Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Απαραίτητοι οι πόροι για τη διοικητική μεταρρύθμιση, λέει ο Παυλόπουλος

Η βούληση της κυβέρνησης για να προχωρήσει στη νέα Διοικητική μεταρρύθμιση υπάρχει, διαβεβαίωσε χθες, από τη Ρόδο όπου βρέθηκε, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Προκόπης Παυλόπουλος και τόνισε ότι, η κυβέρνηση, βρίσκεται εν αναμονή των αποφάσεων της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ που αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους μετά τα συνέδριά τους μέσα στο Νοέμβριο αλλά έθεσε και δύο προϋποθέσεις: Τη διασφάλιση πόρων για τους Δήμους που θα προκύψουν και τις έκτακτες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται σε διεθνές επίπεδο.

«Θα πράξω αυτό που θα εισηγηθούν η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ αλλά η βούληση, η πρόθεση υπάρχει», δήλωσε , από το δημοτικό σχολείο Λαέρμων, ο Υπουργός Εσωτερικών, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ξεκαθαρίσει ότι, πρόθεση της κυβέρνησης είναι όχι μόνο να λάβει υπόψη της τις εισηγήσεις των κορυφαίων Αυτοδιοικητικών οργάνων της χώρας αλλά να κινηθεί με βάση αυτές.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα Λάερμα, μετά από τη περιοδεία που πραγματοποίησε στη Ρόδο υπογράμμισε :

«Όπως έχω πει, η Διοικητική μεταρρύθμιση, είναι μία μακροπρόθεσμη προοπτική η οποία επιβάλλει-για να γίνει-δύο πράγματα, μεταξύ άλλων: Το πρώτο είναι συναίνεση και γι’ αυτό, τη μεταρρύθμιση, την προωθούμε, όπως είναι γνωστό, στο πρώτο βαθμό με την ΚΕΔΚΕ και στο δεύτερο βαθμό με την ΕΝΑΕ. Δεύτερον, έχω τονίσει ότι αυτό προϋποθέτει τα οικονομικά ερείσματα τα οποία είναι απαραίτητα. Γιατί, όταν φτιάχνεις μεγάλους Δήμους, μεγάλες-αιρετές πια-Περιφέρειες, που έχουν πολύ περισσότερες αρμοδιότητες, το επίπεδο των πόρων πρέπει να είναι διαφορετικά διαρθρωμένο για να μπορέσουν να επιτελέσουν μία σημαντική αποστολή.

Σε ότι αφορά στην προοπτική, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι, μέσα στο Νοέμβριο, έχουμε τα δύο συνέδρια, της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ. «Είμαι σε πλήρη συνεννόηση μαζί τους και μέσα από αυτά τα συνέδρια θα καθορίσουμε την πορεία μας», διαβεβαίωσε ο Υπουργός και είπε κατηγορηματικά: «Εγώ θα πράξω αυτό που θα εισηγηθούν και οι δύο εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να σας πω: Είμαι έτοιμος για τη Διοικητική μεταρρύθμιση, σε ό,τι αφορά την πρόθεση, τη βούληση της κυβέρνησης. Θέλω, όμως, να συνεννοηθώ και με τις δύο οργανώσεις της Αυτοδιοίκησης, πως τελικά προχωράνε ενόψει των έκτακτων οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος ολόκληρος και η χώρα μας. Το να προχωράει κανείς σε μεταρρυθμίσεις χωρίς την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων, είναι κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο».

Όπως είπε, πρέπει να προχωρήσουν συναινετικά και, ο ίδιος, έχει ζητήσει τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ και στο επίπεδο της χωροταξίας αλλά δεν έχουν κατατεθεί ακόμη. Έτσι, αν όλα προχωρήσουν κανονικά στα συνέδριά της, τότε θα προχωρήσει και η κυβέρνηση.

Ο ίδιος, πάντως, δεν απέφυγε να αναφερθεί στο πως εννοεί τη δομή των Δήμων που θα προκύψουν από τη νέα Μεταρρύθμιση και την περιέγραψε ως εξής: Επανέλαβε, συγκεκριμένα, για την Περιφέρεια και είπε ότι μιλάμε για συνολικό όργανο, μιλάμε για Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με Πρόεδρο ο οποίος μπορεί και πρέπει να εκλέγεται άμεσα ενώ όσο αφορά στις αρμοδιότητες, αυτές αναμένεται να είναι πιο σημαντικές από αυτές που έχει σήμερα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αφού η Περιφερειακή θα παρεμβαίνει πιο δυναμικά σε επίπεδο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι εκείνο που θα ήθελε, είναι από τα δύο επικείμενα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, να βγει η προοπτική, το χρονοδιάγραμμα, το πως πορευόμαστε, με βάσει και τη διεθνή συγκυρία. «Αυτό που θα μου ζητήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτό που θα είναι έτοιμη κι εκείνη να συναποδεχθεί για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, αυτό θα το πράξω αλλά δεν θα ήθελα να προκαταλάβω τα αποτελέσματα των συνεδρίων», είπε κλείνοντας.

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών εγκαινίασε παιδικό σταθμό στον δήμο Αρχαγγέλου , όπου και ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης ενώ συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη, τον βουλευτή κ. Αναστάσιο Καραμάριο, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπο Κόκκινο και τον νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη επισκέφθηκε τις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά το περασμένο καλοκαίρι και ενημερώθηκε για την πορεία των εκτελούμενων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία των έργων ενώ είχε συνάντηση με δημάρχους του νησιού αναφορικά με τα έργα αυτά αλλά και για γενικότερα ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση.
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: