Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Η Συμπαράταξη για τα 17.000 στρέμματα της Ιεράς Μονής Λυκούρεση

Εν όψει της εκδίκασης της αγωγής που πρόκειται να διεξαχθεί αύριο Πέμπτη 6 Νοεμβρίου ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς και που αφορά τη διεκδίκηση από την Ιερά Μονή Λυκούρεση 17.000 στρεμμάτων στη μεταξύ των δήμων Λεβαδέων και Χαιρωνείας περιοχή η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον εξέδωσε δελτίο Τύπου. Δείτε.


Μια πολύ σημαντική δίκη έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί την Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2008 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λιβαδειάς.
Η δίκη αφορά αγωγή της Μονής Λυκούρεση κατά του Ελληνικού Δημοσίου, με την οποία διεκδικούνται από τη Μονή 17.000 στρέμματα δημόσιας γης.
Η διεκδικούμενη έκταση περιλαμβάνει τμήματα των περιοχών Λιβαδειάς, Ανάληψης, Πέρα Χωριού, Θουρίου, Τσουκαλάδων, Χαιρώνειας και Αγίου Βλασίου.
Η έκταση αυτή έχει απαλλοτριωθεί το έτος 1965 από το Ελληνικό Δημόσιο. Μέρος αυτής αποτελείται από βοσκοτόπια, τα οποία χρησιμοποιούνται από κτηνοτρόφους της περιοχής με ευθύνη των Δήμων. Άλλο μέρος έχει διανεμηθεί για την αποκατάσταση ακτημόνων καλλιεργητών. Επίσης στην έκταση αυτή συμπεριλαμβάνεται και δάσος σπάνιας φυσικής ομορφιάς.

Τα μέλη και οι φίλοι της «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», ήδη από τον Οκτώβριο του έτους 2007, όταν υπέπεσε στην αντίληψή μας το ζήτημα, κινηθήκαμε άμεσα και σε πρώτη φάση ενημερώσαμε τους αρμόδιους φορείς της αυτοδιοίκησης.
Πράγματι, ο Δήμος Χαιρώνειας ανταποκρίθηκε και με ομόφωνη απόφαση της Δημαρχιακής του Επιτροπής, παρενέβη υπέρ του Δημοσίου, διότι –όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση- «ο Δημόσιος χαρακτήρας της έκτασης διασφαλίζει παρούσες και μέλλουσες χρήσεις υπέρ των πολιτών».
Αντίθετα απορριπτική ήταν η θέση της πλειοψηφίας τόσο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς, τα οποία ύστερα από εισηγήσεις του Νομάρχη Βοιωτίας και του Δημάρχου Λιβαδειάς αντίστοιχα, έκριναν ότι το θέμα αυτό «δεν έπρεπε να συζητηθεί».

Η δίκη στις 6 Νοεμβρίου 2008 είναι η πρώτη μιας σειράς δικών, που θα ακολουθήσουν. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε την προγραμματισμένη δίκη για μια μεγάλη έκταση στον Παρνασσό, στην περιοχή της Δαύλειας, η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 3 Μαΐου 2010 ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Λαμίας. Επίσης με μια σειρά δικαστικών παρεμβάσεων άλλες Μονές της Βοιωτίας έχουν στραφεί κατά του Ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας πολύ μεγάλες εκτάσεις έως και 70.000 στρέμματα.

Με πολλές από τις παρεμβάσεις αυτές οι Μονές έχουν στραφεί και κατά κληρούχων μικροκαλλιεργητών, που διαθέτουν αγροτεμάχια ακόμη και έκτασης μισού ή ενός στρέμματος.
Με αυτές τις παρεμβάσεις οι Μονές απειλούν να στερήσουν αυτές τις καλλιεργούμενες εκτάσεις από τους αγρότες κραδαίνοντας, ως συνήθως «κιτάπια» της Τουρκοκρατίας!! Αυτά και μόνο τα γεγονότα έρχονται να διαψεύσουν με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο τις επίσημες δηλώσεις της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας, ότι δεν διεκδικεί τίποτε, γιατί όλες οι εκτάσεις αυτές δήθεν της ανήκουν.

Αλλά εκτός από τα ένδικα μέσα, που ασκούν οι Μονές, προχωρούν και σε άλλου τύπου εξωθεσμικές πρακτικές διεκδικήσεων. Μια από αυτές είναι οι παράνομες και ανυπόστατες «μισθώσεις» εκτάσεων, που βέβαια δεν τους ανήκουν, σε κάποιους ιδιώτες. Οι ιδιώτες αυτοί με ιδιαίτερη ορμή και επιθετικότητα αυθαιρετούν και προβαίνουν σε διακατοχικές πράξεις:
Περιφράζουν Δημόσιες εκτάσεις.
Οικειοποιούνται κοινόχρηστα αγαθά, όπως τα τρεχούμενα νερά.
Παρεμποδίζουν τη βόσκηση κοπαδιών νομίμως τοποθετημένων.
Δημιουργούν εν γένει προστριβές και προκαλούν αναστάτωση στην κοινωνική και οικονομική ζωή των πολιτών.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι πρόκειται για συντονισμένη προσπάθεια των Μονών να στερήσουν από τους Έλληνες πολίτες τη χρήση τεράστιων εκτάσεων στο νομό Βοιωτίας.
Η βόσκηση, η καλλιέργεια, ο παραθερισμός και οποιαδήποτε άλλη χρήση, δικαιωματικά και απαράγραπτα ανήκουν στον Ελληνικό Λαό.

Η «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», με αφορμή την πρώτη αυτή επικείμενη δίκη στη Λιβαδειά, καλεί όλα τα κόμματα, τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, τις επαγγελματικές, συνδικαλιστικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις του Νομού να λάβουν σαφή θέση.
Φρονούμε ότι όλοι μας έχουμε χρέος να υπερασπίσουμε αποτελεσματικά το Δημόσιο χαρακτήρα του φυσικού μας περιβάλλοντος, ο σεβασμός και η ακεραιότητα του οποίου, αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις ακόμη και για την ύπαρξή ,μας, αλλά και για την ύπαρξη των παιδιών μας.

Λιβαδειά, 4 Νοεμβρίου 2008
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: