Με γοργά βήματα προς την δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά η κυβέρνηση μετά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε Γιούρογκρουπ και Εκοφίν. Στο στόχαστρο των αλλαγών που προσανατολίζεται να φέρει η κυβέρνηση είναι η δραστική περιστολή των δαπανών στο δημόσιο, αρχής γενομένης από τις υπερωρίες, τα επιδόματα και τις παροχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια του τσάρου της οικονομίας είναι η δημιουργία ενιαίας αρχής πληρωμών στο δημόσιο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010, η οποία θα εξετάσει διεξοδικά τις αποδοχές των 510.000 υπαλλήλων. Είναι ενδεικτικό της πρόθεσης της κυβέρνησης να μειώσει τις δαπάνες στο δημόσιο, ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχουν μειωθεί τα έξοδα στον κωδικό των «πρόσθετων παροχών» που αφορούν στους δημόσιους υπαλλήλους.
Η χρηματοδότησή του περιορίστηκε στα 450 εκατ. ευρώ για το 2010 από 508 εκατ. ευρώ φέτος. Η ενιαία αρχή πληρωμών θα επανδρωθεί μέσω μετατάξεων και θα έχει αντικείμενο την καταβολή του συνόλου των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι εκτός από τον μισθό θα καταβάλει τις υπερωρίες, τα επιδόματα, τις αμοιβές για συμμετοχές σε διοικητικά συμβούλια, ομάδες εργασίας και επιτροπές αλλά και πιθανές αμοιβές για απασχόληση σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου. Στόχος του κ. Παπακωνσταντίνου είναι να περιορισθεί το κονδύλι της μισθοδοσίας του Δημοσίου, το οποίο μαζί με το αντίστοιχο των συντάξεων απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών δαπανών. Σε δεύτερο στάδιο, όταν η ενιαία αρχή ετοιμάσει τη βάση δεδομένων με τη συνολική μισθοδοσία, το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να αποστέλλει σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις.
Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στις γυναίκες
Παράλληλα, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση σχεδίου νόμου για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο δημόσιο, μετά την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην θιγούν ώριμα δικαιώματα και οι ρυθμίσεις, μέχρι την τελική εξίσωση, να γίνει σε δόσεις, ανά εξάμηνο δηλαδή. Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον σύστημα 250.000 που εργάζονται στο δημόσιο μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Από αυτές οι 110.000 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, ενώ οι υπόλοιπες 140.000 απειλούνται να βγουν στη σύνταξη 5 -17 χρόνια αργότερα.
Ψαλίδι και στους συμβασιούχους
Στα σχέδια του κ. Παπακωνσταντίνου είναι το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων και η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Ήδη η κυβέρνηση, προχώρησε στην περικοπή των προγραμμάτων Stage στον δημόσιο τομέα και να επανεξετάσει μια σειρά από βραχυπρόθεσμα μη μόνιμα συμβόλαια εργασίας στον στενό αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σε ό,τι αφορά τη μείωση των συμβασιούχων, ο υπουργός τόνισε στους ευρωπαίους εταίρους και στα κοινοτικά όργανα πως δεν διαθέτει συγκεκριμένο αριθμό, παρουσίασε όμως συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία. «Φέτος για μη μόνιμες συμβάσεις στον δημόσιο τομέα υπήρξε μια δαπάνη ενός περίπου δισεκατομμυρίου ευρώ, ένα τεράστιο νούμερο. Είναι προφανές ότι υπάρχουν ανάγκες για την κάλυψή τους σε νοσηλευτικό π.χ. προσωπικό ή σε δασκάλους, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια περιστολής αυτού του κόστους. Δεν τίθεται πάντως θέμα απολύσεων αλλά συμβάσεων οι οποίες, αν κριθεί ότι δεν χρειάζονται, δεν θα ανανεωθούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.
www.aftodioikisi.gr
Η Νύχτα Μετά #3
Πριν από 3 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου