Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Μέτρα μείωσης των μεταναστών στη Βρετανία

Σειρά μέτρων για την μείωση του αριθμού των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα εξαγγέλλει σήμερα ο πρωθυπουργός Μπράουν.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι οι γιατροί και άλλοι επαγγελματίες από χώρες εκτός της Ευρώπης θα αποτρέπονται πλέον απ' το να ασκούν το επάγγελμά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο μέτρων για την μείωση της μετανάστευσης.

Εν όψει της ομιλίας του για το θέμα της μετανάστευσης αργότερα σήμερα Πέμπτη, ο Μπράουν δεσμεύτηκε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Daily Mail, ότι θα σκληρύνει το σύστημα μοριοδότησης βάσει του οποίου μετανάστες μπορούν να εργάζονται στη Βρετανία, και δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει την μετανάστευση πριν αποχωρήσει από το θώκο.
«Ένας από τους λόγους που η μετανάστευση θα μειωθεί είναι ότι θα καταστήσουμε αυστηρότερο το νέο σύστημα μοριοδότησης και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε τους αμέσως προσεχείς μήνες», δήλωσε ο Μπράουν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η μετανάστευση αποτέλεσε πηγή «οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ενίσχυσης της Βρετανίας», αλλά τόνισε πως αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες για τις συνέπειες από την αύξηση του πληθυσμού όσον αφορά την απασχόληση, τους μισθούς και το κόστος των ακινήτων.
«Ξέρω ότι ο κόσμος ανησυχεί για το εάν και κατά πόσον η μετανάστευση μειώνει τους μισθούς τους και τις προοπτικές [εύρεσης] εργασίας για τα παιδιά του και επίσης ανησυχεί για το εάν και κατά πόσον θα έχει μια αξιοπρεπή στέγη», είπε ο Μπράουν.
«Θέλουν διαβεβαιώσεις ότι το σύστημα είναι αυστηρό και δίκαιο. Θέλουν διαβεβαιώσεις ότι οι νεοεισελθέντες στη χώρα θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.. . θα τηρούν τους νόμους, θα μιλούν αγγλικά, που είναι σημαντικό, θα συμβάλλουν».

Η Βρετανία αντιμετώπιζε έλλειψη σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όταν το Εργατικό Κόμμα ανέλαβε την εξουσία το 1997, και χιλιάδες επιστρατεύτηκαν από το εξωτερικό.
«Κάναμε μια τεράστια προσπάθεια να εκπαιδεύσουμε μια νέα γενιά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στη χώρα μας», σημείωσε ο Μπράουν.
«Εξετάζουμε πλέον το πώς μπορούμε να κλείσουμε το χάσμα των δεξιοτήτων στη χώρα μας ώστε να μειώσουμε τον αριθμό των ειδικοτήτων για τις οποίες χρειαζόμαστε ανθρώπους από το εξωτερικό».
«Η μετανάστευση θα μειωθεί», επανέλαβε.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: