Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Δεν λέει για τον Περγαντά

www.zougla.gr
Ένα μοιραίο λάθος στην άσπιλη «Καθημερινή»
Συμβαίνει και στις... καλύτερες οικογένειες. Μπορεί ο Τύπος να είναι ανεξάρτητος, αντικειμενικός και αμερόληπτος, ωστόσο κάποια έντυπα φαίνεται να κάνουν διακρίσεις σε «φίλους» και μη «φίλους». Και όπως αποδεικνύεται, καταβάλλουν προσπάθειες να προσέχουν τους «φίλους» περισσότερο από τους άλλους...

Ο λόγος για το οικονομικό ένθετο της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», της 1ης Νοεμβρίου 2009. Σε ένα ανυπόγραφο άρθρο με τίτλο «Προεκλογικές εντάξεις στην Ψηφιακή Σύγκλιση», ο αρθρογράφος επισημαίνει τα προεκλογικά «γαλάζια ρουσφέτια», με αναθέσεις έργων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε συγκεκριμένες εταιρείες, δύο μόνο ημέρες πριν τις τελευταίες εκλογές.

Οι παρατηρητικοί αναγνώστες της «Καθημερινής» έμειναν εμβρόντητοι, όταν σε ένα σημείο που το κείμενο αναφερόταν σε συγκεκριμένη εταιρεία, διάβασαν μία εμβόλιμη φράση σε παρένθεση: «ΛΕΟ, δες το λίγο με τον Ζήρα, γιατί είναι φίλοι μας αυτοί»! Προφανώς, επρόκειτο για οδηγία κάποιου προς τους δημοσιογράφους, υπό μορφή σημείωσης. Η οδηγία διέφυγε της προσοχής όλων και βγήκε… στον αέρα! Βεβαίως, οι δημοσιογράφοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για τις οδηγίες που δίνει η διεύθυνση μίας εφημερίδας, ούτε και είναι αυτονόητο ότι τις ακολουθούν πάντα και κατά γράμμα.

Η δε διεύθυνση πρέπει να έχει τη γενναιότητα να αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη των επιλογών της. Όμως, γι αυτό το ζήτημα απελύθησαν από την «Καθημερινή» δύο εργαζόμενοι, ένας συντάκτης ύλης και ο διορθωτής, ενώ ακόμη εκρεμμεί αν θα απολυθεί και ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Μανδραβέλης.

Συμπέρασμα; Ο δαίμων του τυπογραφείου δεν είναι μόνο ενοχλητικός, ενίοτε γίνεται και αποκαλυπτικός. Τα ερωτήματα όμως που προκύπτουν είναι εύλογα: υπάρχουν εταιρείες που το οικονομικό ρεπορτάζ τις αντιμετωπίζει διαφορετικά από τις άλλες, ως «φίλες»; Και γιατί άραγε αυτές οι εταιρείες να είναι «φίλες», ενώ οι άλλες δεν είναι;

www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: