Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Δήμαρχοι και νομάρχες στο ασανσέρ μετά την εκλογή Σαμαρά

Αλλαγές και στο νεοδημοκρατικό αυτοδιοικητικό χάρτη φέρνει η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Καθώς οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα είναι η πρώτη μεγάλη μάχη που θα κληθεί να δώσει με το ΠΑΣΟΚ ο νέος αρχηγός της ΝΔ, στο επιτελείο του δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτή. Για το λόγο αυτό, στενοί συνεργάτες του μιλούν για ανανέωση τόσο σε πρόσωπα όσο και σε ιδέες. Πόσο μάλλον που η μάχη αυτή θα δοθεί με νέα δεδομένα: μεγαλύτερους και ισχυρότερους δήμους και αιρετές περιφέρειες. Εκτός ο Κακλάμανης, εντός ο Σπηλιωτόπουλος

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή που έχει ήδη αποφασισθεί είναι ότι, όπως έλεγε στην αυτοδιοίκηση gr, στενός συνεργάτης του νέου προέδρου «η ΝΔ με αρχηγό το Σαμαρά δεν μπορεί να στηρίξει τον Ν. Κακλαμάνη στο δήμο Αθηναίων. Κι αυτό όχι μόνο γιατί ο παλαιός στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Πολιτικής Άνοιξης στήριξε τη Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά, κυρίως, γιατί θεωρούν ότι «η πρώτη τριετία του στο δήμο έκανε την Αθήνα χειρότερη».

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο νέος αρχηγός όταν είχε προσεγγίσει τον Άρη Σπηλιωτόπουλο του είχε προτείνει να διεκδικήσει το δήμο της Αθήνας σε περίπτωση που ο ίδιος εκλεγεί στη θέση του προέδρου. Βεβαίως, ο κ. Σπηλιωτόπουλος επέλεξε την –ηττημένη πλέον- κ. Μπακογιάννη, ωστόσο, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες, η πρόταση ποτέ δεν έπαψε να ισχύει. Βεβαίως, ο νυν δήμαρχος τα έχει πληροφορηθεί όλα αυτά και ήδη έχει ξεκινήσει να ρίχνει (ματαίως, λένε αυτοί που είναι σε θέση να γνωρίζουν) γέφυρες στην πλευρά του νέου προέδρου. Μάλιστα, στενοί του συνεργάτες που αποτελούσαν τις αιχμές του δόρατος στη μέσω δήμου Αθηναίων προεκλογική εκστρατεία της Ντ. Μπακογιάννη στέλνουν τώρα sms προς κάθε κατεύθυνση, κάνοντας λόγο για προσωπικές επιλογές που έγιναν και την ανάγκη της ενότητας.

Ποιοι πέφτουν, ποιοι ανεβαίνουν
Πλην όμως του δήμου της Αθήνας αλλαγές αναμένεται να δρομολογηθούν και σε άλλες περιοχές καθώς πολλοί δήμαρχοι και νομάρχες, οι οποίοι μάλιστα αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις τοπικές κοινωνίες είχαν στηρίξει την κ. Μπακογιάννη.

Ανάμεσα του ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Δημήτρης Μαραβέλιας, ο δήμαρχος Λάρισας Κωνσταντίνος Τζανακούλης, καθώς και οι νομάρχες Λέσβου Παύλος Βογιατζής, Φθιώτιδας Αθανάσιος Χειμάρας, Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης και Κορινθίας Νίκος Ταγαράς.

Αντίθετα, σημαντικό ρόλο στις επιλογές που θα κάνει η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά σε σχέση με την Αυτοδιοίκηση πρωταρχικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι νομάρχες Ανατολικής Αττικής Λέωνίδας Κουρής, Λακωνίας Κωνσταντίνος Φούρκας, Καστοριάς Κωνταντίνος Λιάντσης και Τρικάλων Ηλίας Βλαχογιάννης, καθώς και οι δήμαρχοι Σερρών Γιάννης Βλάχος, Σταυρούπολης Γεώργιος Καρασακαλίδης, Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου, και Κάμπου Καρδίτσας Κωνσταντίνος Πάπαλος.
www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: