Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Διήμερο για την Κλιματική Αλλαγή με συμμετοχή Περγαντά

Στο Διήμερο ενημέρωσης και δράσης (6-7 Νοεμβρίου 2009), με θέμα «Κλίμα και Πόλη : με το βλέμμα στην Κοπεγχάγη», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή της Υπουργού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, συμμετείχε ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς.

Ο κ. Περγαντάς, μαζί με τον κ. Κουβέλη, Υφυπουργό Εξωτερικών και τους κ.κ. Ρουμελιώτη και Σαρτζετάκη, πανεπιστημιακούς καθηγητές τοποθετήθηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του τόμου «Διεθνής κλιματική πολιτική : ο δρόμος προς την Κοπεγχάγη», που επιμελήθηκαν ο Γρηγόρης Τσάλτας, καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου και Κωστής Κατσιμπάρδης, δρ. ειδικός επιστήμονας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και η έκδοσή του πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας.

«Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει. Συμβαίνει και αποτελεί απειλή για τη γη.», τόνισε στην τοποθέτησή του, ο Νομάρχης Βοιωτίας. «Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, πως, αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση στον κόσμο. Είμαστε ήδη μπροστά σε μια παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα – συνέπεια της κλιματικής αλλαγής – πλήττουν με μεγαλύτερη συχνότητα και σφοδρότητα τις φτωχές χώρες.
Η καθυστέρηση στη λήψη των απαραίτητων μέτρων είναι πλέον ο μεγαλύτερος εχθρός της φύσης. Είναι καιρός να ξεπεραστεί ο εγωϊσμός της ενοχής και της άρνησης αποδοχής των επιπτώσεων της καταστροφής του περιβάλλοντος. Είναι καιρός να καταδικαστεί απερίφραστα η μικρότητα των μεγάλων, που τους κρατά μακριά από τις ευθύνες τους.
Η Κοπεγχάγη θα πρέπει να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή. Η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση δεν αντέχει πλέον ως άλλοθι για τον αποπροσανατολισμό από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που απαιτούν την υιοθέτηση και εφαρμογή άμεσων μέτρων.»

Επίσης, σε εθνικό επίπεδο, ο κύριος Περγαντάς, εστίασε σε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, στα οποία η χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα, και συγκεκριμένα :
- Σε συγκροτημένο χωροταξικό σχεδιασμό, καθορισμό χρήσεων γης, και υλοποίηση υποδομών, που θα επιτρέψουν την περιβαλλοντική και λειτουργική εγκατάσταση βιομηχανικών δραστηριοτήτων.
-Στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας από τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών.
-Στον περιορισμό κατασπατάλησης φυσικών πόρων και ειδικά νερού.
-Στον σταδιακό περιορισμό από το ενεργειακό μείγμα της χώρας ρυπογόνων μορφών πρώτης ύλης και στην απαγόρευση της χρήσης λιθάνθρακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: