Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λιβαδειάς για τη ΔΕΠΟΔΑΛ

Ιδού η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την "αμαρτωλή" ΔΕΠΟΔΑΛ.

ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Παράγοντες του δικομματισμού στήνουν το παιχνίδι, εμείς θα πληρώσουμε τα σπασμένα

Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης που οι περισσότεροι Δήμοι όπως η Αθήνα ή η Θήβα κάνουν μηδενικές αυξήσεις στα τέλη, στο Δήμο Λιβαδειάς έγιναν αυξήσεις τελών 4,5% σε όφελος μιας αδρανούς επιχείρησης! Το πρόβλημα αφορά στην πραγματικότητα τους πολίτες όλων των Δήμων της επαρχίας Λιβαδειάς, που καλούνται να πληρώσουν εξωφρενικά ποσά για τη Διαδημοτική Επιχείρηση ΔΕΠΟΔΑΛ.

Η επιχείρηση που λειτουργεί ήδη εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχει ως έργο τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά στην πραγματικότητα είναι χωρίς αντικείμενο. Το μοναδικό αντικείμενο που ξεκίνησε κακήν- κακώς αφορούσε την ανακύκλωση συσκευασιών, πρόγραμμα σχεδιασμένο και χρηματοδοτούμενο από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης για όλη τη χώρα. Δυστυχώς στην περίπτωσή μας, ακόμη και η σχετικά απλή υπόθεση της διαχείρισης ενός έτοιμου προγράμματος αποδείχτηκε ακατόρθωτη για τη ΔΕΠΟΔΑΛ: η ανακύκλωση εφαρμόστηκε με προχειρότητα, για μικρό χρονικό διάστημα και όχι σε όλους τους Δήμους.

Παρ’ όλ’ αυτά οι Δήμοι καλούνται να υπογράψουν πανάκριβες προγραμματικές συμβάσεις που ξεκινούν από φέτος και λήγουν το Νοέμβρη του 2009. Μόνο για το Δήμο Λιβαδειάς, που ήδη το ψήφισε, το ύψος της προγραμματικής σύμβασης αγγίζει τις 200 χιλ. ευρώ με πρόβλεψη ώστε τα 130 χιλ. να μπορούν να δοθούν από σήμερα! Για το Δήμο Ορχομενού το κόστος ανέρχεται σε 100 χιλιάδες και ακολουθούν οι υπόλοιποι 7 ΟΤΑ της επαρχίας. Τρίτος συμβαλλόμενος στη σύμβαση φέρεται η ΤΕΔΚ Βοιωτίας. Εντωμεταξύ ο νέος ΧΥΤΑ τον οποίο σύμφωνα με τη σύμβαση θα αναλάβει η ΔΕΠΟΔΑΛ, δεν θα είναι έτοιμος πριν τον Οκτώβρη του 2009 και ίσως ούτε και τότε.

Τον προϋπολογισμό της «άεργης» ΔΕΠΟΔΑΛ που αγγίζει τις 565 χιλιάδες ευρώ!, ψήφισαν σε αγαστή συνεργασία οι παράγοντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη γενική συνέλευση της επιχείρησης που συμμετέχουν εκτός από τους δημάρχους της επαρχίας, δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Οφείλουν όλοι να μας απαντήσουν σε στοιχειώδη ερωτήματα:
- Πόσο κόστισε η μέχρι σήμερα λειτουργία της ΔΕΠΟΔΑΛ και σε τι έργο αντιστοιχεί;
- Πόσο διάστημα έγινε στην πραγματικότητα ανακύκλωση;
- Τι ποσότητα υλικών συλλέχθηκε;
- Γιατί δεν προβλέπονται έσοδα από την πώληση υλικών ανακύκλωσης στον προϋπολογισμό της ΔΕΠΟΔΑΛ για το 2009;
- Γιατί πληρώνουμε δεκάδες διαφημίσεις για την ανακύκλωση σε περιόδους που δεν γίνεται;
- Για ποιο λόγο προβλέπονται αμοιβές προσωπικού 180.000 ευρώ; Πως δικαιολογείται η κατά 40% αύξηση των αποδοχών του διευθυντή της ΔΕΠΟΔΑΛ;
- Τι ακριβώς αντικείμενο θα έχει η ΔΕΠΟΔΑΛ μέχρι τις 7 Νοέμβρη του 2009, για το οποίο πρέπει να πληρώσουμε 565 χιλιάδες ευρώ (αν δεν ζητηθούν και άλλα στην πορεία;)
Ειδικά ο Δήμος Λιβαδειάς πρέπει να απαντήσει επιπλέον:
- Γιατί ο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς, συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς έλεγχο, αποτελώντας εστία μόλυνσης για την ευρύτερη περιοχή;
- Γιατί καθυστερεί τόσο το έργο του νέου ΧΥΤΑ;

Η τοπική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Λιβαδειάς, καταγγέλλει την απαράδεκτη μεθόδευση υφαρπαγής εσόδων που αποδεικνύει για άλλη μια φορά τις γέφυρες της συναλλαγής ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αλλά και την ταύτιση της πολιτικής που σχεδιάζουν και ασκούν: μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά κοντά στη διασφάλιση των «ημέτερων» συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: