Ο πρόεδρος της εταιρίας τόνισε πως το βιομηχανικό ρεύμα είναι κατά 50% ακριβότερο στην Ελλάδα από ό,τι στην Ε.Ε.
Στην εξασφάλιση των πρώτων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου, εκτός ΔΕΠΑ, προχώρησε ο Όμιλος Επιχειρήσεων Μυτιληναίος ΑΕ, όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» που διοργανώνει το ΙΕΝΕ στο Ευγενίδειο Ιδρυμα. Το φορτίο ύψους 65.000 κυβικών μέτρων, το οποίο ο όμιλος εξασφάλισε από την ιταλική ENI, φθάνει στην Ελλάδα στα τέλη του μήνα.
Επίσης ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι, με τον τρόπο με τον οποίον εξελίσσονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ, η ελληνική βιομηχανία υφίσταται τιμολόγηση ενέργειας που απειλεί τη βιωσιμότητά της. «Έχουμε φθάσει στο σημείο να είναι το κόστος του βιομηχανικού ρεύματος στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2008, όπως ορίζεται από τα τιμολόγια της ΔΕΗ, υψηλότερο έως και 50% έναντι του αντίστοιχου τιμολογίου σε χώρες της ΕΕ», επεσήμανε ο πρόεδρος της «Μυτιληναίος ΑΕ».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό συμβαίνει σε μια συγκυρία όπου στη Γερμανία π.χ., λόγω της οικονομικής κρίσης ή με αφορμή την οικονομική κρίση, δίνονται σημαντικά κίνητρα και επιδοτήσεις στη βαριά βιομηχανία για να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Εκθέτοντας τις εκτιμήσεις του ομίλου για τις προοπτικές της ελληνικής ενεργειακής αγοράς ο κ. Μυτιληναίος εντόπισε προβλήματα σε τρία επίπεδα:
-Στο πολιτικό επίπεδο οποιαδήποτε κυβέρνηση είτε ΠΑΣΟΚ, είτε ΝΔ αποφάσιζε ριζική αλλαγή του μείγματος καυσίμων θα αντιμετώπιζε οξύ πρόβλημα στην εξασφάλιση συναίνεσης στη Βουλή με τις παρούσες συνθήκες.
-Ακόμα και στην περίπτωση που εξασφαλιζόταν η απαιτούμενη συναίνεση δεν θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο.
-Εξαιρούμε συχνά από τη συζήτηση στην Ελλάδα το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Όσο μεγαλύτερη είναι η κοινωνική πίεση τόσο ακριβότερα θα είναι τα δικαιώματα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθώς θα είναι πολύ λίγα και θα τα ζητούν πολλοί.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου προέβη, τέλος, στην εκτίμηση ότι οι επιλογές της ΔΕΗ και των ιδιωτών δεν είναι πολλές. Κατά την άποψή του, αυτές συνίστανται σε
-Μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ, με προαπαιτούμενο μιαν «επανάσταση» στη γραφειοκρατική διαδικασία.
-Κατασκευή ενός ή δύο ακόμα τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου.
-Σταδιακή μετατροπή των σταθμών με φυσικό αέριο σε μονάδες βάσης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ
Η Νύχτα Μετά #3
Πριν από 3 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου