτων της περιοχής.

Τα προβλήματα υλοποίησης του έργου σχετίζονται άμεσα με 2 ζητήματα που έχουν προβληθεί από τους αυτούς που διαφωνούν ή είναι επιφυλακτικοί αναφορικά με την ωφέλεια του έργου για την περιοχή. Ειδικότερα το πρώτο αφορά τις χρήσεις γης του ακινήτου και το δεύτερο τις επιπτώσεις της επένδυσης στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Στο πρώτο ζήτημα αναφορικά με τις χρήσεις γης του ακινήτου υπάρχει τμήμα του ακινήτου που κάηκε και αυτομάτως χαρακτηρίστηκε ως αναδασωτέα έκταση. Αφού ένα τμήμα του ακινήτου χαρακτηρίζεται ως δασικό – αν και δεν υπάρχει δάσος – θα πρέπει η αρμόδια υπηρεσία – δηλαδή το Δασαρχείο – να οριοθετήσει την περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως δασική και η ανάπτυξη της επένδυσης να συνεχιστεί χωρίς το κομμάτι αυτό, όπου μπορεί να γίνει αναδάσωση και η περιοχή να είναι επισκέψιμη για περιπατητές. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία, κωλυσιεργώντας με τον τρόπο αυτό την υλοποίηση του έργου.

Στο δεύτερο ζήτημα αναφορικά με τις επιπτώσεις της επένδυσης στον υδροφόρο ορίζοντα η απάντηση είναι σύνθετη. Η Ελλάδα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αντιμετωπίζει προβλήματα ξηρασίας, ωστόσο η Ελλάδα μέχρι σήμερα ως χώρα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στην χρήση πόσιμου νερού στη γεωργία. Όταν στις χώρες της Ευρώπης η γεωργία απορροφά το λιγότερο από το μισό των υδάτινων πόρων, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 85% (στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης) και μάλιστα από αυτή την ποσότητα ένα μεγάλο ποσοστό – μέχρι και 50% του μεταφερόμενου νερού - χάνεται λόγω της κακής κατάστασης των αρδευτικών δικτύων ή των ακατάλληλων τεχνικών! Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι έχουμε υδροβόρες καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι. Η μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων μετά το 2013 θα καταστήσει ασύμφορη την καλλιέργεια του βαμβακιού στην Ελλάδα, καθώς η εμπορική τιμή του προϊόντος στην παγκοσμιοποιημένη αγορά είναι τόσο χαμηλή που δεν θα καλύπτει το κόστος παραγωγής. Η μείωση των υδροβόρων καλλιεργειών θα δημιουργήσει θετικό ισοζύγιο υδάτινων πόρων.





Η κατανάλωση νερού στην επένδυση του Atalanti Hills θα χρησιμοποιήσει νερό για οικιακή χρήση των τουριστών και παραθεριστών και νερό για το πότισμα των γηπέδων γκολφ. Με επαναχρησιμοποίηση του νερού με κατασκευή τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού και χρήση λιγότερο υδρόφιλου γκαζόν μπορούν να γίνουν σημαντικές εξοικονομήσεις υδάτινων πόρων και τελικά η επένδυση να έχει θετική συνεισφορά στην περιοχή «πρασινίζοντας» μια έκταση που σήμερα είναι στο μεγαλύτερο κομμάτι της εγκαταλειμμένη.

Το Atalanti Hills είναι μια ώριμη επένδυση που κινδυνεύει να χαθεί και αυτό παρόλο που το οικονομικό ισοζύγιο της επένδυσης είναι θετικό και οι περιβαλλοντικές αντιδράσεις δεν βασίζονται σε μελέτες αλλά σε προσωπικές εκτιμήσεις.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Απ΄όσο γνωρίζω δεν έχουν περάσει ακόμα τα 30 χρόνια, που είναι απαραίτητα για μια σωστή ωρίμανση, η οποία ΠΑΝΤΑ προηγείται της υλοποίησης μιας μεγάλης επένδυσης. Παρακαλώ, δείξτε την απαραίτητη υπομονή.